Türkiye üzerindeki “soykırımı tanı” baskısı artarken hükümetten bu yönde sinyaller gelmeye başladı. Hükümet sözcüsü Arınç “isteyerek soykırım yapmadık” derken Davutoğlu ise Ermeniler için bir taziye mesajı yayınladı
HABER MERKEZİ
Ermeni soykırımı yalanının 100. yıl dönümünde Türkiye üzerindeki “soykırımı tanı” baskısı artıyor. Vatikan ve Avrupa Parlamentosu’ndan sonra bir hamle de Almanya’dan geldi. Almanya’da Federal Meclis 24 Nisan’da yapılacak oturumda 1915 olaylarını ilk kez “soykırım” olarak tanımlayacak. Merkel hükümeti sözcüsü Steffen Seibert de hükümetin bildiride “soykırım” ifadesinin kullanılmasına destek vereceğini söyledi.
Arınç: “Bilerek ve isteyerek soykırım yapmadık”
Nihai hedefi Türkiye’den toprak ve tazminat almak olan büyük yalan karşısında Ankara’nın takındığı tavır ise oldukça manidar. Ardı ardına gelen soykırım kararlarını yok sayıyoruz diyerek adeta bir deve kuşu politikası izleyen Ankara şimdi de “aslında soykırım oldu” iması yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan 3. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç “bilerek ve isteyerek soykırım yapmadık” dedi. Bu cümle ile ne demek istediği tartışılan Arınç şunları söyledi: “Birinci Dünya Savaşı içerisinde isyan edenler varsa ‘milleti sadıka’ diye kabul görürken daha sonra isyan noktasına gelmiş çeteler varsa bu çetelere karşı alınan inzibati tedbir sırasında trajik olayların yaşandığını da biliyoruz. Bilerek, kasıtla ve isteyerek soykırım yapmadık. Dünyada soykırım yapanlar da bellidir. Kayıtlar altına alınmıştır.”
Davutoğlu’ndan taziye ve ayin duyurusu
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise sözde soykırımın 100. yıl dönümünde bir taziye mesajı yayınladı. Davutoğlu mesajında şunları söyledi: “Birinci Dünya Savaşı koşullarında bu acıları yaşayan, farklı etnik ve dini kökene mensup milletlerin torunları olarak yaşananları anlıyor, hayatını kaybeden masum Osmanlı Ermenilerini saygıyla anıyor, torunlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmak Türkiye için tarihi ve insani bir görevdir. Bu anlayışla, bu yıl 24 Nisan günü Ermeni Patrikhanesi’nce düzenlenecek dini bir törenle, Osmanlı Ermenileri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de anılacaktır.” Ermeni kökenli Etyen Mahçupyan da Başbakan Davutoğlu’nun Başdanışmanı sıfatıyla yaptığı açıklamada “Ermenilere yapılana soykırım dememek imkânsız” demişti.
Bu yolu Erdoğan açtı
Ermenilere soykırım taziyesinde bulunma geleneğini Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakanlığı döneminde başlatmıştı. Erdoğan geçen yıl yayınladığı mesajında “Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. Yirminci yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz” demişti.
“Sorunu tarihçiler çözsün”
Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sorunu tarihçiler çözsün mesajı verdi. Çavuşoğlu bir düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen “Çalkantılı Bir Ortadoğu’da Türkiye’nin Rolü” konulu konferansta konuştu. “Bu konuda Türkiye’nin Ermenistan’a, bilim adamları ve tarihçilerden oluşan bir ortak komite kurulması ve arşivlerin açılması teklifinde bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, hatta komiteye üçüncü ülkelerden de katılımların olmasını ve diğer ülkelerin de arşivlerini açmalarını önerdiklerini anımsattı.
Kaynak: Yeni Mesaj gazetesi
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2015, 12:31