banner392

Doğayı hoyratça kullandık şimdi neden ağlıyoruz.

Yıllardır doğaya karşı yaptığımız tahribat şimdi bizlere sel, kuraklık, heyelan olarak geri dönmeye başladı, peşinden tüm dünyayı saran Korona Virüs tehdidi de gelince garip davranışlar yapmaya başladık. Yaylalara çim ekelim mi....

Doğayı hoyratça kullandık şimdi neden ağlıyoruz.

Birçok gelişmiş ülke içinde yaşadığımız doğa ile barışık projler yaparken bize sadece doğaya karıştırak milyonlarca yılda oluşmuş bir yaşam alanlarını karıştırarak üzerinden bizler için yaşam meyveleri olan bitki, ağaç ve mantar gibi , salep gibi endemik bitkileri de korumadan onların yumrularını gerek hayvanlara gerek insanlara yok ettirerek tamamen yok olmaya mahmuk ettiğimiz özellikle yaylalardaki güzel doğal ortamı maalesef yok ettik.

PAMUKOVA DA TAŞ OCAKLARI DURMUYOR

PAMUKOVA AKÇAY BARAJI İÇİN DOĞLAR YOK EDİLDİ.

Artık yağmurları tutan ağaçları kökleyerek sellerin oluşmasına ormanlara giden yağmur bulutlarının şehirlerde insanların tepesine inmesine biz sebep olduk.

ÜLKEMİZİN HER YERİNDE AYNI DURUM VAR.

Pamukovmızda da bu durum farklı değil. Dağlarda ormanlar yok edildi. Yaylalar talan edildi. Tarlalar parsel parsel satıldı. Şimdi tarım Bakanlığı lime lime edilmiş yerleri birleştirmek için yasa çıkardı. “Hobi Bahçeleri Yıkılacak” diye. Tavşan bayırı aştı mı bilinmez ama yinede bir yerden doğa ile barışık projelerin devreye sokulması gerekiyordu Tarım Bakanlığı bunu başlatı.

ENDEMİK BİTKİLER SALEP ÇİÇEĞİ (ORKİDELER TEHDİT ALTINDA)

KUZU KULAKLARI NEDEN KORUNMUYOR?

DOĞAL SABUN OTLARINDEN SABUN OLABALİR

BİZ GELECEK İÇİN MUTLAKA ÜRETMELİYİZ.

Bozduğumuz yaylaları yeniden onarmamız ve üzerinde her türlü ürün yetişmemiz, kökleri kaybolmamış endemik bitkileri koruyarak büyütmemiz onlardan gerek zaze gerek konserve şeklinde üretim yapamız gerekiyor. Hükümet bu konuda üretim için çalıyanlara destek üretime engel olanlara ise yaptırım uygulamalı. Üretmeliyiz.

AHLAT ŞU ANDA YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA

Dağlarda mantarlar, derelerde balıklar, canlandırılmalı.

MANTARLAR (KANLICA MANTARI) TEHDİT ALTINDA

ŞİMDİ AKLIMAZ BAŞIMIZA GELDİ AMA YİNE YANLIŞ YAPMAYALIM.

Bugünün manşetlerine giren Rize Yaylalarında bitki örtüsünün yok olduğunu gören İl Özel İdaresinin ilginç bir öneri ile “Yaylalara çim ekelim” önerisi ise çok düşündürücü ve tepkilelere neden oldu.

Halbuku doğanın tahrip edilmesinde onayı veren Rize İl Özel İdaresinin Kaş yaparken Göz Çıkaracağı yeni porjesi ise bakın Bölgeden nasıl tepki gördü.

İŞTE RİZE DE YAYINLANAN BU HABER ŞÖYLE:

Rize’de yaylaların bitki örtüsünü katledenlerden tahribata skandal çözüm: Yaylaya çim ekelim

Karadeniz'in eşsiz yaylalarında yol yapımına onay vererek endemik bitki örtüsünü yok eden Rize İl Özel İdaresi, doğal yapıyı değiştiren görüntüler oluştuğunu kabul etti. Doğanın eski haline dönmesinin yıllar alacağını belirten idare, yaylaları çimlendirmeye karar verdi. Avukat İbrahim Demirci karara tepki göstererek “Kaçkar meraları, dünyanın en zengin besin değerine sahip alpin çayırlıklarından oluşur. Bu endemik çayırları hazır çimle bir tutmak basiretsizliktir” dedi.

Rize İl Özel İdaresi Karadeniz’in doğa harikası eşsiz yaylalarına ilişkin skandal niteliğinde bir karara imza attı. Daha önce turizm amaçlı yol yapılmasının önünü açan idare bu kez bu yolların bitki örtüsünü kaybettiğini belirterek yaylaları çimlendirmeye karar verdi. Avukat İbrahim Demirci “Adeta bir doğa seri katiliyle karşı karşıyayız” dedi.

Cumhuriyet, Rize İl Özel İdaresi geçen yıl “Yeşil Yol” projesiyle tahrip edilen Rize Çamlıhemşin yaylalarında tartışma yaratacak bir ihale yaptığını ortaya çıkarmıştı. Palovit Şelalesi ile Palovit Yaylası arasındaki bağlantıyı sağlayan yol düzenlenmesine ve betonlaşmaya ilişkin ihaleye konulan maddeyle idari personeli inşaat süresi boyunca yurtiçi veya yurtdışı seyahatlerinin masrafları garanti altına alınmıştı. İdarenin bu kez aldığı kararda Rize ili sınırları içinde yüksek rakımlarda bulunan yaylalardaki turizm amaçlı yapılan yol imalatları sonucunda doğal yapıyı değiştiren görüntüler oluştuğunu vurgulayarak özetle “Endemik bitki örtüsü kaybolmuştur. Yüksek bölgelerde ortamın yeşillik açısından eski halini alması uzun yıllar süreceği gerçeği bilimsel olarak bilinmektedir. Bu olumsuz durumun çözülmesi amacıyla yüksek rakımlarda kısa sürede ortamın yeşermesini sağlayacağını düşünülen endemik çim tohumu uygulama çalışması başlatılmasına ait tarım komisyonu çalışmalarını tamamlayamadığından komisyona ek süre verilmesi kabul edildi” ifadelerini kullandı.

ÇİM BİÇME MAKİNESİ EKSİK

Bölge sakini avukat İbrahim Demirci özetle “İdare ‘Yeşil Yol’ ile Kaçkar Dağları ve meralarının ekosistemini katlettiğini utanmazca ifade etmiş; işlediği cinayeti örtbas etmek için de başka cinayetler planlamakta: Yaylalara/meralara ‘kısa sürede büyüyecek endemik çim ekmek’ ne demektir! Meralara çim ektirme ihalesinde, hangi ülkelere gideceklerini planlıyorlar sanırım. Yaylaları kasabalara dönüştüren idarenin bir sonraki ihalesi de, yaylacılara çim biçme makinesi satmak olacak sanırım” diye konuştu.

YARGI YEŞİL YOL’U DURDURMUŞTU

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu geçen yıl oybirliğiyle Yeşil Yol projesini durdurmuştu. Bilirkişi raporuna atıfta bulunulan kararda özetle, “Yaylalar arası ulaşım koridorunun, özgün koşulları ve doğal çevresiyle yayla yerleşmelerinin öne çıkmaları yerine, yaylanın niteliğine aykırı bir biçimde yaylalar arasında yatay bir ilişki yaratarak yayla yerleşmelerinin özgünlüklerinin zayıflamasına sebebiyet vereceği sonucuna ulaşılmıştır” denilmişti.

Haber: Cumhuriyet

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER