Bölgemizde daha çok yüksek yaylalarda yetişen Güvem Eriğinden reçel de yapılmakta, yapraklarından elde edilen çayı da içilmekte,
Tıbbi Özellik ve Faydaları
a) Ufak bir erik ağacıdır. Çiçekleri yapraklarından önce çıkar ve beyazdır. Sapı ve yaprakları acıdır. Bu bakımdan yaprakları böcekleri, kurtçukları öldürür. Meyvesi yuvarlak olup sarı yeşilim tıraktır, tadı ise ekşimsidir. Mideye iyi gelir. Çiçekleri Mart ve Nisan aylarında toplanarak gölgede kurutulur.
b) 30 gram meyvesi bir litre suda On dakika kaynatılıp da bu sudan bir kahve fincanı içildiğinde mide ve bağırsağı düzeltir, ishali keser.
c) Yaprağı ve meyvesi kaynatılıp, sıcak olarak çay gibi içildiğinde vücudu terletmek suretiyle zehirlerin dışarıya atılmasına yardım eder.
ç) Emzikli kadınların sütünü artırır.
d) Yaprakları suda kaynatılıp gargara yapılsa boğaz ve bademcik iltihaplanma faydalıdır. Boğazı yumuşatır, sıkıntıları giderir.
e) Ateşli hastaların kalbini kuvvetlendirir.
f) Safrayı düzeltir.
g) Mideye iyi gelir ve harareti söndürür.
h) İştahı açar.
BÖLGEMİZDE BOL MİKTARDA YETİŞEN BU ERİK TURU ŞİFA DAĞITIYOR.
Faydaları:
Bitkinin kullanılan kısmı, çiçekleri ve kurutulmuş meyveleridir. Çiçekler kunt bir havada toplanır ve derhal kurutulur. Çiçekleri kan temizleyicidir. Meyvelerinde şekerler ve organik asitler vardır. İshali keser. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Terletir ve vücuda biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Boğaz ve bademcik iltihabını giderir. Anne sütünü artırır. Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2015, 23:20