banner392

Gaffar Okkan ölümünün 12. yılında anıldı

Diyarbakır'da 12 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki mezarı başında anıldı.

Gaffar Okkan ölümünün 12. yılında anıldı
 Hendek Şehir Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreni öncesinde şehidin eşi Zerrin, kızı Sezin ve oğlu Fikri Can Okkan ile ablası Sebahat Aslan ve kız kardeşi Gülsüm Özger taziyeleri kabul etti. 
24 Ocak 2001 günü uğradığı silahlı saldırı sonucu 5 polis memuruyla birlikte şehit olan Gaffar Okkan Diyarbakırda da anıldı 
Şehitlik Semti Sezai Karakoç Bulvarındaki Eflatun Parkında saat 10.00'da karanfiller bırakıldı. Ekinlikler Diyarbakır Polisevinde anma töreni ile devam etti.

GAFFAR OKKAN KİMDİR?
Ali Gaffar Okkan; Eski Diyarbakır Emniyet Müdürü. 24 Ocak 2001 tarihinde Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarken suikasta uğradı. 5 koruma polisiyle birlikte şehit düştü.
Gaffar Okkan, Diyarbakır'da farklı bir polis profili çizmişti; halkla iç içeydi, zırhlı araç kullanmıyordu. O, sivil toplum örgütleriyle her zaman işbirliği içinde oldu.
Emniyet görevinin yanı sıra spor ve eğitim alanında da çalışmalar yürüttü. "Halkın devlet için değil; devletin halkı için var olduğu" felsefesiyle hareket ediyordu. Bölge halkının sevgisini kazandı.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Diyarbakır'da huzur ve güveni sağladığı için "yılın bürokratı" seçildi.

Hizbullah'ın peşine düşmüştü
Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde önemli bir rol oynadı. Yaptığı operasyonlarla örgütün tetikçileri bir bir ele geçiriliyordu. O yüzden örgütün hedefindeydi.
Bundan tam 10 yıl önce akşam, Emniyet Müdürlüğü'nden ayrılırken suikasta uğradı. Saldırıda Okkan ile birlikte 5 koruma polisi şehit oldu.

Uğur Mumcu'nun öldüğü gün...
Öldürüldüğü gün tarih 24 Ocak'tı. Yani gazeteci Uğur Mumcu'nun öldürüldüğü gün. Okkan "En büyük hayalim Uğur Mumcu cinayetini aydınlatmak" diyordu, ancak o da Mumcu'nun katledilği gün suikast kurbanı oldu.
Bağırlarına bastıkları emniyet müdürüne yapılan suikast, bölge halkını çok üzdü. Diyarbakır'daki cenazesine onbinler katıldı. Diyarbakır yas tutuyor.
Diyarbakır'da ilk kez bir polis cenazesi böyle kalabalık oluyordu. O yıl doğan birçok çocuğa, Gaffar Okkan adı verildi.
Hizbullah üyesi olduğu açıklanan sanıklarla ilgili dava Diyarbakır'da görüldü. Sanıklara çeşitli cezalar verildi. Ancak karar Yargıtay'dan döndü. Gerekçesinde ise son derece profesyonelce işlenen cinayette, "sanıkların suikasta katılmadıkları" iddia ediliyordu.
Hala bazı yönleri karanlıkta kalan suikastın on ikinci yılı geride kaldı.
Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2013, 13:18

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER