banner392

Burhan Metin’den ikinci yazı.

Pamukovahaber e gönderdiği ilk yazısı ile dikkatleri çeken Burhan Metin ikini yazısını yazdı. İkinci yazıda 1. yazı gibi çok okunanlar sıralamasına şimdiden aday gibi.

Burhan Metin’den ikinci yazı.
İlk Yazısında Pamukova ile ilgili duygu ve düşüncelerini yazan Burhan Metin bu yazısını da Ekonomiye ayırdı. Daha çok tarımı irdeleyen Burhan Metin in makalesi “Sorun Nedir” başlığı ile kaleme alınmış.
İŞTE BURHAN METİN İN MAKALESİ
 
Sorun nedir?
Tarım Pamukova’nın temel zenginliği ve geçim kaynağıdır, dedik. Buna hayvancılığı da eklemeliyiz. Ne yazık ki ilçemizde hayvancılığın durumu içler acısı. Tarım ve hayvancılık birbirinin içine geçmiş iki ana sektördür. Tarım yapılırken hayvancılığın bunun gerisinde kalması, tarımı topal bıraktığı gibi, Pamukova’nın yoksullaşmasına da yol açmaktadır.
Pamukova’da sorun, arazilerin küçük ve parçalı olmasından başlamaktadır. Ekilen arazi büyüklüğü hane başına 20 dönümlerde kalmaktadır. Bu kadar küçük alanda ne maliyet yönetimi, ne karlılık, ne pazarlama ne de bu gibi temel işletme fonksiyonları mümkün olmaktadır. Türkiye’de tarımsal girdi fiyatları almış başını gitmiştir. Gübre, tohum ve mazot fiyatları el yakmaktadır. Bu maliyetlerin üstüne traktör ve ziraat ekipmanları harcamaları binmektedir. Köylümüz traktör ve ekipmanlara büyük paralar ödemektedir. Ekilen arazi büyüklükleri maliyetleri asla karşılamaya yetmez, yetmeyecektir.
Buna bir de meyve ve sebze fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar eklenmelidir. Ham tarımsal ürün fiyatlarında fiyat istikrarı yoktur. Bir sene para eden mahsulün fiyatı gelen sene çakılır. Onca emek, onca zahmet, onca harcama boşa gider. Umutlar, tarlada kalır. Yetiştirilen ürünlerin pazarlama ve satışı ayrı bir bilmece, ayrı bir maceradır. Ödemeler vadelidir. Ödemenin vadesi geldiğinde tahsil edilip edilemeyeceği büyük bir sorudur. Çiftçilerimizden her sene komisyonculara para kaptıranların sayısı hiç de az değildir.
Artık önümüzde bir olgu vardır; hane çiftçiliği geçmişte kalmıştır. Az bir alanda tarımsal üretimle ayakta kalmanın, geçinmenin, hatta varlığını sürdürmenin şartları ortadan kalkmıştır. Hane çiftçiliği bitmiş, tarımsal işletme olma mecburiyeti kapıya dayanmıştır. Tarımsal işletme haline gelinmediğinde, tarımsal işletme olmaya doğru sıçrama yapılamadığında kara günler pek yakındadır, hatta gelmiştir.
İşletme olmak, söylemesi yazması kolay, ama gerçekleşmesi zor işlerdir. Elbette bol keseden ahkam kesmeyle olmaz. Ancak tarımda, Pamukova ölçeğinde tarımsal yeniden yapılanmanın hem mecbur, hem yaşamsal önemde olduğunu en azından herkes hesaba katmaya başlamalı, bunun arayışlarını başlatmalıdır. Sorunun adı konmadan, sorun tanımlanmadan çareyi bulmak da mümkün değil.
Peki bu kadar küçük arazilerde, hane esaslı bir tarımsal işletmecilik olabilir mi? Elbette olmaz. Öyleyse karlılık, verimlilik, etkinlik ve başkaca işletme fonksiyonlarına imkan sağlayan bir iş modeli var mıdır? Evet, vardır, olmalıdır, aksi halde Pamukovalılar olarak, kaybedenler kulübünde kendimize bir oturak arayalım.
Arazileri toplulaştırma, yani birilerine mülkiyet devri veya satışı bir seçenek olmadığına göre, sosyal bir iş modeli gelişmeli, bu iş modeli sosyal, yani çok ortaklı bir iş modeli olmalıdır.
Yeni sosyal iş modeli, tarımsal planlama yapabilmenin de esasını oluşturacaktır. Tarımsal planlama ise şu üç temele dayanacaktır; ürün, tarımsal işleme ve işletme ve tarımsal pazarlama. Bugün Pamukova’da tarımsal planlama hava kadar, su kadar yaşamsal ve mecburiyet haline gelmiştir. Aksi Pamukovalının zaman içinde tasfiye olması, bitmesidir.
Tarımsal planlamanın içine hayvancılığı da katmalıyız. Tarım planlaması, hayvancılık olmadan ayakları havada ve askıda kalır.
Öyleyse sosyal iş modeli nedir? Tarımsal planla için neden bu kadar öneme sahiptir?
Bunu da gelecek yazıda ele alalım.
Burhan Metin     
Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2012, 23:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
tebrik ederim
tebrik ederim - 12 yıl Önce

