banner392

Utanç verici birincilik!

Uluslararası Basın Enstitüsü: Dünyada en çok gazeteciyi hapse atan Türkiye. Tutuklu gazeteci sayısı Çin ve İran'ın bile iki katı.

Utanç verici birincilik!
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye’nin Çin ve İran’ı iki kat geçerek dünyanın en çok tutuklu gazeteci bulunan ülkesi olduğunu açıkladı. Çin ve İran’da 34 gazeteci cezaevindeyken Türkiye’de bu sayı 57.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) elde ettiği raporu yayımlayan IPI açıklamasında, “Türkiye, halen 57 gazeteciyi cezaevinde tutmaktadır. Bu sayıda tutuklu gazeteci dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Geçtiğimiz aralık ayında liste başı 34’er tutuklu gazeteci ile Çin ve İran çekmekte iken Avrupa Birliği adayı Türkiye beş ay sonra bu sayıyı neredeyse ikiye katlamış ve ülkenin basın özgürlüğü taahhütleri ve demokratik imajının meşruiyeti konularında soru işaretleri yaratmıştır” görüşlerine yer verdi.

Hapsedilen gazeteciler arasında, IPI Dünya Basın Kahramanı Nedim Şener’in de bulunduğuna değinen IPI, AGİT Medya Özgürlüğü temsilcisi Dunja Mijatovic’in çağrıda bulunarak ülkedeki medya meşruiyetinin AGİT basın özgürlüğü taahhütlerine uyumlu hale getirilmesini istediğini anlattı. Türkiye’de gazetecilerin hapsiyle sonuçlanabilecek 700-1000 dava bulunduğuna dikkat çeken IPI, Mijatovic’in “Bu da hapishanede bulunan gazeteci sayısının artacağı kaygısını artırıyor” saptamasına yer verdi. Amerika’da bulunan Bülent Arınç ise şu anda 25-26 gazetecinin Terörle Mücadele Kanununa (TMK)aykırı eylemleri sebebiyle hükümlü olduğunu ve TMK’da değişiklik düşünmediklerini ifade etti.
vatan
Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2011, 01:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER