banner392

Benzine artık zam yok

Üç haftada benzine üç zam gören vatandaşa iyi haber...

Benzine artık zam yok
Akaryakıt fiyatlarına 3 haftada 3 kez zam gelmesi, 'Yine zam gelir mi?' beklentisi yarattı. Ham petrol fiyatları İran ve ABD arasındaki gerginlik nedeniyle 2 ayda 110 dolardan 125 dolar seviyesine yükselirken, rafineriler de bu artışı belirli aralıklarla yaptıkları zamlarla pompa fiyatlarına yansıtmaya başladı.

Akşam'ın haberine göre Türkiye'de benzinin fiyatını belirleyen kuruluş olan Tüpraş, 9, 19 ve 29 Mart tarihlerinde 8-10 kuruşluk zamlar yaparak yükselen petrol fiyatlarının oluşturduğu maliyeti tüketiciye yansıttı. 29 Mart'ta yapılan ve 8-10 kuruş arasında değişen kuruşluk zammın ardından 4.62 olan 95 oktan kurşunsuz benzinin 4.69 liradan satılmaya başlandı. Böylece Türkiye, Norveç'in ardından en pahalı benzin satan ikinci ülke olma unvanını korudu. Tüpraş'ın fiyat ve maliyet girdilerini gözlemleyen EPDK yetkilileri, 'Tüpraş son yapılan zamla şu aşamada payını artırmış durumda. Son oluşan fiyatlar ışığında rafineriden kaynaklanan bir zam ihtiyacı söz konusu değil' diyerek kısa sürede yeni bir zam olmadığının müjdesini verdi. Ancak dolar kuru ve petrol fiyatlarında oluşacak bir yükselişin yeni zamları gündeme getirebileceğini de belirtiyorlar.



PARÇA PARÇA ZAM
Türkiye, EPDK'nın aldığı karar doğrultusunda benzinde Akdeniz ülkelerindeki fiyatları baz alıyor. İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan'ın dahil olduğu Akdeniz pazarında mart ayında fiyatlar yükseldi. 5-9 Mart haftasında 95 oktan kurşunsuz benzinin tonu Akdeniz piyasasında 1,117 dolarken, 12-16 Mart haftasında 1,136 dolara yükseldi. 19-22 Mart'ta ise 1,130 dolara düştü. Uzmanlar, Türkiye'de fiyatların aynı seviyede hareket ettiğini ancak çok hızlı bir yükseliş olmaması için Tüpraş'ın bu zammı bölümlere ayırdığını belirtiyor.

SEKTÖRÜN ELİ KOLU BAĞLI
Akaryakıt sektöründen bir yetkili de 'Maalesef son zamlar, dünya piyasalarındaki yükselişin yansıması, sektörün yapabileceği bir şey yok. 2 ayda oluşan 15 dolarlık artışın maliyetinin tamamının pompa fiyatına yansıdığını söyleyebiliriz. Brent petrol 130 dolara çıkmadığı sürece yeni bir zam yapılmaz' dedi.
Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2012, 23:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER