banner400

Serbes: Ramazanda gıda fırsatçıları değil, üretici ve tüketici kazanmalı

Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, fahiş gıda fiyatının önüne geçilerek üretici ve tüketicinin korunması gerektiğini belirterek, “Özellikle Ramazan ayını fırsat bilerek, fiyatları haksız yere yükseltenler tespit edilerek kamuoyuna ifşa edilmeli. Ayrıca gıda fırsatçılarına hem yüksek miktarda para cezası, hem de hapis cezası uygulanmalı.” dedi.

Serbes: Ramazanda gıda fırsatçıları değil, üretici ve tüketici kazanmalı

ARACILAR DEĞİL, ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KAZANMALI

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, zaman zaman bir araya geldikleri çiftçiler ve onların meslek örgütleri olan Ziraat Odası başkanlarının, üretici-market fiyatı arasındaki uçurum konusunda dert yandıklarını söyledi. Mahsul tarlada para etmezken, 5-6 katı fiyatla marketlerde satıldığını gören çiftçilerin şaşkınlık ve üzüntü içerisinde olduğunu vurgulayan Serbes, Bundan sadece üretici zarar görmüyor, tüketici de zarar görüyor. Üretici-market fiyat farkı uçurumundan, ne üretici, ne de tüketici kazanıyor. Örneğin tarlada kilosu 20 kuruşa kadar gerileyen patates, pazarlarda 1 ila 1,25 lira arasında satılırken, marketlerde 1,5 liraya kadar çıkıyor. Diğer ürünlerde de durum farklı değil. Parayı aracılar, karaborsacılar kazanıyor. Hem üretici hem de tüketici mağdur oluyor.” diye konuştu.

ÜRETİCİYE EMEĞİNİN KARŞILIĞI, VATANDAŞA MAKUL FİYAT

Üretici-market fiyat farkının makul düzeyde tutulması için yetkililerin çok iyi bir planlama yapması gerektiğinin altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: Zaten üretici olan çiftçilerimiz borç batağında. Mazot, gübre, yem gibi girdiler her yıl en az yüzde yüz artıyor. Çiftçimiz para kazanamıyor. Tarlasını ekmek için mecburen krediye başvuruyor. Çiftçiler bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu sebebiyle her şeylerini kaybediyor. Moraller bozuk. Bu sıkıntılar sebebiyle genç nesil çiftçiliğe yönelmiyor. İç ve dış piyasanın arz-talep dengesine göre acilen bir üretim planlaması yapılmalı. Ürünler lisanslı depolarda muhafaza edilerek aracılar ve karaborsacılara fırsat verilmemeli. İhtiyaca göre piyasa sürülmeli. Ayrıca piyasa düzenleyici mekanizmalar oluşturularak, fiyat istikrarı sağlanmalı. Kısaca üreticimiz ürünlerini satarken emeğinin karşılığını alabilmeli, tüketici de makul fiyattan ürün temin edebilmeli. ”

FİYATI YÜKSELTENLER PARA VE HAPİS CEZASINA ÇAPTIRILMALI

Kanunlar, düzenlemeler ne kadar mükemmel olursa olsun, her sektörde olduğu gibi gıda fiyatları konusunda da çok iyi bir denetim ve yaptırım uygulanmadığı sürece netice alınamayacağının altını çizen Serbes, açıklamasını şöyle tamamladı: Gerçekten çok iyi bir denetim yapılıp, kim olursa olsun fiyatları fahiş şekilde yükseltenler, tespit ve kamuoyuna ifşa edilerek gereği yapılırsa caydırıcı olur. Gıda fırsatçılarına hem yüksek miktarda para cezası, hem de hapis cezası uygulanır ve bundan taviz verilmeyerek kararlılık gösterilirse; üretici-market fiyat uçurumu ortadan kalkar, makul denge sağlanabilir. Ancak işlenen suçlar görünmezden gelinip cezasız kalırsa, bir arpa boyu yol alınmaz ve bu meseleleri konuşmaya devam ederiz. Bunun örneklerini bu zamana kadar zaten çok gördük.” şeklinde konuştu.

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER