banner400

12 Eylül Davası başladı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.

12 Eylül Davası başladı
Peki AKP kadrolarını yetiştiren 12 Eylül süreci yargılanabilir mi? Dindar nesil yetiştirme hareketi ABD’nin direktifiyle 12 Eylül Darbesi ile harekete geçti. İmam Hatip okullarının sayısının arttırılması, TRT’deki dini yayınların güçlendirilmesi, bir takım dini örgütlerle askerlerin dirsek temasına girmesi aynı dönemde gerçekleşti. Yani günümüzün “dindar nesil”ini Kenan Evren ve 12 Eylül Darbesi yetiştirdi.
12 Eylül sürecinin siyasi temsilcisi olan Turgut Özal’ı her fırsatta öven ve Özal’ın devamı olduğunu söyleyen Recep Tayyip Erdoğan şimdi 12 Eylül’ün yargılanmasının önünü açıyor gibi görünmek istiyor. Peki varlığını bu darbeye borçlu olanlar gerçekten 12 Eylül’ü yargılayabilir mi? Yalnızca Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın hakim karşısına çıkarılması gerçek bir yargılama mıdır? 12 Eylül sürecinde darbeye destek olanlar, darbeyi meşru göstermeye çalışanlar, darbenin bir parçası olarak görev yapanlar, darbe ürünü kurumlar dururken, bu göstermelik dava ile darbeden hesap sorulabilir mi?
12 EYLÜL DAVASI BAŞLADI
12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen askeri darbenin sorumlularının yargılanmalarına başlandı. Sağlık sorunlarını gerekçe gösteren Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya duruşmaya katılmadı. Duruşmaya 60 müdahil avukatı ve 3 sanık avukatı katılıyor. Mahkeme salonu dolunca hakim ayakta kalanlara sanık koltuğuna oturmalarını teklif etti ancak bu öneriyi kabul eden olmadı. Kenan Evren'in avukatı anayasa kitapçığını göstererek '12 Eylül darbedir ancak bu mahkeme yetkisiz, Evren'i yargılayamaz' dedi.
12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı.
Evren ve Şahinkaya, duruşmaya sağlık durumlarını gerekçe göstererek katılmazken, avukatları hazır bulundu.
Duruşma salonuna iddianamede ismi geçenler, müştekiler, izleyiciler, basın mensupları ve taraf avukatları alındı.
Duruşmaya müdahil olarak Başbakanlık adına Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın, TBMM adına İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile komisyon üyesi Hamza Dağ ve davaya müdahil olan siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
Öte yandan, davaya müdahil olarak katılmak isteyenler ile mahkeme görevlileri arasında, duruşma salonuna giriş sırasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.
Duruşmaya izleyici olarak katılan Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, gazetecilere yaptığı açıklamada, kendisinin de bu sürecin mağduru olduğunu belirterek, ”Sadece 12 Eylül’ü yargılamak yetmiyor, bir zihniyetin yargılanması lazım. Bu zihniyet toplumun neredeyse yüz yılını aldı. Türkiye’de bütün toplumun geleceğini kararttı” dedi.
”Bugün bu zihniyetin yenilgisidir” ifadesini kullanan Zana, Türküyle, Kürdüyle bütün toplumun bu davada birleştiğini söyledi.
İZDİHAM NEDENİYLE DURUŞMA GEÇ BAŞLADI
147 kişilik salonda izdiham çıktı. İzdiham nedeniyle saat 09.30'da başlaması gereken duruşma saat 10.00'da başladı. Mahkeme Başkanı ile BDP'li Ertuğrul Kürkçü arasında tartışma çıktı.
Duruşmaya müdahil olarak Başbakanlık adına Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın, TBMM adına İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile komisyon üyesi Hamza Dağ ve davaya müdahil olan siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
EVREN'İN AVUKATI: SAVUNMA YAPMAM
Duruşmada Kenan Evren'in avukatı savunma yapmaya başladı. Davanın yok hükmünde sayılması yönünde karar verilmesini talep eden avukat, mahkeme başkanına 'Düzeni sağlayamayacaksınız savunma yapmam' dedi. Evren'in avukatı, '12 Eylül 1980-83 arası Anayasa'nın teminatında' dedi ve ekledi: 'Bu anayasayı yargılayamazsınız.Bu mahkeme yetkisiz.'
Sanık avukatı savunmasında şunları söyledi:
'Yapılanların anayasal dayanağı var. 12 Eylül darbedir ancak bu mahkeme yetkisiz. Mahkemenin yapacağı her türlü işlemin yok hükmünde olduğunun tespitini istiyoruz.'
DAVANIN GEÇMİŞİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ahmet Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya, ”Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek” ile suçlanıyor.
Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak 1980 ile 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya’nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ”devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler”e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ”ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmaları isteniyor.
Bu arada, davayı takip etmek isteyen çok sayıda vatandaş, dernek, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi Ankara Adliyesi önünde toplandı.
Odatv.com
Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2012, 00:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ekşi
ekşi - 13 yıl Önce

acaba pamukova ile ilgili güncel haberler verseniz nasıl olurdu

SIRADAKİ HABER