banner392

Pamukova’da Zeytinler Olamadan toplandı

Pamukova da bu yıl zeytinler siyah rengini alamadan toplanmaya başladı. Her yıl bu aylarda olgunlaşan ve simsiyah bir renk alan hatta özdeyişlere geçmiş “ Zeytin Gözlüm” özdeyişi de havada kaldı. Zeytinler yeşilden siyaha dönemedi.

Pamukova’da Zeytinler Olamadan toplandı

Son yılların en farklı bir hava olaylarını yaşadağımız bu yıl olumsuz hava durumu. Yaz aylarında yaz gibi sıcak olmadan geçmesi, ilkbahar ında farklı geçmesi sonbahar mevisiminde ise beklenen yağışların gelmemesi sonuçu sonbaharda olgunlaşan Zeytinler ace toplanmaya başladı.

Pamukova da önemli miktarda zeytin üretimine ulaşan zeyin üretecisi bu seneki duruma şaştı kaldı. Ancak zeytin işleme fabrikalarınının yağ işlemeye başlamasıda zeytin üretecisini daha olgunlaşmamış zeytinlerini toplayıp fabrikalara yarı yeşil şekilde taşıma telaşına düşürdü.

Vatandaşlar “ Bu yıl ki gibi bir hava görmedik. Kasım ayında zeyin olgunlaşır ve tam randuman alır bizde toplardık. Şimdi ise rekolte çok düşük. Zeytin istenilen kalibreye ulaşamadan toplanmaya başandı” derken

Zeytini yağa donüştürenler ise yağ oranının iyi olduğunu söylüyor. Zeytin yağı çıkaran işletmeler ise zeytin yağı kalitesinin değişmediğini söylüyor.

Bir gerçekte şu ki çifitçinin sahibi olmadığı ortada. Daha kaliteli zeytin yetiştirlmesi için, dikimden, ilaçlama ve bakıma kadar kontrollu ve takip edilen durumda olması gerekirken. Olumsuzlukları hava şartlarına bağlamanın doğru olmadğıın söyleyen bilinçli üreticiler, Bu sene yağışsız ve kurak geçen bir yıl yaşandığını susuz kalan zeytin de olgunlaşma yapamadığını söylüyorlar.

Pamukova da Kalitenen bilinçsiz ve desteksiz olmasından dolayı düşük olduğu dillendiriliyor.

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER