Şeklinin biraz eğri büğrü, yamuk yumuk olduğuna bakmayın yer elmasının o kadar çok faydası var ki inamıyacaksınız.
YER ELMASI YEMEĞİ OLUYOR.
Yemeği oluyor, salatası oluyor, fırında pişiyor, kızarıyor, cipsi oluyor. Özellikle kerevizle birlikte birde Pamukova’nın milli meyvesi olan içine ayva ya da portakal girdiğinde, birde zeytinyağı ve limonlu bir sos alın size mükemmel bir sağlıklı yaşam yemeği yer elması
Kemik erimesini durduruyor
Yer elması özellikle orta yaşa gelmiş insanların tüketmesi gereken başlıca yiyecekler arasında mutlaka olması gerektiği söylenir. Çünkü içerdiği bol miktarda fosfor sayesinde kemik erimesini önleyerek güçlü yapılarını korumasını sağladığı söyleniyor
Kansızlığa iyi geliyor, Demir eksikliğini gideriyor
Yer elması içerdiği düşük kalorisi ile diyet yapan insanların da baş tacı. Özellikle hafif zeytinyağlı bir yemeği yapılabilir. Şeker hastaları bol bol yiyebilir: Kan şekerini düzenler
Yer elmasının içinde bulunan vitamin ve mineraller kan şekerinin de doğal olarak düşmesine etki ediyor. Bu yüzden şeker hastaları yine de bir uzmana danışarak sıklıkla yiyebilir.
Kalp hastaları dikkat..!
250 gram yer elmasında yaklaşık 1150 mg potasyum var. Potasyum da artık hepinizin bildiği gibi, başta kalp olmak üzere vücut fonksiyonları için önemli bir mineral ve mutlaka alınması gerekir. Kalp yetersizliği yaşayan hastalar idrar söktürücü ilaç kullanılıyor ise, idrarla birlikte potasyum kaybı da olabilir.
Kış aylarında vücut direncini artırır
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
Kronik ya da geçici: Kabızlık sorunlarını ortadan kaldırır
Yer elması içerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde gün içindeki stres ve yorgunluğu alır götürür. Bu etkisinden sonra keşke çayı da olsaydı dediğinizi duyar gibiyiz. Çayı yok ama çorbası var, kaşık kaşık içersiniz.
Yer elması nasıl temizlenir ve nasıl saklanır ?
Yer elması patates gibi toprak altında büyüdüğü için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.
Yer elması nasıl yetiştirilir ?
Yer elması biraz sulak yer ister. Bir kere yer elması dikildikten sonra patates gibi bakım istemez, çabuk yetişir nemli topraklarda yetişen ve çokt verimli olan yer elması bir kökte onlarca yumru yapar kök başında 5 kg kadar meyve verir.
Yer elması yemek için soyulduktan sonra yumrulardan soyulan kabuklar toprağa gömülür ve kabuklardan yetişir.