banner392

Zeytin üreticisi zam bekliyor.

Hayatımızın önemli gıdalarından olan zeytin ve zeytinyağı şu günlerde zam bekliyor.

Zeytin üreticisi zam bekliyor.

Akdeniz iklimi ve Marmara Bölgesinin de en baş üretim kalemlerinen olan Zeytin bu günlerde kışa hazırlanıyor.

İlkbaharda normal meyveler gibi çiçek açan ve sonbaharda ise boncuk boncuk siyah meyveler veren zeytin üreticisini bu senede hayal kırıklığına uğratmadı.

Ancak İklim ve hava şartları Pamukova da zeytin üterimini az da olsa etkiledi.

Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl Pamukov’da zeytin üretimi daha fazla oldu. Yer yer çiçek döneminde dolu gibi hava etkileri zeytin ağaçlarında meyvelerde yanmalara nedende oldu. 

Zeytinin etkilenmesi zeytin üreticisini ve sonunda tüketiciyide etkiledi. Zeytin hasadının son günleri Yağ Fabrikalarında gördügümüz üreticiler ile yaptığımız söyleşilerde gördük ki. Şu anda fabrika da yağa dönüşen zeytin işleme işi bittikten sonra yağın kilosunda artışlar olacağı söyleniyor.

Zeytin üretiminin artması ile birlikte Pamukovva da yağ fabrikalarıda artmış durumda. İlk Kurulan Yağ Fabrikalarından olan Işık Zeytin Yağ Fabrikası önünde görüştüğümüz yetkililer ve üreticiler bakın bize neler anlattılar.

Üreticiler: “Bu sene zeytin fiyatları bizim istediğimiz gibi olmadı. Kalitesine göre fiyat bulan zeytinlerimiz 12 tl ile 20 tl arasında alıcı buldu. Satış konusunda yeni pazarlar kuruldu. Önceki yıllarda Pamukova pazarında (Çarşamba günü kurulan halk pazarında)  yaptığımız satış yerinden sonra Pamukova Belediyesi tarafından kurulan, Pamukova Eskişehir yönünde Üçevler bölgesindeki Halk Pazarıda Üreticiden Tüketiciye hitap eden pazarda satışlar yapıldı.”diyen üreticiler. Gelecek yıllarda Pamukova’nın zeytin üretiminin artacağını da sözlerine eklediler.

ZEYTİN BÖYLE YAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

ZAM BEKLİYORLAR

Bugünerde zeytin hasadının devakm ettiğinide söyleyen Zeytinciler.

“Şu an fabrıkalar zeytin yağı çıkarkmaya devam ediyor. Üretici ise zeytini yağa dönüştürürken fabrıkalara bir ücret ödür. Üreticiler ise para yerine fabrikalar ederi karşlığı çıkar yağlarını vererek borcunu ödüyor. Bu yağlar bir depoya alıyonur ve fabrilar isteyen tüketicilere o yağlardan satıyor. Şu an fabrikada yağ litresi 50 tl den satılıyor. Ancak üreticiler de kendi yağlarını pazarlıyorlar. Ancak üreticiler yağlarını fabrikadan aldıktan sonra evlerine götürüp bir süre yağın daah kıvamına gelip payasaya satılması için bekletiyorlar. Ancak bu arada zeytin toplama işi bitince fabrıkalarda duracak. Ondan sonra üreticilerin zeytin yağları pıyaçaya çıkacak o zaman zeytin yağının 60, 70 tl olacağını bekliyoruz” diyorlar.

FABRİKA ÇALIŞANLARI NE DİYORLAR.

Zeytin üreticisi yanıdan birde Fabrika çalıyanlarını dinledik.

“Bizler fabrikımızda zeytin üreticlerinin ürünlerini yağa dünüştürmesinde yardımcı oluyoruz. Ancak biz aynı zamanda yağ üreten ve piyasa ya da satan kurumlarız. Bizim sadece üreticinin zeytinlerini yağa çeviriyoruz ama bizde dışarıdan zeyin alıp onları pazara sunuyoruz. Tüketiciye pazarlıyoruz. Birçok yerden zeytin satın alarak onları gerek işlenmiş zeytin, gerekse işlenmiş yağ olarak pıyasaya sunuyoruz.

Geçtiğimiz yıl yağ zeytinin kilosu 6 tl falandi. Bu sene yine aynı bölgeden (İznik ten) 8 tl den alıyoruz. Geçen yıl bizler 25 tl gibi (litresi) yağı sattık. Bu sene şu an 50 tl ye veriyoruz.”dediler.

ODA YÖNETİCİLERİ NE DİYOR.

Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya ise Bu sene zeytinin geçtiğimiz 2 yıla göre veriminin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ulukaya; “Pamukova Zeytin üreticisi zeytinde beklenen fiyati bulamadı. Ancak üretici ümidini kaybetmiş değil. Çünkü zeytin bereketli mutlaka sofralarda olması gerekli bir ürün Çiftçi yeterki hak eteği değerleri alabılsın” diyen Başkan Ulukaya:

“Pamukova da önemli miktarda üretim yapılıyor. Zeytin üreticimiz Marmara Birlik olmak üzere piyasaya doğrudan satışlar da yapıyor”

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2021, 12:06

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER