banner392

Turgutlu köyünün adını aldığı Turgut Mete bir dahi mi?

Pamukova Turgutlu köylüleri köyün tarihini araştırmaya başladılar. Köyün kurucusu olduğu söylenen Turgut Mete nin o günkü ihtiyar heyeti ile birlikte siyah beyaz fotoğralarını bulup köy kahvesinde baş köşeye koydular. 1965 yılında köye ilk elektrik getiren ve gazlı tarktörü ile İngiltere ye kadar giden köy kurucusu Turgut Mete nin bir dahi olduğu söyleniyor.

Turgutlu köyünün adını aldığı Turgut Mete bir dahi mi?
1938 yılında Turgutlu köyü muhtarı da olan Turgut Mete nin 5 kişilik ihtiyar heyetinde bir kadın üye var. Cemile Yüksel adlı bayanın o tarihlerde ihtiyar heyetinde görev almasını ise köylülerenin kadına büyük önem verdiğini gösteriyor.
1938 yılında köy muhtarlığı yaptığını söyledikleri Turgut Mete den dolayı köyün adınının Turgutlu köyü olduğu söyleniyor.
Turgut Mete ise köyde ilginç bir kişi olarak anlatılıyor. Şimdi köy muhtarı olan Mehmet Tuncer o günkü heyette kendi dedesi olan Mehmet Tuncer inde ihtiyar heyetinde olduğunu söylüyor.
Tuncer Turgut Mete ile ilgili anıları şöyle anlattıyor.
“1938 yılında köyümüz muhtarı olan Turgut Mete çok dahi bir adammış. O tarihlerde daha pamukova da elektirik yokken köyde kurduğu 20 ampullük bir suyla çalışan santralle köye elektrik vermiş. Bu santral hala Taraklı da tarihi bir eser olarak bulunmaktadır” dedi.
Turgut Mete ile ilgili en ilginç hikaye ise. 1960 yıllarında hasta olan oğlunu İngiltere ye gazlı fergüson traktörle tedavi etmek için götürmesi oluyor. O olayıda Muhtar Tuncer şöyle anlatıyor.
“O tarihlerde Turgut Mete de gazla çalışan bir fergüson traktör varmış. Hasta olan oğlunu tedavi ettirmek için Türkiyeden İngiltereye traktörü ile götürmüş. İngiltere ye kaç günde gittiğni bilmiyoruz. Ancak oraya vardığında traktörün tekerleri tamamen eskimiş ve İngilizler traktöre parasiz yeni tekerler vermişler. Oğlunu iyileştirmek için gittiği İngiltreden döndükten sonra oğlu vefat etmiş. Başkada kimsesi olmadığı için köyde şu an Turgut Mete sülalesinden kimse yok. Sadece köyün adı var” dedi.
Muhtar köyün geçmişini araştırdıklarını ve eskiye ait araştırmalar yaptıklarını söylerken yine Turgut Mete ile ilgili çok ilginç bir anıyı daha anlatmadan edemedi. Turgut Mete nin çok iyi bir havyan sver oluduğunu öğrendiklerini söyledi. Özellikle köpekleri çok sevdiğini söyleyen Muhtar.
“Turgut Mete köpekleri çok sevdiği için bir gün sokak köpeklerini toplamış onları Antalya ya gezmeye götürmüş. Antalya gezisinden sonra da vefat ettğini öğrendik” dedi.
Gençlere örnek olması için köy geçmişlerini araştırdıklarını da söyleyen Köy Muhtarı Mehmet Tuncer. Geçmişleri ile gurur duyduklarını da söyledi.
Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2010, 22:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Çolak 1
Çolak 1 - 13 yıl Önce

Turgut amcayı o tarihlerde küçük olmama rağmen çok iyi hatırlıyorum anadol bir taksisi vardı onunla İznik'e gidip gelirdi köpeğinide yanından hiç ayırmazdı.Oğlunun adıda Gündüz idi oda rahmetli oldu ALLAH ikisininde taksiratlarını affetsin.Turgut amcanın ikinci hanımıda şu anda İznikte yaşamaktadır.

Emre Cengiz Mete
Emre Cengiz Mete - 12 yıl Önce

Turgut Mete rahmetli dedemdir.Gündüz Mete de rahmetli babam.
Traktör ile İngiltereye gitme hikayesi(2 kere) doğrudur. İsteyenlere o dönemki ingilteredeki gazete haberlerini gönderebilirim.
Torun Mete olarak herkesi sevgiyle ve saygıyla selamlarım.Mete soyadı henüz bitmedi. Benimde bir oğlum var. İnşallah bir süre daha devam edecek.

fahri akın
fahri akın - 13 yıl Önce

turgut meteyi tanımakdan ve onunla kısada olsa çalışmakdan çok mutluyum 2 tekerlekli remokla ingiltereye gittiğine ben şahidim hasda oğlu cengizi tedaviye götürdü eşi naciye hanım kızı yıldız diyer oğlu gündüzle birlikde enişdem ve ben yanında çalişdık iznikde çok güzel eserler yapdı ruhu şad olsun.

DUYGU SEZER
DUYGU SEZER - 13 yıl Önce

TURGUT METE KÖYÜMÜZÜN ÖLÜMSÜZ VE UNULMAZ GEÇMİŞİ O ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAPMİŞ BÜYÜKLERİMİZDEN ONUN HİKAYELERİNİ DİNLEMEK ÇOK GÜZELDİ BU KONUYU ÖNE ALAN MUHTARİMİZA TEŞEKKÜR EDİYORUM ÇOK GÜZEL OLMUŞ DEVAMİNİ BEKLİYORUZ

İLHAN KILIÇ
İLHAN KILIÇ - 13 yıl Önce

Vikipedi'de, merhum Turgut METE'nin torunu olduğunu belirten Emre Cengiz METE, Massey Ferguson'la Londra'ya yolculuk olayından bahsediyor. Ancak, bu bir lâtife, bir yakıştırma olsa gerek!..
Çocukluğumun geçtiği BOZÖREN (eski adıyla BOZVİRAN)'da 1960'lı yıllarda yaşarken, Turgut METE'nin dahi bir insan olduğu yönünde bu tür şeyler duyardık. Ayrıca, rahmetli ninem: (o tarihlerde isimleri değişmiş olmasına rağmen) "Cihadiye, Fevziye, Turgutlu, Pamukova" demez; EVRENLİ, TESBENE, DANA, AKHİSAR derdi.

şükrü AYDIN
şükrü AYDIN - 13 yıl Önce

benim yorummum tugut amcaya allah nur içinde yatırsın o eski insanlar birdaha gelmez fotağrafda görüldüğü gibi herşey sade ve doğal o eski günlerin kıymetini insanların bilmesini ve saygı sevgi cerçevesinde devamını diliyorum giden geri gelmiyor hayatın yaşadığımız şürece değerini ve kıymetini bilmelerini diliyorum. saygı ve selam esen kalın dileklerimle .allaha emanet olalım.

reis patron
reis patron - 13 yıl Önce

bayağı önemli bir şahsiyet olduğuna inandım da şu gazlı fergusonla ingiltereye gitme işi şaka galiba .

ahmet demir
ahmet demir - 13 yıl Önce

böyle bir önderiniz varda siz niye daha ileri gitmek için çaba sarf etmiyorsunuz haydi daha ileriye haydi turgutlu


SIRADAKİ HABER