banner392

Guguk Kuşu işte böyle ötüyor.

Hakkında birçok hikaye yazılan guguk kuşu sevimli bir görüntüsü olduğu kadar fırsatçı bir kuş olduğu da bilinir. İşte o kuşu daha yakından çekebilmek için günlerce uğraşı sonunda nihayet yakından çekebildim.

Köy evime gitmeye başladığım bu bahar mevisiminde sanırım Mart ayları sonlarına doğru çok uzaklardan sesi gelmeye başlayan tek guguk kuşu nihayet dün evime yakın bir yerde ötmaya başladı.

Sabah erken saatlerde ötmeye başlayan bu uyanık ve sevimli ötücü kuşa önce cep telefonumla yakınlaşmaya çalıştım. Ancak yarım dakika kadar ötüp sonra susan ve etrafını dinleyen bu guguk kuşuna tam yaklaştım darken yok olduğunu çok sonra farkettim. Çünkü bu guguk uçmuş ve daha uzaklarda bir ağacın arasından ötmeye başlamıştı bile. Her yaklaşmak istediğimde atmaca’ya benzeyen bu kuş biraz daha uzaklara gidiyordu.

BU SABAH YANIMA BÜYÜK MAKİNEMİ DE ALMIŞTIM.

Canon 550 D ve EFS 18x135 lensi olan makinemin bakım ve ayarları yeni yıpılmıştı. Ona güveniyordum.

Bu sabah bir gariplık var. Guguk kuşumuz  bu gün çok daha heyecanlı ve istekli ötüyor ve karşı dağlar dan da başka bir guguk kuşuna çağrı yapıyor gibiydi. Nitekim öyle olduğunu gözlerimle gördüm. Sanırım tam baharda kuşların birleşme zamanlarıydı. Kışları göç eden Afrikaya giden Guguk kuşları gibi ilkbaharda gelmiş olan guguk kuşlarının asalak oldukları da söyleniyor, onların asalaklıkları yavru yapma biçimleri olsa gerek. Yazımın sonunda asalaklık olayını yazıcam. Önce bu sabahki guguk kuşu garipliğini yazmam lazım.

TAM YAKININA GELDİM ÇEKİM AKSİLİKLERİ ÇIKTI.

Sabahtan beri öten guguk kuşu sonunda açık verdi. Karşı taraftan ses veren guguk naz yapan ve kur yapan yakınımdaki kuşun sinirlenmesine neden olmuştu. Tam ağaçtan karşı tarafa doğru uçuş yaparken kameralara takıldı. Çünkü kuş kendine karşıdaki kuşa kaptırmış ve onun çıkardığı sesin ne anlama gelidiğini bilmek zor ama çok naz yapan bir ses tonu ve hiç değiştirmediği bir yer konumunda olduğunu belli ediyordu. Buradaki guguk kuşu ise sürekli ötüyor ve yer değiştirirken panik oluyor gibiydi. Tam o anlar olmalı “guguk, guguk” diye öten kuş arada aksırır gibi ve kısa uçuşlar yaparak başka dala atlıyor ve yerinde atmaca gibi kanatlarını kabartıp indiriyordu.

Guguk kuşu çekimine tam yüksek ağacın dalında gözleri karşı taraftan gelen sese çevirdiği anda 2 kare fotoğraf çekebildim. Şimdi ürkütmeden biri iki kısa video çekmek için ağır hareketlerle daklanşöre bastım. Bir iki kere daha kapattım ve makineyi açtım artık günlerdir uğraştığım çekimi yapabldimi diye rahatlamıştım.

Makineyi kapatıp çektiklerimi izlemek istedim o orada kuşumuz karşı dağlara doğru öksürük sesi gibi bir sesler çıkarakak uçmaya başladı. Tam firsat diye kameranın dinleme düğmesine bastım. Çok garip bir durum olmuş bataryam kırmızı yanmaya başladı. Bir hızla batarya değiştirdim. Ne yazık ki diğer bataryam da kırmızı yanıyordu. Meğer ikinci bataryanını jarzsız olduğunu fark ettim.

NE ACI DURUM KUŞLARI GÖRÜYORUM VE ÇEKEMİYORUM.

Guguk kuşları biraz ötede bir araya geldiler. Görüyorum. Ne yazık ki çekemiyorum. O kadar para ödeyip bakım onarım yaptığım makinem ile çekim yapamıyorum. Guguklar havada bir birlerine yakın oynaşarak uçuyorlar. Ses çıkarıorlar. Takla atıyorlar, ancak ben çekemiyorum. Sonunda kuşlar takla ararak oynaşarak, sesler çıkararak uzaklaşıp gittiler.

KÖY EVİME GİRDİM ŞARZ ALETİM YOK.

Bir aksilik daha günlerdir peşinden koştuğum guguk kuşu şimdi yıkanlarımda ötüyor. Hatta yanına gelen bir başka guguk kuşu ile oynaşıyor ben çekemiyorum. Aklımdan geçenler ise çok garip sanki tam makinenin çekemeyeceğini bildikleri için mi şimdi inadına karşımda duruyorlar diye düşenmedim desem yalan olur.

SONUÇTA YİNE DE ÇEKTİKLERİM VAR.

Bu guguk kuşlarının asalak olduğunu yazmıştım. Anlatılanlara göre Guguk Kuşlarının bir hikayesi de şöyle.

Guguk kuşu’nu ilginç kılan, kuluçkaya yatmadığı. Kuluçka olarak gözüne kestirdiği bir başka kuşu kullandığı. Guguk kuşu yumurtlama mevsimi gelince uygun bir yuvayı uzun süre uzaktan dikkatle kontrol etikten sonra. Yuvanın gerçek sahibi olan anaç kuş uzaklaşır uzaklaşmaz, gözetlediği yerden hızla yuvaya gelerek bir yumurtasını ev sahibi kuşun yumurtaları arasına bıraktığı söylenir. Yaptığının fark edilmemesi için de yuva sahibi kuşun yumurtalarından birisini gagasıyla alarak yuvadan uzaklaştırdığı. Gözününü kestirdiği her yuvaya sadece bir tek yumurta bıraktığı sölenir. çünkü birden fazla yumurta bırakması durumunda gerçek anne kuşun durumu fark edebileceğini hesapladığına ınanılır.

Guguk kuşunun bir diğer enteresan taktiği de kendi yumurtasını, o kuşun yumurtasının renk ve desenine tıpatıp benzetmesidir ki bu refleksin bilimsel açıdan henüz bir açıklaması yapılamamıştır.

Guguk yavrusu 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. Doğar ama annesinin genleri ile kendine geçen kurnazlıkları, ağzını geniş bir şekilde açar ve devamlı öter. Bu ötüşler, yuvadaki diğer yavruların ötüşünden çok daha yüksek seviyededir. Guguk kuşu yavruları, bu aşırı ötüşleri ile sadece yuvadaki anne-babadan değil, yakın çevredeki diğer anne-baba kuşlardan da yiyecek alabilir. Guguk kuşu yavruları, bu sayede diğer yavrulardan daha fazla yiyecek alarak daha iyi beslenir dolayısıyla da çok hızlı büyüyerek, asıl yuva sahibinin yavrularından çok daha iri ve güçlü hale gelir.

Üç hafta sonra üvey annesinden de iri olur. Altı hafta beslendikten sonra, genellikle yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar. İlginç olduğu kadar, herhangi bir mantıkla açıklanması zor olan nokta ise yavrunun giderken beslendiği, büyüdüğü yuvayı dağıttığı anlatılır.

Pamukovahaber

Mehmet Yavuz

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2019, 15:52

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER