banner392

HES çalışmaları yapılan Sakarya nehri üzerinde tarihi kalıntılar çıktı.

Sakarya Nehri üzerine yapılacak Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) çalışması sırasında, nehir yatağı değiştirilince, Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen bin 500 yıllık kale kalıntısı ortaya çıktı.

HES çalışmaları yapılan Sakarya nehri üzerinde tarihi kalıntılar çıktı.

Çalışmalar sırasında, nehrin yatağı yaklaşık 30-40 metre değiştirildi. Suyunun yeni yatağına verilmesiyle birlikte yaklaşık 5 metre derinlikte kale kalıntısı ortaya çıktı. Kale kalıntısını gören köylüler Sakarya Müze Müdürlüğü'ne haber verdi.

Jandarma ekipleri eşliğinde bölgeye gelen Sakarya Müzesinde görevli arkeologlar kalıntının Bizans ya da Roma dönemine ait kale kalıntısı olabileceğini belirterek, "Bizans döneminden kalma olabilir. Çünkü Bizans İmparatoru Jüstinyen'in Sakarya Nehri üzerine 553'te yaptırdığı bir Jüstinyen Köprüsü hala ayakta. Kalıntı muhtemelen bu döneme ait olabilir" dediler.

Kale kalıntısı Sakarya Müzesi tarafından koruma altına alındı.

Çevre duyarlılığı konusunda duyarlı olan ve Bayram öncesi Geyve Akıncılar köyü yakınlarında patlayan taş ocağını kamaralara çeken Akıncılar Köyü Şelalelerini Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan bu tarihi kalıntıları da ilk çeken kişi oldu. 

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2018, 23:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
bekir kaymak
bekir kaymak - 9 yıl Önce

500 sene yazıyolar türkler 700 seneden beri bölgeye hakim bunasıl tarih bilgisi

lk
lk - 11 yıl Önce

atalarımıza ayit olmasın sakın hani 600 sene bu topraklarda hüküm sürmüşler siz 500 sene yazmışınız osmanlıya ayittir belkı

SIRADAKİ HABER