banner392

ABD'li düşünce kuruluşları patlamayı 'tahmin' etmiş

ABD'li düşünce kuruluşları Gaziantep'teki patlamayı iki ay önce 'tahmin etmiş'

ABD'li düşünce kuruluşları patlamayı 'tahmin' etmiş
İSTANBUL- ABD’nin üç önemli düşünce kuruluşu, 27 Haziran 2012 tarihinde ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı temsilen Suriye’de ileriki süreçte yaşanabileceklerle ilgili bir “savaş oyunu” oynadı. Oyunda Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerde patlamalar yaşanırken Türkiye, Suriye’yi işgal ediyor, Lübnan’da mezhep çatışmaları başlıyor.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, ABD’nin üç önemli düşünce kuruluşu 27 Haziran 2012 tarihinde Brookings’te ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı temsilen Suriye’de yaşanabilecekler ile ilgili bir günlük bir “savaş oyunu” simülasyonu hazırladılar.

Oyunda Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi bölgelerde bombaların patlaması, Türkiye’de birkaç gün önce Gaziantep’te yaşanan olayların iki ay öncesinden öngörüldüğünü ortaya koyuyor.

SAVAŞ OYUNU

Hürriyet’in haberine göre, “savaş oyunu” üç grup halinde oynandı. Oyun, liberallerin kalesi Brookings ve Cumhuriyetçilerin toplandığı American Enterprise ile Savaş Çalışmaları Enstitüleri tarafından ortaklaşa yürütüldü. Her grup ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’dan birini temsil ederken, aralarında Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı ve CIA’da çalışmış uzmanların yer aldığı ekipler temsil ettikleri ülkeler adına kararlar aldılar. Oyun bir gün sürerken, 2013 Nisan’ında ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın hangi durumda olacakları tahmin edilmeye çalışıldı.

Türkiye’den "liderlik" beklendi
Simülasyonun en önemli ülkesi olarak Türkiye öne çıktı. Haberde, hem ABD hem Suudi Arabistan ekipleri, oyun boyunca atacakları adımları belirlerken Türkiye’ye göre konum aldılar. Türkiye ise tek başına hareket etme veya olaylara tek başına müdahale etme konusunda istekli davranmadı. Oyunda, Türkiye ekibinin son derece muhafazakar bir politika izlediği belirtilirken, olası bir askeri müdahale durumunda Türkiye ekibi ABD ve NATO’nun destek olması ve uluslararası meşruiyet şartı aradı. Türkiye oyunun sonuna kadar Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmazken, ABD ve Suudi Arabistan ekipleri oyun boyunca Türkiye’yi müdahaleye zorladı.

GAZİANTEP VE KAHRAMANMARAŞ'DA PATLAMA

Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi için Suriye’de ölü sayılarının artması gündeme getirildi. Bu yetmeyince Türkiye’ye kaçan mültecilerin sayısı artırıldı. Yine istenen sonuca ulaşılamazken, Türkiye’de bombalama olayları başladı. Senaryoda bombalamaların nerelerde olduğu ya da kim tarafından planlandığı belirtilmezken, Türkiye ekibinin kendi yaptığı değerlendirmelerde Gaziantep ve Kahramanmaraş gündeme geldi. Sonuç olarak ABD ve Suudi Arabistan ekiplerinin istediği oldu ve Türkiye Suriye’ye tek başına girmek zorunda kaldı.

Hürriyet’in aktardığına göre, bir kaynak, “Türkiye ekibi askeri müdahalede bulunmamak için oyunun sonuna kadar direndi ama bombalamalar artınca, buna mecbur kaldı” dedi.

OYUN SONU: ORTADOĞU'DA MEZHEP SAVAŞI

“Oyun” sonunda hazırlanan raporda senaryo şöyle oldu:

• Esad rejimi düştü. Irak'ta, 2006’daki şiddet olayları tekrar yaşanmaya başladı. Lübnan mezhep savaşına doğru adım adım sürüklenmeye başladı.
• Türkiye ve ABD Esad sonrası için iki konuda endişelenmeye başladı. ABD, Esad’ın düşmesinden sorumlu tutulmak istemedi. Türkiye, Esad sonrası nasıl bir hükümet kurulacağı konusunda düşünmeye başladı. Suudiler, sadece Sünnilerin Suriye’de kontrolü ele geçirmesi ile ilgilendiler.
• ABD’nin Irak’a olan ilgisi azaldı. Türkiye, Barzani ile ilişkisini düşünüp, Irak ve Suriye ile olan ilişkilerinde Suriye’ye öncelik tanıdı. Suudiler Irak’ta etkili olamayacakları sonucuna ulaştılar.
• Suudi Arabistan, Lübnan’da yaşanan mezhep çatışmalarını bir başarı olarak değerlendirdi. ABD Esad’ın düşmesinden memnun kaldı.
 
Yurtgazetesi
Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2012, 00:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER