banner392

EYT liler bugünde Utku Çakırözer ile buluştular.

Emeklilikte Yaşa Takılan binlerce insanın ümidi olan EYT Dernekleri çalışmalarını Dijital ortama da taşıdı. Twitter sosyal ağının yeni gözdesi olan Space programı üzerinden dün akşam Utku Çakırözeri konuk eden EYT li yöneticiler CHP Eskişehir Milletvekilini epey terlettiler.

EYT liler bugünde Utku Çakırözer ile buluştular.

Dün akşam saat: 21.00 da Başlayan Canlı Yayına Eskişehir’den bağlanan Utku Çakırözer programa girerken biraz zorlandı. İlk defa bu programa girdiğini söyeyen Çakırözer. Eskişehir de bir EYT mağduru tanıdıklarının evinden programa bağlandığını söyle.

Sesli Canlı Yayın programına çok sayıda izleyici katıldı. Yüzlerce izleyicinin programa gelmesinden olmalı zaman zaman programda düşmeler yaşandı.

Space Proramını iyi kullanan yöneticeler iyi çalışmış olmalalılarki 2 saat gibi süren programda çok önemli mesaj aldı ve mesaj verdiler.

Prgramı İstanbul EYT Federasyonu Yöneticilerinden olan Rahin Aydın yönetirken yardımcılıklarına ise yine EYT Dernekleri yöneticilerinden olan Eşref Daşgülec ve Zülfigar Kayğan yaptılar.

Soru – Cevap şekline yaptıkları toplantıda CHP Eskişehire Milletvekiline 1 soru soruldu ve Çakır Özer tüm sorulara yanıt verdi.

Çakır özer EYT lerin sorulaını böz çözeriz. EYT sorunu çözme işinin siyasi tericih olduğnu ve Ak Partinin bu sorunu çözmek istemedini iddia etti.

İŞTE DÜN AKŞAMKİ EYT LİLER İLE UTKU ÇAKIR ÖZERİN TOPLANTISI

İlk yönetici Rahim Aydın’dan geldi.

Rahim Aydın: Bu güne kadar bu EYT lilerin sorunun çözülememisinin nedeni nedir?

Utku Çakırözer yanıtı: Bu akşam sizlerle olmaktan ben çok mutluyum. Şu an Eskişehirdeyim Sevgili Beytullah Acör kardeşimizin evine de konuk olduk. Oda yine aramızdan biri (Yaşa Takılan emeklilerden biri), Emeklilekte Yaşa takılanlardan biri. Onların evine hem yayın için, hem çay sohbetine geldim.

Sorduğnuz soruların içi net, yani. Kaynak sorunu falan değil bu. Çözülmemezinin sebebi Emekilikte Yaşa Takılanar meselesinin. Tam tersine bir siyasal tercih bu.

Genel Başakanımız biliyorsunuz Sayın Kılıcdaroğlu Yaşa Takılanların durumuna ilişkin “Bütün Mesele siyasal tercihtir ve kimler için nasıl kullanılacağıdır.”diyor.

Bizim gördüğümüz kadar İktidar EYT lilerden yana tercihte bulunmak istemiyor. Bunu Mecliste de hepiniz gördünüz.

Türkiyede ki tüm meseleler: işte Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesini iktidar sanki ekonomiyi batıracak bir mesele olarak göstermeye çalışıyor. Sanki bu mesele Türkiye nin en büyük meselesi, sanki çözümlenemeyecek, yada insanlar 35, 40 yaşlarında emekli olcaklarmış gibi bir bilgi kirliliği yayıyorlar. Ama Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesi çözülürse 3 er 5 er maaş alacakmış gibi bir hava yayılıyor. Tabi kim tarafından söyleniyor bu, hemde bunu söyleyenler aynen 3 en 5 er maaş alan insanlar (sarayda biliyorsunuz) 3 yerden 5 yerden maaş alanlara gelince, yandaş müteahhitlerin gelirleri katlanınca kriz yok, ama Emeklilikte Yaşa Takılanlara, 3600 Ek Göstergeye gelince hemen kriz var diyor ve böyle bir yaklaşım asla kabul edilemez. Bunu bir ekonomik krizin gerekçesi, Türkiye’nin batma meselisi olarak göstermeye hiç kimsenin hakkı yoktur EYT lilerin hakkını.

