banner392

AKP Hükümeti Sudan'da 5 milyon dönüm arazi kiraladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sudan’da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı. Türkiye'den gidecek özel sektör firmaları Sudan'ın 5 ayrı bölgesinde örnek çiftlikler kuracak. Türkiye'de kota sınırlaması yüzünden üretilemeyen ürünler Sudan arazilerinde üretilecek.

AKP Hükümeti Sudan'da 5 milyon dönüm arazi kiraladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sudan’da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı. Bu arazilerde sebze ve meyve başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri yetiştirilecek. Araziler özel sektöre de açılacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sudan’ın ilgili bakanlığı arasında 3 Mayıs 2012’de imzalanan mutabakat zaptı sonrası, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Sudan’daki en verimli arazilerden toprak numuneleri alıp Türkiye’de analiz etti.

Ziraat mühendisleri, Türkiye'nin ithal etmek zorunda kaldığı bütün ürünlerin Sudan'ın 5 ayrı bölgesindeki arazilerde yetiştirileceği raporu verdi. Bunun üzerine Omdurman, Rahat, Medani ve Abugota'da iki tane olmak üzere 5 milyon dönüm arazi, 99 yıllığına TİGEM'in kullanımına sunuldu.

Türkiye'den gidecek özel sektör firmaları buralarda örnek çiftlikler kuracak. Kiralanan arazilerde susam, pamuk, yağlık tohumlar, tropikal meyveler ve sebze tohumları bu arazilerde üretilecek. 

Projenin gerekçesi de bu ürünlerin Türkiye'de yetiştirilememesi ve ithal edilmek zorunda kalınması. Ancak bahsi geçen tarım ürünlerinin ithal edilmek zorunda kalınmasının en büyük sebebiyse tarım ürünlerine getirilen kota uygulaması. 

Projenin diğer gerekçelerinden biri de Sudan'da kiralanan arazilerde işçilik ve sulama maliyetlerinin çok düşük olması. Kota sınırlaması yüzünden üretilemeyen ürünler Sudan'a daha ucuza üretilip yurttaşın sofrasına gelecek.

Bu uygulamanın faturası da yine köylüye ve çiftçiye kesilecek.
 
ulusalkanal.com.tr
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2013, 16:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER