banner392

’Türkiye’yi vuran Esad değil, Kürtler’

Rus hükümeti resmi yayın organı ’Rossiyskaya gazeta’ gazetesi, Suriye-Türkiye sınırındaki top düellosunu başlatanın Esad değil, Suriye Kürtleri olduğunu iddia etti.

’Türkiye’yi vuran Esad değil, Kürtler’
Günlerce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek "Hani komşularınla iyi ilişki kuracaktın" diye imalı haber yayınlayan Rus hükümeti resmi yayın organı "Rossiyskaya gazeta" gazetesi, şimdi de Suriye-Türkiye sınırındaki top düellosunu başlatanın Esad değil, Suriye Kürtleri olduğunu iddia etti.

"Ankara şifreleri" başlıklı haberde şöyle denildi:

"Türkiye yönetimi birkaç günden beri tüm dünyayı Suriye ordusunun topraklarını bombardımana tuttuğunu ikna etmeye çalışıyor. Ancak Suriye krizi inceliklerini yakından takip eden uzmanlar daha geçtiğimiz bahar aylarında Türkiye'ye sınır bölgelerin PKK olarak bilinen örgütün kontrolüne geçtiğini çok iyi biliyor. Türkiye Başbakanı geçtiğimiz pazar günü açıklama yaparak, ‘Ülkemiz Suriye ile bir savaşa çok yakın’ demişti. Sokakta onu dinleyen halka haykıran Erdoğan, ‘Biz savaş istemiyoruz ancak böyle bir savaştan da uzak değiliz’ diyordu. Erdoğan, Esad yönetimi uyararak ‘Bizim irademizi sınamaya kalkmayın. Barış isteyen savaşa hazır olmalı’ sözlerini de kullanıyordu. Erdoğan bunları söylerken büyük bir itinayla top mermilerinin nereden ve kimin tarafından atıldığını, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin toplarıyla kimin mevzilerini vurduğunu  bağımsız uzmanlar tarafından tespit edilmesi konusuna değinmiyordu. Çünkü;  mesele başka.”

Türk hükümetinin Esad rejimi kaygısıyla yaşamadığının öne sürüldüğü haberde, Suriye ordusunun zaten dört ay önce Türkiye sınır bölgesini terk ettiği belirtilerek, “Bu bölgeler şimdi Kürtlerin elinde ve Türkiye topraklarına top atışı yapan mevzilerin üzerinde Kürt bayrakları dalgalanıyor. Buradaki Kürtlerin sayısı da 2 milyon civarında. Onların en büyük özlemi ise Türkiye'deki Kürt toprakları da ele geçirerek asırlık özlem bağımsız Kürdistan devletini kurmak” ifadesini kullanıldı.

“TÜRKİYE’NİN GERİ ADIM ATMASI ZOR”

Haber şu iddialarla sonlandı:

“Türkiye'nin kendi topraklarında Kürt problemini nasıl çözdüğünü çok iyi biliyoruz. Ayrıca bir başka komşu ülke Irak'ta Saddam Hüseyin sonrası Türkiye'nin burada yaptıkları da çok iyi biliniyor. Şimdi demek ki sıra Suriye'ye geldi. Ancak Erdoğan Suriye sınırından içeri basit bir gerekçeyle geçemeyeceğini de çok iyi biliyor. Arap dünyası Esad'ı sevmese de hala dostları var. Bu durumda Türkiye ile Suriye arasında bir savaş çıkarsa trajik hatayı Şam yönetimi değil, Ankara yönetimi yapmış olur. Rizikoları gören Erdoğan bu yüzden NATO'yu işin içine katmak istiyor. Durumun farkına varan NATO ise Erdoğan'ın yardımına koşmaya pek acele etmiyor.

Diğer taraftan Ankara'nın geri adım atması da artık çok zor. Şimdi mesele Türkiye'nin Suriye'ye girmesi için aranan provakasyonu kimin yapacağı. Suriyeli muhalif güçler mi? Yoksa Suriyeli Kürtler mi? Yıllardan beri bağımsızlık isteyen Kürtlerin elleri ise çoktan kaşınıyor."
Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2012, 00:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER