banner400

Pamukova da arı üreticileri bal sağımlarına başladılar.

Pamukova da arı yetiştiricileri yıl boyunca bal arılarının çalışıp topladıkları balları arılarının kovanlarından almaya başladılar.

Pamukova da arı üreticileri bal sağımlarına başladılar.

Pamukova da ve köylerinde ticari veya kendi tüketimi için hobi olarak arıcılık yapan çok sayıda arıcı var. Gün geçtikçe Pamukova da arı üretimi artıyor. Genelde öğretmenlerin başı çektiği arı üreticilerinin başında emekli öğretmen Alaeddin Kayan geliyor.

Daha mesleğinin ilk yıllarında arı yetiştirme işleri ili uğraşan Alaeddin Kayan bu yıl oğul yetiştirme işlerine de başladı. Yetiştirdiği oğulları meraklılarına pazarlayan Kayan yeni arıcılara da yardımcı olmuyor.

Arıcılığın tecrübe ve deneyim işi olduğunu söylüyor “ arıcılık yapmak isteyenlerin mutlaka eğitim almaları gerekir” diyor.

Arı üretimi ile uğraşanların olmazsa olmazlarından olan bal alma teknikleri ise mesleğin en başında gelen işlerinden birisi. Bal alma, bal süzme tekniğini ve balı süzerken dikkat edilmesi gerekenleri en ince ayrıntıları ile anlatan yılların arıcısı emekli öğretmen Alaeddin Kayan’dan dinledik.

PAMUKOVA DA İLK BAL HASATI HABERİNİ YAPARKEN ESKİYAYLA BALINI SEÇTİK.

Yine bir ilke daha imza atıyoruz.

Bugüne kadar Pamukova’nın birçok köyünde az veya çok miktarda arı yetiştiriliyordu. Ancak yıllar önce Eskiyaylalılara Antalya’dan getirilen arılar o günlerin ilçe tarım müdürlüğü tarafından köylülere verilmiş. Ancak kredili ve borç olarak verilen arılar yıl sonunda soğuktan ve bilinçsizlikten teker teker yok olmuşlardı.

Pamukova’nın rakımı en yüksek köylerinden olan rakımın 1050 metre olduğu köyde bal arısı için mükemmel bir doğal ortamın olması çiçeklerin bolluğu hatta bölgede ormanların içinde ilk bahar mevsiminde çicek açan uzun süre çiçekleri solmayan bu köyde şifa olarak bilinen orman gülü, (komar) denen çicekten elde edilen yüksek kalitede ki bal olabilmekte; ilk olarak yıllar önce olumsuz bir tecrübe yaşayan Eskiyaylalı arı meraklılarının eğitim verilmeden arı almalarına aracılık yapan ve arıların ölümüne neden olan o aracı kişiler sayesinde bir daha köyde arıcılık yapılmamıştı.

Bizde kendi köyümüzde inadına bu olumsuz gelişmeyi kırmak için bu sene arılarımızı köye çıkardık ve ilk balı da o köyden aldık.

Yine ilk olarak aldığımız bu balların sağım işini Alaeddin hocamızın atölyesinde yaptırdık. Balın ustası hocamız bal süzümünden sonra balın tadına da bakan ilk kişi oldu. Balın çok güzel bir tadı olduğunu ve renk olarak da altın sarısı bir renk oluşmuş olduğunu ifade etti.

Her yerde arı yetiştirilebileceğini de söyleyen Alaeddin hocamız arı yetiştirme işine karar verenlerin mutlaka eğitim almalarını da tavsiye etti.

İŞTE 2015 YILI ARI YETİŞTİRİCİLERİNİN ALDIKLARI BALLARI İLK İŞLEMDEN GEÇİREN ALAEDDİN KAYAN TÜM AYRINTILARINI BU VİEODA ANLATI. 
Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2015, 21:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER