banner392

Turkcell 'Varlık Cell'mi' oldu.

Türkiye'nin Mobil Şebekeleri üzerinden ses, data TV hizmetleri sunan Turk Cell'in yüzde 26 lık kısmı Varlık fonuna devredildi.

Turkcell 'Varlık Cell'mi' oldu.

TurkCell'in Pamukova Eskiyayla'da kurulu bulunan bir aktarıcı istasyonu bulunuyor. Köy tüzel kişiliğine sahip olan (ADA pes) vericisi bir anda bakıma alındı. Abonelerine daha iyi hizmet verebilmek için vericiye bir aktarıcı daha ekleyen teknik bakım elemanları bölgede bir gün boyunca çalıştılar. 
MEĞER BAKIM TURKCEL DE YAPILAN DEĞİŞİKLİK İÇİNMİŞ
Türkiye'de kurulmuş olan yerleşik, entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri şirketidir. Müşterilerine mobil ve sabit şebekeleri üzerinden ses, data, TV hizmetleri ve katma değerli bireysel ve kurumsal servisler sunan Turk Cell in hareketliliğini DW.COM kanalı şöyle değerlendirdi. 
İŞTE DW.COM  İNTERNET SETİSİNDE YAPILAN ANALİZ'E GÖRE TURKCELL ARTIK " VARLIK CELL" OLMUŞ. 
Analiz: Turkcell "Varlık"Cell oldu, Ziraat Bankası rahatladı
Varlık Fonu karmaşık bir operasyonla Turkcell’in yüzde 26.2’sini alarak en büyük hissedar oldu. Turkcell’deki alım satımlarda kim kazançlı çıktı? Erdal Sağlam’ın analizi... 
Turkcell’deki en büyük hisse, şimdiye kadar benzeri görülmemiş kadar karmaşık bir operasyon sonucunda, Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) geçiyor. İki ortağın hisselerini sattığı, TVF'nin yönetime sahip en büyük ortak olduğu şirkette, ikinci ortak payını artıran Rus LetterOne şirketi olacak. Şirketin yüzde 49 hissesi ise halka açık bulunuyor.
Turkcell’in, “Varlık”Cell olduğu yorumlarına neden olan hisse operasyonu her açıdan ilginçti. Her şeyden önce Turkcell’in yönetimi yaklaşık 15 yıldır, karmaşık ortaklık yapısı ve hisse oranlarının getirdiği hukuki uzlaşmazlıklar nedeniyle kaos içerisindeydi, bir ara basit yönetim kararları bile alınamaz hale gelmişti. Bu operasyonla birlikte Varlık Fonu yüzde 15’i imtiyazlı, toplam yüzde 26.2'lik hissesiyle Turkcell'in yönetiminde kesin söz sahibi olacak. Şirketin kuruluşunda yer alan şirketlerden Telia Company ucuz fiyata hissesini satarak Türkiye’den çıkarken, kuruluştaki en büyük ortak Çukurova Grubu ise Ziraat Bankası’na olan borcuna mahsuben tüm hisselerini, Ziraat’ın de sahibi olan Varlık Fonu’na devrediyor.
Gazeteci Erdal Sağlam

Kim kazançlı çıktı?
Bankacı Kerim Rota’nın hesaplamalarına göre 4.7 milyar dolarlık piyasa değeri olan Turkcell’deki alım satımlarda üç ayrı fiyat daha uygulandı. Piyasa değerine karşılık Telia’nın 2.2 milyar dolar hesabıyla hisse sattığı, Çukurova’nın 16.1 milyar dolar üzerinden hisse sattığı, LetterOne’ın 3.3 milyar dolar üzerinden alım yaptığı hesaplandı. Kim kazançlı çıktı derseniz; borcuna karşılık olduğu için hissesini şu an fahiş denilebilecek bir fiyat üzerinden, Ziraat Bankası kanalıyla TVF'ye devreden Çukurova Grubu şanslı olarak nitelendirebilir. Bu arada artık tahsil edilemez duruma gelen 1.6 milyar dolarlık Çukurova kredisini bu yolla tahsil edeceği için, Ziraat Bankası da şanslı şirketlerden biri oluyor. 4.7 milyar dolarlık piyasa değeri olmasına rağmen, 3.3 milyar dolar üzerinden yapılan hesapla hisse oranını yüzde 13.2'den 24.8’e çıkaran LetterOne de kârlı bir iş yapmış oluyor.
Bu operasyondan en çok zarar gören şirket ise yaklaşık yüzde 24’lük hissesine 530 milyon dolarla yetinen Finlandiyalı Telia Company diyebiliriz. Telia’nın son yıllarda fırsatını bulduğu an Turkcell’deki hissesini satmak istediği biliniyordu ama bu kadar ucuza satacağı sanılmıyordu. Varlık Fonu yetkilileri Telia’nın satışını, hem Türkiye ve bölgeden çıkış planı hem de yıllardır kazandığı parayı örnek göstererek, "makul bir ticaret yaptı” gibi göstermeye çalışıyorlar ama Telia’nın bu fiyata razı olmasının ardında tam olarak neler yaşandığı bilinmiyor.
(Haber DW.com)

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2020, 22:03

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER