banner392

Pamukova nın geleceğini karartacaksınız.

Geçtiğimiz günlerde Pamukova Eskiyayla köyünde 10 kişi ile toplantı yapan SASKİ yöneticileri köylülerin olurlarını aldıklarını söylemişti. Bu Pazar günü de Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün SASKİ başkanı ile birlikte aynı bölgeyi gezerek Akçay deresine baraj yapacaklarını Sakraya’nın geleceğini inşa edeceğini söylediği bir haber internet medyasında dolaşmaya başladı.

Pamukova nın geleceğini karartacaksınız.
Ancak Pamukova ile Geyve sınırları içine giren Akçay vadisine baraj yapılarak sözde kışın yağan kar sularını da birleştirecek olması, görebildiğimiz kadarı ile Pamukova nın gelecğini karartacak bir projedir.
Akçay Deresi suları Pamukova ya gelen bir kısmının o dereye fazla olarak aktığı sulardır.
Akçay Deresine gelen “Gürsü” Geyve nin bazı köylerine hayat veren içme suyudur.
Akçay Deresine gelen “Salim Beye Sapağındaki su Eskiyayla köyünün içme suyu olarak gelmektedir.
Akçay Deresine gelen Kovukkayın daki su Mesuriye köyüne içme suyu olarak gelmektedir.
Akçay Deresine gelen Mühürpinar suyu Pamukova nın suyu olmayan bazı köylerine gelebilcek rakım ve yetirliliktedir.
Akçay Deresine gelen ve Gümüş Dereyi besleyen birçok kaynak su, şu anda oranın doğal ortamına hayat vermekte, Sayın Milletvekili nin inecelemeri sırasında gördüğü gibi yemyeşil bir doğal ortamı beslemekte, Pamukova lıların ve dışarıdan gelenlerin, gururla hafta sonlarını piknik yaparak geçirdikleri bozulmamış doğal ortamlarından birisidir.
Kısaca Pamukova için can damalarları olan Gümüşdere, Domuzdere, Akçay dereleri baraj yapılarak Sakarya ya götürülecekse gelecekte Pamukova, Geyve bu işten büyük zararlar görecektir.

Pamukova ve Geyve bölgesi için sadece bu dağlardan güneye dönük akan sular ve doğal ortamı dışında başka da bir yer yoktur.
Sakarya için Koskoca Sabanca gölü vardır. Mudurnu çayı vardır. Hatta Sapanca ya kartepeden inen sular vardır. Kartepe güneyinde boşa akan Karadere ve Sırma su vardır. Akyazı bölgesinden gelebilecek keremali dağları ve suları vardır.
Yıllar önce ADASU olarak Akçay’dan alınan sular şimdi de SASKİ tarafından alınmaya göz konmuş gibi görülüyor.
Eskiyayla vadisi adı ile bu bölgede toplanıp Sakarya ya götürülmeye çalışılan kaynaklar bir yasal düzenmele ile mutlaka SASKİ adına hipoter edilecek. Pamukova ve köyleri için ihtiyac duyulacak ve bu dağlardan alınmaya çalışılacak sular SASKİ engeline takılyacaktır.
Bunun için Sakraya Milletvekilimiz Ayhan Sefer Üstün’ün Pamukova ve Eskiyayla gibi köyleri iyi bilgilendirmesini temenni ediyoruz.
Aksi takdirde Karadeniz bölgesindeki HES (Hidro Elektrik Santralleri) lerdeki benzer gelişmeler yaşanabilir.
Pamukova ve köylerindeki (İlgili kurum ve kuruluşlar) İdari Mehkeme yollarına gidebilirler.

Bölgemizi ilgilendiren ve Eskiyayla köyünün bile hala su konusunda sıkıntıları olduğunu düşünürsek, Ağaççılar köyü gerçekten susuz bir köydür. Pamukova bile artezyen suyu ile takviye edilmekte, Zaman zaman su tahlillerinde sağlıksız sonuçlar çıktığı için Pamukova da damacana su kullanılmaktadır.
Daha önce de konu ile ilgili bilgilendirme ve endişelerimizi açıklamıştık. Bir defa daha Sayın Sakarya Milletvekilimiz Ayhan Sefer Üstün ün hayfta sonu Akçay deresinde incelemelerde bulundu haberi üzerine bölgede yaşayanlar olarak düşüncelerimizi açıklıyoruz.
“Su hayat demektir. Su bir yaşamdır. Su devletler arısanda bile savaşlara neden olmaktadır.”
Pamukova Eskiyayla Köyü Rumeli Türkleri
Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı
 
Mehmet Yavuz
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2016, 20:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
akçakayalı
akçakayalı - 13 yıl Önce

PEKİ ZEKİ MÜRENDE BİZİ GÖRECEK Mİ??????? saski kandırma milleti orda insan ların 3 ayda ödediği faturayı sakaryada 1 ayda alıyosun.kaldıki madem okadar pamukova sevdalısı sınız.pamukovada bir köy var adı AKÇAKAYA KÖYÜ oraya bir uğrayında insanların halini görün.insanların suyu yok suyu.kuyu çakıp su çıkarıp insanlara içiriyorsunuz.yazık değilmi onlara.nerden vercekler o elekrik paralarını adamlar zaten aç geziyorlaar.MADEM OKADAR BARAJ SEVDANIZ VAR BAKIN SİZE BİR TEKLİF KEMALİYE DERESİNDEN ZAMANINDA AKÇAKAYA KÖYÜNE İÇME SUYU İSTENMİŞ FAKAT ZAMANIN VALİSİ FOS ÇIKTIĞI İÇİN SORUNU ÇÖZEMEMİŞTİR.BUYRUN SİZ ÇÖZÜN.BU ARADA YOL KENARLARINA HAYIR ÇEŞMESİ YAPAN KEMALİYE LİLER BİR YUDUM SUYU ÇOK GÖRDÜNÜZ YA BU KÖYE YAPTIĞINIZ HAYIRLARIN SEVABI BİLESİNİZKE AKÇAKAYA KÖYÜNE YAZILIYODUR HERALDE.SASKİ SEN BU İŞİ ÇÖZ BENDE SANA SÖZ FAZLADAN BİR FATURA ÖDEYECEĞİM.MALUM PARASIZ GÜNAHINIZI VERMEZSİNİZ.SON OLARAK BEN AKÇAKAYALIYIM HANİ SEÇİM ZAMANI BİLE TENEZZÜL EDİP GELMEYEN SİYASİLERİN YERİİİİİİİİİİİ

fatih yıldırım
fatih yıldırım - 13 yıl Önce

o resmi oraya niçin koydunuz soruyorum size ? o resmi yanlış habere koymuşsunuz o resmin doğrusu taş ocağı ile ilgili habere koymanız lazımdı. taş ocağı taprağı kaynağa ittiğinden öyle olmuştur yoksa karapınarın suyu temiz ve boldur bilginize..

misafir
misafir - 13 yıl Önce

Haber fotoğrafında görülüyor vadi de inceleme yapan yetkililer in bulunduğu bölgede evler görülüyor. Dağın içideki o evlerin foseptikleri baraja mı akacak. Hiç temiz suya yakın yerde ev olur mu?

saski
saski - 13 yıl Önce

mehmet bey nereden duydunuz bilmiyorum ama aldığınız bilgilerin barajla ilgisi ve alakası yoktur.bu barajın yapım amaçlarının başında pamukova,geyve,alifuatpaşa ve köylerinin su ihtiyaçlarının giderilmesi,artan suyun sakaryaya gitmesidir.yarından sonra pamukova ve geyve ilçeleri büyükşehir kapsamına alınacaktır.dolayısıyla sondaj kuyuları iptal edilip sular bu barajdan temin edilecektir.

SIRADAKİ HABER