Çok güzel yazmışsınız tebrik ederim ama kısaca pamukovalının sorunu birbirini tutmamak herkezin kafasına göre iş yapması ve fiyatların yüksek olmasıi pamukovalının tek dşündğü bana dokunmayan yılan bin yaşasın hesabı adam aylık parasını kazanıyor geçiyor öteye kimse kimseyle uğraşmak istemiyor,bilmiyorum bu konuyla ilgili olmayabilir ama bunlarda gerçeklerdir

vahdet
vahdet - 12 yıl Önce

tek parca 20 dekar bile arazisi olan ciftci sayılı.
ancak ben gördüm ki ciftciye de müstehak.
1-miras ve paylasım bilimsel ve rantabl değil.
2-tarla takası yaparak arazi büyütmeyi akıl etmek yerine , sınır ihlalleri ile birbirlerine zarar verme olayı gözlemlenmekte.
3-sera ve organik tarım gibi modern tarım yöntemlerine ilgi duyan insan cok az.
4-kurulan pamukova sebze meyve üreticileri birliği ne güven yok ve birliğin de vizyonu yok.
5- pamukova'da varolan kamu kuruluşlarından bazıları, pamukovada yetiştirilen ürünler tarlada cürürken rizeli girişimcilerin kocaelideki masukiyede üretilen ürünleri bursa migrosa satarken pamukovalı üreticiden ürün almamışlardır.
bu durum da akla başka soruları getirmektedir.
6- burhan bey kalmeinize sağlık.
türkiyenin en büyük süt üretim tesislerinden biri gökgöz köyünde iken pamukovada süt inekciliğine bilimsel bir yaklaşım gösterilmemiş ve pamukovadaki süt fabrikası ciğ sütü türkiyenin 4 bir yanından toplarmakta.

GAZZELİ
GAZZELİ - 12 yıl Önce

CANIM KARDEŞİM ÇOK GÜZEL KONULARI ELE ALMIŞSIN TEBRİK EDERİM AMA İDERECİLERDE HİZMET HEYACANI, İNSAN SEVGİSİ YANİ ÖNCE İNSANI SEVECEK İHALEYİ DEĞİL DOLARI DEĞİL, İDARECİ İNSAN YAPTIĞI İŞİ İBADET AŞKIYLA YAPMALIDIR, FAKİR FUKARAYA HİZMET EDEREK ONLARIN HAYIR DUASINA ALMALI ALLAHDA ZOR OLAN İŞLERİNDE YARDIM ETSİN GELGÖR PAMUKOVADAKİ İDARECİLERİ YAZIKLAR OLSUN YAZIKLAR OLSUN TORUNARIMIZA NASIL HESAP VERECEĞİZ AKLINIZI BAŞINIZA ALIN ÇOK BÜYÜK VEBALDESİN OYUN OYNAMIYORUZ HESAP VEREMEZSİNİZ.

SIRADAKİ HABER