O yüzden konu bir kaynak sorunu değil, tamamen Siyasi bir tercihtir.

Eken emekli olucak ondan sonrada kendine göre başka bir işte işe devam edecek çift dikişli türedi bunlar deyiminin kullanılması zaten bunun ne kadar siyasi bir tercih olduğunu da gösteriyor. Sizde biliyorsunuz.

Behice hanım Sordu: CHP olarak parti sözcünüz Sayın Faik Öztrak ve Malatya Milletvekili Veli Ağababa’nın da içinde bulundu bir kurulunun EYT Mağduriyetiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını biliyoruz. Partinizin bununla ilgili yapacağı basın açıklamasının tarihi bellimidir, ne zaman acaba?

Utku Çakırözer yanıtı: Genel Başkan Yardımız Veli Ağababa çalışma hayatına ilişkin bizim partimizde, özellikle de emek, emekçinin ve emeğinin değeri gibi konularda çok emek harcamakta, özveriyle çalışmakta. Bugün bu programa katılmadan önce Sayın Veli Ağababa ile konuştum, bu programa katılacağımı söyledim. Sizlere selam söyledi, dedi ki: “Size soracaklar, ne oldu, ne yaptınız diyeceklerdir” dedi.

Dedi ki: “Broşürlerimiz bile hazır. Çok yakında kamuoyuna açıklıyoruz. Yani yarın bilboard, broşür, her şey hazır. Yapacağımız Cumhuriyet Halk Partisinin EYT mağduruyeti ile ilgili her çalışmamız hazır. Çok yakın bir gelecekte biz bunu kamoyu ile paylaşacağız. Özellikle de bunu EYT li dostlarımızın bilmesinde fayda var” dedi.

Şennur Hanım Sordu: 2022 Bütçesinin kur farkından dolayı revize ediceceği söyleniyor. Böyle bir durumda EYT Mağduriyetinin çözümünde Çalışma Bakanlığı için Ek Bütçe Talebeniz olacak mı? 

Utku Çakırözer yanıtı: Ülke olarak büyük bir ekonomiz buhranın içindeyiz. Ehil olmayan liyakatsiz bir kadrolar maalesef ekonomiyi yerle bir etti.

Sayar dışında yemekler yiyip içinler dışında herkes bu krizden etkilenmekte. Ekonomideki kriz, emeklisi, emekçisi, çiftçisi, Memuru, esnafı herkesi etkiledi, etkilemekte. Emeklilikte Yaşa Takılan yurttaşlarımızda beklide bu krizden, buhrandan en fazla etkilenen kesimin başında geliyor.

Dediğiniz gibi, bu bütçede revize yapılmasının kaçınılmaz olduğu belli. Çünkü bütçe başlarken dolar belli bir kurdaydı 9 (dokuz) liyardı, 8 (sekiz) liyaydı. Ama bütce sonuçlanınca bir ara 16 liyardı. Şimdi 12 lira. Yani büyük bir kırılganlık var. Git-Gel var. O yüzden bu bütçeyi Ekim ayına getirdikleri rakamlarla bitirmeleri mümkün değil. Bir revize yapılması kaçınılmaz.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Millet İttifakı olarak zaten mutlaka bir ek bütçe gerektiğini söylüyoruz. Bu yüzden bu mağduriyetin (EYT liler Mağduriyetinin) giderilmesi adına elimizden ne gelirse yapmaya devam edeceğiz. Yani bu EYT Meselesi, aslına bakarsanız bir tercih işi, tercih yoksuldan, emekçiden yanaysa bunu çözmek mümkün. O yüzden biz aslında mecliste de söyledik. Gelin Mecliste bunu çözelim diye anımsarsınız. Biz yine Çalışma Bakanlınğına bunu söyleyelim. Ama şöyle bişeyleri var.

