Karpuz üretiminin masraflı bir iş olduğu söyleyen Eğriçay köyünden Ferit Dilek “Bu sene ektiğimiz karpuzlar tarlada kaldı. Hiçbir satış yapamadık. Bilindiği gibi çiftçiye sahip çıkan yok. Yaptığımız masraflar ne olacak, bunların tedarikçileri kimler olacak, nerelere başvuracağız, hiçbir bilgimiz yok.”dedi.
Başka bir üreteci ise 50 yıldır karpuz üretimi işinde olduklarını ama böyle bir kötü sene yaşamadıklarını dile getirirken; “Masraflarımızı çıkaramadık. Karpuzculuk işi bitmiştir. Pazarını bulamıyoruz. Bu sene 20 dönüm karpuz ektim. En az 7 lira , 6 lira masraf ettim. Gübresi, işçiliği 10 tl gibi bir para masraf ettim. Karpuz yememekten değil, üretim fazlalığından piyasa çekmedi” diyor.
Yine üreticinin malını alan ve satan Pamukova Esnaflarından Ali Bulut ise “ yıllardır dedemizden babamızdan öğrendiğimiz şekilde karpuz mesleği içindeyiz. 30-40 seneden beri bu işi yapmamıza rağmen bu kadar ne bolluk gördüm, nede karpuz satışlarının düşüğünü gördük. Bu sene ekiliş fazla, fakat havalarda sıcak gidiyor, bir türlü beklenen satışlar olmadı. Bizim satış kapasitemiz bellidir. Ama dışarıdan gelen tüccarda yok. Piyasa bozuk.”diyor.
Üretici karpuzdan ümidini kesmiş durumda. Tarlasını bir an önce sürerek başka bir mahsul için hazırlama çalışmalarına başlamış görünüyor. Bazıları ise sürmeye (dızgara) çekmeye başladıklarını söylüyorlar.
Pamukova’nın ova köylerinde yetiştirilen karpuz bu yıl fazla ekilmiş görülüyor. Tüketim fazlasından da söz eden vatandaşlar, Tarlada kalan karpuzları hayvanlara verdiklerini ancak hayvanlarında karpuz yüzünden ishal olduğunu, hastalandıklarını söylüyorlar.
Kısaca sı Pamukova da karpuz da para etmedi. Çiftçinin derdini dinleyen olmuyor. Çiftçi ise bir olmadı diğer ürün olur diye ümit ediyor. Pamukova da çok değişik ürün ve meyve yetiştiği için her yeni ürün çiçek atçığında hayaller kurup, hatta borca giriyor. Sonra da para etmeyince borç ve hayal kırıklığı ile günlerini geçiriyor.
Eskiden seçim önceleri siyasetçilerin ilk uğradıkları yerler çiftçilikle uğraşan yerlerdi. Pamukova da Fevziye, Cihadiye, Özbek, Hayrettin, Mekece, Turgutlu, Gökgöz köyleri mutlaka seçim öncesi siyasilerin ilk ziyaret edip vaatlerde bulunarak köylülerin ellerini öptükleri yerler oluyordu. Şimdi köylere uğrayan yok, çiftçinin derini dinleyen yok.
Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2018, 21:57
vatandaşların zararının karşılanması için sayın chp millet vekili adayı erdoğan isira gi̇deceksi̇ni̇z.tarim ürünleri̇ni̇ don vurduğu zaman vatandaşin bahcesi̇ni̇ gezi̇yordu yandaş medyasi i̇smai̇l çeti̇n taşla beraber.köylümüzün zarari karşilanacak demi̇şti̇.ürünleri̇ dondan zarar gören vatandaşin zararini karşiladi si̇zleri̇nde zararinizi karşilar.