Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Genel Cerrahi Kliniği Gastroenteroloji Cerrahı Uzm. Dr. Mehmet Aziret, 64 yaşındaki kalın bağırsak kanseri hastası Recep Ürküt’ü kapalı yöntemle (laparoskopik/kameralı) ameliyat ederek sağlığına kavuşturdu. Birçok hastanın derdine derman olan Uzm. Dr. Aziret, bu şekilde 54. ameliyatını gerçekleştirdiğini dile getirerek, Sakarya’nın plaka kodu 54’ü yakaladıklarını ve erken teşhis sayesinde birçok hastaya şifaya vesile olmanın gurunu yaşadıklarını söyledi.
Kalın bağırsak kanserinin tüm dünyada en sık görülen ikinci kanser türü ve ölümlerden sorumlu üçüncü kanser vakası olduğunu dile getiren Aziret “Diğer kanserlerde olduğu gibi erken teşhis ve tedavi hayatı kurtarmak açısından önem arz etmektedir. Günümüzde kalın bağırsak kanseri tedavisinde minimal invaziv cerrahi grubundan laparoskopik/kameralı yöntem kullanılabilmektedir. Bu ameliyat yöntemi, uluslararası çalışmalarda da gösterilmiştir ki uygun hasta seçiminde açık cerrahiye göre hastaların daha erken iyileşmesi, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, daha iyi yara iyileşmesi ve erken taburcu olanakları sağlamaktadır. Hastanemizde genel cerrahi anabilim dalı gastroenteroloji cerrahisi kliniğinde uzun süredir laparoskopik/kameralı yöntem uygulanmaktadır.” dedi.
54. hastasını başarılı bir şekilde ameliyat eden Uz. Dr. Mehmet Aziret ülkemizde ve dünyada bu alanda önde gelen hekimlerden eğitim alarak ameliyatlara başladığını belirterek “Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniğinde daha önceden karın ameliyatı yapılmış hastalarda laparoskopik/kameralı yöntemi kullanıyoruz. Bildiğimiz üzere daha önce karın ameliyatlı hastalarda karın içinde ciddi yapışıklıklar oluşabilmektedir. Ameliyatını gerçekleştirdiğimiz 64 yaşındaki hastamız karın ağrısı ve makattan kan gelmesi şikâyeti ile hastanemize müracaat etti. Tetkikleri tamamladığımızda kalın bağırsakta kitle tanısı konuldu. Ayrıca hastamıza yıllar önce mide delinmesi nedeniyle karın ameliyatı yapılmış. Biz hastamızda laparoskopik/kameralı yöntemi kullandık, başarılı bir ameliyat yaptık ve hastamızı şifa ile taburcu ettik. Gastroenteroloji Cerrahi Kliniğinde, diğer 53 hastamızda olduğu gibi 54. hastamızda da laparoskopik/kameralı yöntemi kullandık. Bu hastalarımızın hiçbirinde anastomoz kaçağı gelişmedi ve bütün hastalarımızı başarılı bir şekilde taburcu etme gurunu yaşamaktayız. Bütün onkoloji hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız” diye konuştu.