“Biz yaparız. Çözeriz” diyorlar, “ Gelin yapın. Çözün diyoruz” dediğimizde hayır yapmıyorlar. Sonra farklı, farklı açıklamalar yapıyorlar. Bir çözecez diyorlar. Biz bunu yapmayız diyorlar. NE DEDİKLERİ BELLİ DEYİL.

YAYINI İZLEMEK İÇİN ALTAKI BUTONA TIKLAYIN

Biz talep edicez ama,.. şu andaki RANTİYECİ İKTİDARIN Bu tamamen Paradan para kazanmayı amaçlayan bir iktidarın bu konuda bişey yapıcağını düşünmüyorum. Ama biz Sorumlu Muhalefet anlayışıyla EYT lerle bu güne kadar her zaman olduğu gibi dayanışma içinde olan bir pati olarak tabi ki bu talepte bulunancağız.

Eşref Daşgülec sordu: Millet İtifakının bişenleri olarak ortak bir komisyon kuruluacak mı?

Utku Çakırözer yanıtı: Bu güzel bir öneri. Çünkü Cumhuriyit Halk Partisi, İyi Parti bu konuda net bir şekilde EYT lilerin yanında olduğunu gösterdiler. Kimin karşı olduğunu da hem EYT li kardeşlerimiz gördü, hemde 83 milyon gördü. Bu çok makul bir öneriyi Sayın Veli Ağabaya ya aktaracağım. Genel Başkanımıza da aktaracağım. Belkide günün sonundu şu progamda beklide çözümü bulacak olan formulün kapısınıda aralayacak belli bir komisyonla Millet İtifakı olarak zaten çözüm için seferberiz. Yanı, neden bizi tek adam yönetiminden Parlamenter Sisteme geçelim diyoruz. Çünkü Tek Adam Yönetiminde nememurun sıkıntısı, ne emeklinin sıkıntısı, ne emekçinin sıkıntısı biter. Ne EYT lilerin sorunları çözülebiliyor.

Bu ancak ve ancak uzlaşıyı sağlayacak olan PARLAMENTER DEMOKRATİK SİSTEM LE çözülür. O yüzden bence çok makul bir öneri ben bunu yarından tezi yok, derhal partimizin yetkili organlarına ileteceğim. Sizlerden gelen değerli EYT li kardeşlerimizden gelen bir makul öneri olarak ileteceğim. Çok teşekkür ediyorum ben size.

Eylem hanım sorusu geldi: CHP iktidarında emekli aykıları en az bir asgari ücret kadar olacak mı? Ülkemizin emeklileri Avrupa da ki yaşayanlar düzeyinde yaşayabilecekler mi?

Utku Çakırözer yanıtı: Emeklilerin insanca yaşabilmesi için bağlanacak maaş bir zaruriyettir. Lüks değildir. Tercih değildir. Biliyorsunuz genel başkanımız Sayın Kemal Kılıcdaroğlu bunu her fırsatta dile getiriyor. Hatta uzun süre mücedele ettik. Bu emekli ikramiyeleri bizzat sayın genel başkanımızın ve Cumhuriyet Halk Partisinin çabalarıdır. 1500 liradan aşağı aylık alanlar var dendiğinde gelen başkanımız uzun süre itaz ettiler. Böyle bişey yok dediler. Ama sonunda Cumhuriyet Halk Partisinin dediğine, Kılıçdaroğlunun dediğine geldiler ve 1500 liranın altındaki aylıkları yüzbinlerlece, milyonlarca kişi şu anda 1500 liraya tamamlanıyor.

Türkiye de 7,9 milyon emeklinin maaşı asgari ücretin altında. Bununla geçimini sürdürmeye çalışıyor.

Programın tamamını dinlemek için Canlı Yayın videomuzun tamamını dinleyebilirsiniz.

ALTTAKİ LİNKE TIKLAYIN LÜTFEN.  

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2021, 13:21

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER