banner392

Petrol-İş’ten İran uyarısı

’İran’dan alınan petrolün azaltılması Türkiye’nin ham petrol maliyetini artıracaktır.’

Petrol-İş’ten İran uyarısı
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın,
 
"İran'dan alınan petrolün azaltılması Türkiye'nin ham petrol maliyetini artıracaktır. Ham petrol faturası artacak bu da akaryakıt fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır" dedi.
Öztaşkın, Petrol-İş Sendikası Konya Örgütlenme Bürosu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yılık ham petrol ihtiyacının yaklaşık 30 milyon ton olduğunu, bunun 24 milyon tonunun ithal edildiğini belirtti.
 
Türkiye'nin ithal ettiği petrolün yüzde 50'sini İran'dan ithal ettiğini ifade eden Öztaşkın, Türkiye'nin İran'ın önemli petrol alıcısı ülkelerinden biri olduğunu bildirdi.
İran'dan alınan petrolün diğer ülkelerden alınan petrole göre daha ucuz olduğunu vurgulayan Öztaşkın, şunları kaydetti:
 
"İran'dan alınan petrol ayrıca kaliteli de bir petrol. İran petrolü diğer ülkelerin petrol fiyatlarına göre ucuz olması nedeniyle Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının daha da yükselmesinin önünde bir engel olarak gözüküyordu. Bu ucuzluk geçen yıl Tüpraş'ın 1 milyar dolarlık karlılığında önemli bir etkendi. Türkiye'ye ABD tarafından çok yoğun bir şekilde baskı yapıldığı için İran'a uygulanan ambargo doğrultusunda Türkiye İran'dan almakta olduğu petrolü bu yıl yüzde 20 oranında azaltmayı kararlaştırdı. Bu bir hükümet politikasıdır. Tüpraş'ın aldığı bir karar değildir. Baskılar sonucunda alınmıştır. Özellikle ABD büyük elçisinin açıklamasının hemen arkasından bu kararın alınmasını çok doğru bulmuyoruz. Bu Türkiye'nin bağımsızlığına gölge düşüren bir tutumdur. ABD elçisinin açıklamaları bir diplomatın yapması gereken açıklamaların da ötesindedir. İran'dan alınan petrolün azaltılması Türkiye'nin ham petrol maliyetini artıracaktır. Ham petrol faturası artacak bu da akaryakıt fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır."
 
Dünya petrol rezervinin yüzde 60'ının bulunduğu Ortadoğu'da bazı güçlerin önemli Oyunlar oynadığını anlatan Öztaşkın, Ortadoğu'da petrolün çok derinde olmadığını, petrol çıkarma maliyetinin düşük olduğunu dile getirdi.
Ortadoğu'nun çok önemli enerji savaşlarına sahne olacağına dikkati çeken
Öztaşkın,
 
"ABD, Irak'ı bunun için işgal etmiştir. İran'a nükleer programları bahane ederek uygulanan yaptırımlar bunun içindir. Bunlar bölgedeki kaynakları ele geçirme, ele geçiremiyorsan da kontrol altına alma çalışmalarının bir sonucudur. İşte bu yüzden Ortadoğu enerji savaşlarının odak noktası olabilecek konumdadır. Türkiye komşularıyla iyi ilişkilere dayalı bir politika geliştirmelidir" diye konuştu.
Öztaşkın, Libya'dan petrol alımıyla ilgili henüz somut bir anlaşmanın olmadığını bildiğini sözlerine ekledi
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2012, 01:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER