banner392

Çılgın denen proje meğer Bülent Ecevit in Mega projesiymiş.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı “Kanal İstanbul” projesini, 17 Ocak 1994’te o dönem DSP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit’in gündeme getirdiği ortaya çıktı.

Çılgın denen proje meğer Bülent Ecevit in Mega projesiymiş.
Ecevit, dönemin DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Özkan’la düzenlediği toplantıda projeyi “İstanbul Kanalı Projesi” adıyla tanıtmıştı.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı “Kanal İstanbul” projesinin neredeyse aynı isimle bundan 17 yıl önce merhum Başbakanlardan Bülent Ecevit tarafından da önerildiği anlaşıldı. Dönemin DSP Genel Başkanı olarak, 17 Ocak 1994’te “İstanbul Kanalı Projesi” tanıtırken, buna gerekçe olarak da Başbakan Erdoğan gibi Boğaz’da artan deniz trafiğini göstermişti.
Ecevit’ten mega proje

Hürriyet Gazetesi’nin 18 Ocak 1994 tarihli sayısın birinci sayfasında “Ecevit’ten mega proje” olarak verilen haberde, dönemin
DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, DSPİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Özkan’la birlikte düzenlediği basın toplantısı hakkında bilgi veriliyor. Ecevit bu toplantıda Karadeniz iye Marmara’nın bir kanalla birbirine bağlanması için maga bir proje geliştirdiklerini açıklarken, proje için büyük bir finansman gerekmediğini de belirtmişti.

Video ile tanıtmıştı

Ecevit, ikinci bir boğaz işlevi görecek kanalın iki ağzına limanlar kurulabileceğini ve serbest bölgeler oluşturalibleceğini kaydetmişti. Slayt ve video görüntüleriyle projeyi tanıtan Ecevit, kanalın ise yap-işlet-devret yöntemiyle yapılabileceğini, finansmanın dış kredilerle sağlanabileceğini anlatmıştı.

Seçim broşüründe vardı

DSP Genel Başkanı Masum Türker de, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kanal İstanbul ile ilgili toplantısının ardından bir açıklama yaparak, İstanbul’a kanal projesinin, 1994 yerel seçimleri öncesinde Bülent Ecevit’in dile getirdiğini hatırlattı. DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Necdet Özkan’ın seçim broşüründe de bu projenin yer aldığını belirten Türker, dün yaptığı yazılı açıklamada, “Herhalde o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Sayın Tayyip Erdoğan o broşürü alıp saklamış” dedi.

Osmanlı’da 7 kez gündeme geldi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın Proje’sine benzer projeler, tarihte Osmanlı yöneticileri tarafından da gündeme getirilmişti. Karadeniz-Marmara kanal projesi Osmanlı döneminde 7 kez gündeme geldi. Karadeniz’i Sakarya Nehri’nden Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi’ne bağlama fikri ilk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya atıldı. Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa, Sakarya’yı Sapanca ve İznik gölleri yoluyla İzmit Körfezi’ne bağlamak istedi. Proje için de Mimar Sinan’ı görevlendirdi. Açılacak kanaldan birinci derecede, donanmaya gerekli keresteyi ve İstanbul’un odun ihtiyacını karşılayacak gemiler geçecekti. Bu iş için Mimar Sinan ile Rum kalfası Girez Nikola, Sapanca Gölü’nden İzmit Körfezi’ne kadar olan bölgede incelemeler yaptı. Savaşlar nedeniyle projeye başlanamadı.

Keşke fikrin Ecevit’e ait olduğunu söyleseydi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, İstanbul’a bir kanal yapılmasının Ecevit’in ortaya attığı bir fikir olduğuna dikkat çekerek “Başbakan konuşmasında keşke bu fikrin Ecevit’e ait olduğunu, ondan aldığını söyleseydi, çok daha uygun olurdu” diye konuştu. Ecevit’in “İstanbul Kanalı Projesi” adıyla tanıttığı Karadeniz’den Marmara’ya kanal açılması konusundaki projesi hakkında oldukça detaylı bilgi verdiğini hatırlatan Halıcı, şunları söyledi: “Boğazda artan deniz trafiğinin İstanbul’u tehdit ettiğini belirtiyor Ecevit. Buradan geçen tankerlerin, Boğaziçi trafiğini tıkanma noktasına getirdiğini söylüyor. Buna çözüm olarak da bu kanalı öneriyor.”

Yandaşı zengin etme projesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Edirne mitingine gitmek için geldiği Atatürk Havalimanı VİP salonunda beklerken, TV’de başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çılgın Proje” konuşmasını izlemediği öğrenildi. Ancak daha sonra mitingdeki konuşmasında, projeyi değerlendiren Kılıçdaroğlu “Yandaşı zengin etme projesi” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “21’inci yüzyılın Türkiyesinde 2.5 aylık bir çocuk annesinin kucağında açlıktan ölürse bu ayıp kime aittir? Bunların derdi başka, bunların derdi yandaşa ihale aktarmak. Açıkladıkları hiçbir projede insan yoktur.”

Yiyenlerle yemeyenlerin kavgasına sebep olur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘Çılgın Proje’ için “Yeni imar planlarıyla İstanbul’u ve diğer yerleri soyup soğana çevirenler, şimdi çılgın proje olarak bazı şeylerden bahsediyorlar. Yeni zengin türetme yolları olarak bunlar anlaşılırsa Türkiye’de gidişat ne olur? Yiyenlerle yemeyenlerin kavgasına sebep olur” değerlendirmesi yaptı.

HÜRRİYET
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2011, 03:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
gazzeli ŞEN
gazzeli ŞEN - 13 yıl Önce

gerçekten çok çılgın proje ülkemizin kar eden kurumlarını tümünü ırkçı emparyelizlere satılması ülke insanının yabancı bankalar vasıtasıyla alın terinin acımasızca sömürülmesi,haçlı seferlerinin çanakkale boğazını geçemediği için bu haçlıların daha rahat geçebilmesi için yapılıyor bu 2.boğaz haberin ola narkozdan uyan kendine gel haçlı seferlerine izin verecekmisin çanakkalede dedeni şehit edenlerin peşinden gidenlere hala oy verecekmisin...

SIRADAKİ HABER