banner392

Akçay İçme Suyu Barajının Çed Raporunu Selin İnşaat hazırladı.

Sapanca Gölüne alternatif içme suyu barajı projesi olarak düşünülen Eskiyayla Havzası Akçay İçme Suyu Barajının Çed Raporunu Selin İnşaat Lmt. Şti. firması hazırladı.

Akçay İçme Suyu Barajının Çed Raporunu Selin İnşaat hazırladı.

Sakarya Büyük Şehir Belediyesine bağlı SASKİ tarafından programlanan ve Sakarya ya alternatif içme suyu projesi olarak başlatılan Akçay İçme Suyu Barajı için hazırlanan Çed Raporunda Çevresel etki değerlendirmesi: Faaliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilmesi, gerekli şartların sağlayıp sağlayamadığı belirten Çevre Orman Bakanlığı ve bölge müdürlükleri tarafından verilen belgeler. Firmanın olmassa olmazı olan raporu düzenleyen Selin İnşaat Akçay Barajı ile ilgili bölgeye yakın köy muhtarları ve sivil toplum örgütleri ile bir toplantı da düzenledi. 2 yıl önce Eskiyayla köy kahvesinde yapılan toplantıya birçok ilgili muhtar katılmadı, Eskiyayla muhtarı ise projeye onay vermedi. Hazırlanan Çed Raporunda kurulacak baraja akacak derelerin hiçbir şekilde kirli atıklara müsaade edilmemesi konusunda kanun ve yasal işlemler yetkili kurumlardan alınarak çalışma öncesi yasallık sağlanmaya çalışıldı. Pamukova’nın içme suyu olan kaynağının dahi baraj havzasına kaldığı düşünülürse proje bittikten sonra Pamukova içme suyu da SAS Kİ nin alanında kalacak. Gümeşdere, Domuzdere, Acısu, Gürsü dere ve suları tasarrufu da SASKİ nin kontrolünde olacak. 1960 yılında ADA-SU olarak kurulan ve akçaya akan derelerin her türlü yetki ve kullanım izni olan yasal işlem yerine kurulan SASKİ ye devrediliyor. ADA-SU için 1960 yılında Su havzası olarak kapsam alanına giren, Eskiyayla köyünden gelecek kar suları dail, dereler ve su kaynakları da SASKİ nin tasarrufu altına girmiş oluyor. Köylülerin anlayacağı şekilde anlatmak gerekirse, Akçay Barajına bakan, akan su taneleri dahi bu kapsamda kalıyor.

Köylerde tapu çalışmalarının 2004 yılından sonra yapıldığı düşünülürse özellikle Eskiyayla köyünün ormana bakan yüzü (Akçaya akan, bakan kısım) tamamen Akçay barajı alanında kaldığı için 1960 yılında ADA-SU tarafından haritası çizilmiş olan ve yetsi şimdi SASKİ ye devredilmiş alanlarda yapılaşma, çevreye atılacak çöp ve içme suyuna karışacak her türlü atık atanlara karşı yaptırımlar geliyor.

Baraj çalışmaları başlatıldığı anda yasal çevre kirliliği ile ilgili yasal işlemler de devreye girecek. Baraj projesi başladığı anda Selin İnşaat yetkililerinden Turgut Sarıfakıoğlu adına gönderilen mailde Selin İnşaatın işin sadece Çet Raporu kısmını yaptığı daha detaylı bilgi için Sakarya Büyük Şehir belediyesinden bilgi alınması gerektiği açıklanmıştı.

SELİN İNŞAAT

Merkezi Ankara da olan Selin İnşaat Lmt. Şti firmasının bu güne kadar yaptığı yüzlerce HES projesi yanında çok sayıda büyük işlerinde ÇED raporlarını yapan firma olduğunu öğreniyoruz.

İŞTE ALTAKİ LİNKTEN FİRMANIN REFARANSLARI.

Sakarya büyük şehir belediyesinden ya da SASKİ yetkililerinden defalarca yazdığımız halde detaylı bilgi almış değiliz.

ESKİŞEHİR DSİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDEN BARAJLA İLGİLİ AÇIKLAMA.

Akçay barajı için ilk etapta ağaç kesimi başlatıldıktan sonra zemin etüdünün daha sonra yapıldığı ve zeminin çürük çıktığı iddialarına karşı Eskişehir Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünden istediğimiz bilgi de ise DSİ Bölge Müdürlüğü adına Abdullah Yürür ün açıklaması ise şöyle:  

 
İlk Toplantıda barajına 70 metre yükseklikte 70 milyon harcanarak yapılacağına dair broşürler de birde kroki çizilerek alan gösterildiği halde, ağaç kesimine başlandıktan sonra yapılan zemin etüdünde zeminin çürük çıktığı, (su tutmaz) söylentileri sonunda kesime daha aşağı bölgede devam edildiği, hatta İkramiye köyüne kadar devam edileceği iddiaları konuşulmakta.

Akçay Barajı çevresinde 70 metrenin daha üstünde derinlikte çok sayıda ağaç kesildikten sonra, Domuzdere ye kadar çıkılıp aynı alanlarda da, Akçay havzasına bakan, köy yerine (kaymakam suyu denen yere) kadar düzara ağaç kesimi, At Gırcasına kadar, Acısu denen suyun başına (aynı bölgede yıllar önce acısu mağarası doğal mağara olarak zamanın vali Nuri Okutan zamanında) doğal mağara ilan edildiği alana kadar düz ara ağaçların kesilmesi,  Akçay Barajı projesinin hangi boyutlara kadar uzadığını göstermekte.30 mayıs ta ihale yapılacağı duyurulduğu halde aynı tarihte ihalenin yapılmadığı daha sonra ihale yapıldığı ve hangi firmanın ihaleyi aldığı ise basına açıklanmış değil. Akçay Barajı ile ilgili açıklama bekleyen sorular hala netleşmiş değil. Konu hakkında bilgisi olan bazı kişilerden aldığımız bilgiye göre. Ağaç kesimin devam edeceği yönünde, Milyonlarca kesilmiş ağaç, bozulmuş doğal alan yetmezmiş gibi. Köyler yerine bazı kişilere ihale edilmiş olan ağaç kesim ve ağaçların satılmasından sonra şimdi ki işleri ise yakın köylere verecekleri ve yeniden kesime devam edileceği duyumları var.

Bir an önce Büyük Şehir belediye başkanı Zeki Toçoğlu’ndan konu ile ilgili açıklama bekliyoruz. Çevreyi etkileyecek bu kadar büyük bir proje hakkında aynı yörede yaşayan köyler ve köyde yaşayanlar yanında Pamukova, Geyve ve köylerinin içme suyunu temin ettikleri bu yörede yapılacak barajdan su alacaklar mı? 

O kadar uzun ve geniş kapsamlı alanda toplanacak su üzerine HES kurulacak mı?  

İŞTE YAPILAN İHALEYE KATILAN 21 FİRMA VE VERDİKLERİ TEKLİFLER
YERTAŞ İNŞ. TURİZM SAN. VE MAD. TİC. LTD. ŞTİ.
77.656.572,40TL
HİTİT SAN. İNŞ. VE TİC. LTD. ŞTİ.
96.999.999,00TL
METOK İNŞ. TİC. VE SAN. A.Ş. & EKREM İNŞ. SAN. VE TİC. A.Ş.
71.031.677,61TL
NTF İNŞ. TİC. LTD. ŞTİ.
69.535.659,58TL
KOÇOĞLU İNŞ. SAN. TAR. VE HAYV. TİC. A.Ş & FERMAK İNŞ. TAAH. A.Ş.
74.732.589,42TL
ÜNAL İNŞ. VE TİC. A.Ş.
83.138.306,38TL
TÜRKERLER İNŞ. TURİZM MADEN. ENERJİ ÜR. TİC. VE SAN. A.Ş.
67.118.000,00TL
SALMAN BETON YAPI MALZ. İNŞ. TAŞ. TAAH. TİC.VE SAN. LTD. ŞTİ.
59.277.801,00TL
KENTSEL TASARIM REST. VE İNŞ. A.Ş.
66.648.009,52TL
FÖY İNŞ. TAAH. VE TURZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
71.674.239,24TL
ECETAŞ İNŞ. SAN. VE TİC.  A.Ş.
70.915.180,27TL
AHES İNŞ. TİC.VE SAN. A.Ş.
69.153.053,00TL
MİLENYUM YAPI İNŞ. SAN.  VE TİC. LTD. ŞTİ.
77.875.742,16TL
MEHMET ALPTEKİN
79.302.653,24TL
AK-YAL İNŞ. TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ.
66.435.073,77TL
BEST TASARIM PEYZAJ İNŞ. SULAMA İTH. İHR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 58.921.900,00TL
AKGENÇ İNŞ. ELEK. NAKL. TUR. SAN. VE TİC. LTD. &  NURYOL İNŞ. TİC.VESAN. LTD.ŞTİ.
59.785.172,30TL
HELİN İNŞ. NAK. TEKS. SAN. VE TİC. LTD.
83.323.656,00TL
AK-ELİ İNŞ. TİC. LTD. ŞTİ.
62.439.922,12TL
KAMER İNŞAAT TURİZM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
68.987.438,65TL
ZİHNİ ÜSTÜN OĞULLARI İNŞ.  TAAH. TUR. VE PET. ÜRÜN. SAN. TİC. A.Ş. 
& ÜSTÜN-EL İNŞ. PET. ÜR. VE TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.

49.214.902,77TL
 

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2018, 18:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER