banner392

Kış Lastiklerinizi takma zamanı geldi.

1 Aralık 2015 Salı günü başlayan Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu getiren 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesine göre kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira ceza uygulanacak.

Kış Lastiklerinizi takma zamanı geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik"e göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira ceza uygulanacak.

Kış şartlarına göre önlemini almamış, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağdur olmasını önlemek amacıyla başlatılan uygulamayla, karlı havalarda yolların kapanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, kış mevsimi nedeniyle karayollarında araç kayması sonucu yaşanan trafik kazalarını en aza indirmek için özel bir denetim programı başlattı. Genel Müdürlük tarafından merkezden takip edilen denetimler, 16-20 Aralık tarihleri arasında 54 ilde yapılacak. Trafik Denetleme Şube Müdürlükleri il merkezinde en az iki noktada, ilçe merkezlerinde ise en az bir noktada günde 2 saat süre ile Kış Lastiği Denetimi yapacak.

İŞTE CEZASI

Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik kullandığı tespit edilenlere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesine göre 77 lira İdari Para Cezası kesilecek. İkinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecek.

20 ARALIK'TAN SONRA DENETİM YOK MU?

Emniyet bürokratları, bunun özel bir denetim programı olduğuna dikkat çekerken, 20 Aralık'tan sonra denetim yapılmayacağı anlamına gelmediğini vurguladılar. Sadece 16-20 Aralık tarihleri arasında yoğun kar yağışı düşünülerek, özel bir denetim programı yapıldığını, yoksa hem 54 il dışında kalanlarda hem de 20 Aralık'tan sonra rutin denetimlerin devam edeceği bilgisini verdiler.

5 günlük denetim programında şu hususlara dikkat edilecek:

1. Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 °C'nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilecektir.

ONLARA TAKOZ, ZİNCİR, ÇEKME HALATI DA ZORUNLU

2. Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda başta kış lastiği olmak üzere, kar lastiği, lastik diş derinlikleri, hava basıncı ile patinaj zinciri, çekme halatı, takoz gibi avadanlıkların araçların teknik yapısına uygun olarak bulundurulması ve kullanılır durumda olması kış mevsimi süresince aranacaktır.

3. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmektedir.

4. Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkları çeken çekicilerdeki tahrikli dingiller üzerindeki lastiklerin (çeker lastikleri) kış lastiği olması zorunludur.

5. Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kartanesi (snowflake) işareti aranacaktır.

DEĞİŞEN LASTİK DE KIŞ LASTİĞİ OLACAK

6. Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.

7. Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir.

8. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur.

İşte kış lastiği takılmaması durumunda ceza uygulanacak iller

AFYONKARAHİSAR, AĞRI, AMASYA, ANKARA, ARTVİN, BİLECİK, BİTLİS, BOLU,

BURDUR, BURSA, ÇANKIRI, ÇORUM, DENİZLİ, EDİRNE, ELAZIĞ, ERZİNCAN,

ERZURUM, ESKİŞEHİR, GÜMÜŞHANE, HAKKARİ, ISPARTA, İSTANBUL, KARS,

KASTAMONU, KAYSERİ, KIRKLARELİ, KIRŞEHİR, KOCAELİ, KONYA, KÜTAHYA,

MANİSA, MUŞ, NEVŞEHİR, NİĞDE, SAMSUN, SAKARYA, SİVAS, TEKİRDAĞ,

TOKAT, TUNCELİ, UŞAK, VAN, YOZGAT, ZONGULDAK, AKSARAY, BAYBURT,

KARAMAN, KIRIKKALE, BATMAN, ŞIRNAK, ARDAHAN, IĞDIR, KARABÜK, DÜZCE 
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2015, 00:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER