Ağustos ayına denk gelen ramazanın ilk günü, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaştı. Bu ramazanda ilk iftar İstanbul'da saat 20.18'de, Sakarya’da saat 20.11'de, açıldı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan hizmetleri konusunda il ve ilçe müftülüklerine genelge gönderdi. Buna göre, Ramazan boyunca sabah ezanları Diyanet Takvimi'nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak.
Müftülükler, Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırlandı.Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezleri öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin bu camilerde vaaz vermeleri sağlanacak.
Vaazların zamanında başlaması ve ezan vaktinde bitirilmesi konusunda gerekli dikkat gösterilecek. Mahalli radyo ve televizyonlarda irşat programlarının düzenlenmesi için girişimlerde bulunulacak. Ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlarda bayram mesajları sadece Diyanet İşleri Başkanı veya vekili tarafından verileceği için ayrıca mesaj yayınlanmayacak.
Çadır mescitler
Ramazan ayının ağustos ayına denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde ve yayla turizminin yoğun olduğu yerlerde, teravih namazının kılınması, vaaz ve irşat hizmetlerinin sunulması konusunda gerekli tedbirler alınacak. Turizm bölgelerinde sahil sitelerinin bulunduğu mahallelerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde bu vatandaşların ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için imkanlar ölçüsünde namaz kılınabilecek, çocuklara yönelik yaz kur'an kursları düzenlenebilecek çadır (mobil) mescitler kurulacak. Mahalli imkanlar dahilinde oluşturulacak çadır mescitler için mülki amirlerden onay alınacak. Çadır mescitlerde mevcut görevliler arasından mülki amirin onayıyla geçici görevlendirme yapılacak.
Cami ve minare hoparlörlerinin sesi kısılıyor
Cami ve minare hoparlörlerinin ses düzeni, ezanın çevrede duyulmasını sağlayacak fakat yakın komşuları da rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacak. İmam hatipler, namaz kıldırırken tadil-i erkan'a mutlaka riayet edecekler. Bazı camilerde hatm-i şerifle teravih namazı kıldırılacak, bu uygulama cemaate daha önceden duyurulacak. Ramazan süresince zaruri haller dışında hiçbir din görevlisine izin verilmeyecek. Görevli bulunmayan veya ibadete açıldığı halde kadro tahsis edilmeyen camilerde, din hizmetleri emekli personel ya da imam hatiplik yeter belgesi almış olanlara öncelik vermek şartıyla ehil kişiler tarafından yürütülecek. İmkanlar dahilinde görevlisi olmayan hiçbir cami bırakılmayacak. Gerekli güvenlik tedbirleri alınmak kaydıyla il ve ilçelerde en az bir cami Kadir Gecesi sabah namazına kadar açık kalacak.
Mahyaların içeriğini başkanlık belirleyecek
Mahya konulacak camiler ve mahyada yer alacak yazı metinleri Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek. Ramazan boyunca kandiller iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecek. Ramazanın gelmesiyle şehir genelindeki diğer camilere daha çok "Hoş Geldin Ramazan", "Ya Şehri Ramazan", "Allah’ın Emrini Tut", "On Bir Ayın Sultanı", "Namaz Dinin Direğidir", "Oruç Tut Sıhhat Bul" gibi mahya metinleri asılacak. Camilerde kadınlara geniş, aydınlık ve sağlıklı mekanlar ayrılması için çalışmalar yapılacak. Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilecek. Camide yaşının gereği davranışlar sergileyen, dikkat dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine, onları camiye ısındıracak şekilde yumuşak, sevecen ve hoşgörülü davranılacak. Ramazan da camilerin, şadırvan ve tuvaletlerin temizliği yapılacak, elektrik ve ısıtma ile ses cihazları elden geçirilecek, camiler havalandırılacak ve klimalar cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılacak.
İhtiyaç sahiplerine iftar
Din görevlileri Ramazan boyunca hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ile yurt ve yuvaları ziyaret edecek, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerle ilgilenecek. Maddi durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar davetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayacak, ihtiyaç sahiplerinin katıldığı iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılacak.
Din işleri yüksek kurulunca asgari 7 TL olarak karara bağlanan sadaka-i fıtr (fitre) miktarı için müftülükler, ayrıca bir miktar belirlemeyecek.
Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2010, 01:32
Ramazan Geldi. Hoş geldi.
Bu gün ilk oruçlar tutuldu. Pamukova’da havanın da mevsim sıcaklıklarının üzerinde olması nedeni ile Pamukovalılar gününü genelde evlerinde geçirdiler. Ramazan ın ilk günü Pamukova nın Çarşamba pazarına denk gelmesi nedeni ile vatandaşlar alış-verişe akşam akşam saatlerinde çıktılar. Pazar ise iftarden önce toplandı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.
1
Bu hareketleri sakın siz yapmayın
2
Başbakan Erdoğan mitingine çağrı
3
Kaymakam’a veda yemeği
4
Key paralarının üstüne mi yattılar
5
İşte Banu Avar’ın referandum yanıtı
6
AKP afşi mahkemelik oldu
7
Pamukova'ya Halk Bankası geliyor
8
Kareteciler kaymakamı ziyaret etti
9
Kaymakam’a veda yemeği düzenlendi
10
Başbakan Erdoğan Sakarya’da konuştu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:22
GÜNEŞ
07:52
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12
SAYFALARTüm Sayfalar