banner392

Sakarya Kanser Hastalığında Marmara ikincisi

4 Şubat kanser haftası nedeni ile bir açıklama yapan Kanserder başkanı Nihal Akar Sakarya’nın kanser sıralamasında bölge ikincisi olduğunu söyledi. Akar; Kanser tedavi için Kocaeli Araştırma Hastanesine senede 800 başvuru olduğunu öğrendiklerini söyledi.

Sakarya Kanser Hastalığında Marmara ikincisi
Akar, “ Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Üyelik Komitesi Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk’un açıklamalarına dayandırdığı konuşmasında,
 
“Her yıl dünyada 12,7 milyon kişinin kansere yakalandığını, maalesef yapılacak çok şey olmasına rağmen hala her yıl 7,6 milyon kişinin öldüğünü ifade etti. 2030 yılında her yıl görülen kanser sayısının 21,4 milyona, her yıl kanserden ölen sayısının ise 13 milyona ulaşacağına, Türkiye’de her yıl görülen kanser sayısının 150 binleri aştığı vurguladı.
 
Bulaşıcı hastalıklara karşı dünyanın son 100 yılda gösterdiği başarıdan sonra sanayileşme, beklenen yaşam süresinin değişmesi, yaşam tarzının değişmesi gibi nedenlerle günümüzde tüm dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ına kanser, diyabet, obezite ve kronik solunum yolu hastalıkları neden olmaktadır. Bunlara diğer kronik hastalıklarda eklenirse sorunun boyutları daha da büyümektedir. Ancak kritik olan konu, bu 4 hastalığın da önlenebilir nedenler olan tütün, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve alkol gibi ortak nedenleri olmasıdır. Sebeplerin önlenebilir olması nedeniyle BM 2001'de AIDS'ten sonra ilk kez bir sağlık konusunu gündemine almıştır.
 
Her yıl bulaşıcı olmayan hastalıklardan ( kanser, diyabet, obezite ve kronik solunum yolu hastalıkları vb. ) 36 milyon kişi ölmektedir. Bu, tüm ölümlerin yüzde 60'ını oluşturmaktadır. Önümüzdeki 20 yıl boyunda bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyaya maliyeti 47 trilyon dolar olarak öngörülmektedir. Ölümlerin giderek artarak inanılmaz sayılara ulaşması gibi insani boyutu vardır. Ekonomik boyut ise ayrı bir konudur. Konu giderek öyle bir hal almaktadır ki dünyanın hiçbir ekonomisi bu maliyeti karşılayamayacak hale gelmektedir.
 
2009 yılında ECPC’nin Almanya’da yapılan kongresinde yapılan açıklamada çok ve az gelişmiş ülkelerde kanserin yoğun görüldüğü, Türkiye’nin de bu her iki gruba girdiği belirtildi. Bölgesel olarak baktığımızda ilimizin kanserde yoğun iller arasında ( Marmara bölgesinde 2. sırada ) olduğunu, derneğimize gelen kayıtlardan da bunu gözlemliyoruz.
 
Ayrıca Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Aksu’dan alınan bilgiye göre, her yıl sadece Sakarya’dan, Kocaeli Araştırma Hastanesi’ne 800 yeni kanser hastasının giriş yaptığı belirlendi.
Sadece Kocaeli’ne bu kadar hasta girişinin olması, ayrıca başka illerdeki hastanelerde de tedavi gören Sakarya’lı kanser hastaları da göz önüne alındığında sonucun ne kadar vahim olduğu açıkça gözükmektedir. Bir an önce ilimiz için Dünya’da ve ülkemizde kanser hastalığının sebepleri konusunda araştırma yapmış ve bu konuda uzman olan bilim adamlarından müteşekkil bir araştırma grubunun oluşturulması neticesinde ilimizdeki kanser hastalığının nedenleri ve sebepleri ortaya çıkarılmalıdır.
 
Akar, kanser kader değildir. Elbette ki nedenleri vardır. İnsanları kanserden korunmak ve sağlıklı yaşamak için bilinçlendirmek amacıyla yoğun çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2012, 11:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER