banner392

Yeni şifre iddiası “çembersel modlama”

ÖSYM soru kitapçıklarını internete koyunca adaylar da harıl harıl şifre aramaya başladı. İlk kitapçıkların yayınlandığı Adana’dan da yeni şifre iddiası geldi.

Yeni şifre iddiası “çembersel modlama”

Soru kitapçıkları, ÖSYM tarafından alfabetik olarak yayınlanınca ilk önce Adana’da paylaşılmaya başladı. Adana’da sınava giren öğrenciler de hemen internete girerek kitapçıklarını indirdi ve şifre yöntemini denedi.
İlk gün ortaya çıkan şifreyi denediler, işe yaramadı. Ancak içleri rahat etmedi, belki başka bir şifre olabilir diye internet ortamında konuyu tartışmaya başladılar.
Adana’da “forum.donanimhaber.com” adresi YGS öğrencilerinin buluşma noktası oldu. Saatlerce süren tartışmalardan sonra ortaya yeni bir formül çıktı. Adı ise ‘çembersel modlama’. Çocuklar bu yöntemle 40 matematik sorusundan ortalama 20 sorunun cevabını bulmayı başardı.
Nedir bu yöntem?

Çembersel modlamada, şıkların altına rakamlar küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. Eğer bir tane cevap çakışıyorsa bu eski sistemdeki gibi doğru oluyor. Ama bu çok nadir olarak ortaya çıkıyor. Eğer eşleşme olmazsa, en büyük rakam en başa getiriliyor. En küçük rakam böylece ikinci sıraya geçmiş oluyor. Çakışan olup olmadığı kontrol ediliyor. Çakışan oluncaya kadar kaydırma işlemi devam ediyor. Çakışmayan olmadığı sürece ya da birden fazla şık çakıştığında tekrar sayılarda kaydırma yapılıyor. Sonunda tek çakışan kalana kadar bu işlem yapılıyor.
 
ÇAKIŞANA KADAR DEVRET



Forumlardaki denemelere göre doğru cevabı bulma oranı yüzde 70-80 arasında değişiyor. Yine cevapları küçükten büyüğe sıralayıp şıkların altına yazmak gerekiyor. Eğer çakışma yoksa şık çakışana kadar en son seçeneği başa getirerek kaydırma yapmanız, yani devrettirmeniz gerekiyor. Bu yöntem uygulandığında ilk başta yapılan sıralamayla ulaşılamayan doğru cevap bulunuyor.
 
‘Sınavdan önce mod ve medyan uyarısı’

Bir başka çarpıcı iddia ise, bazı dershanelerin sınavdan önce ‘mod ve medyan’ konularından soru gelebilir uyarısı yaptığı yönünde. Mod ve medyan sözcükleriyle ilgili Google arama istatistiklerini araştıran bazı kullanıcılar bu sözcüklerin, sınavdan bir hafta öncesine denk gelen 23 Mart’tan itibaren çok fazla arandığını keşfetti. Medyan bir ölçeğin orta noktası.
 

Medyanın üzerinde ve altında eşit miktarda değer bulunur. Yüzde 50 oranı medyanın diğer bir ifade şeklidir. Özellikle grup üyelerinin büyük bir çoğunluğu benzer özellikler gösteriyor, bazıları ise çok farklı özellikler taşıyorsa kullanılabilecek en uygun teknik medyandır.

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2011, 22:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER