banner392

Son dakika. Mecliste gerginlik……

Suriye krizi için toplanan TBMM de gergin dakikalar. Kapalı oturum yapılmasını isteyen AKP ye karşı açık oturum isteyen değir partiler söz aldılar. Muharrem İnce konuşurken ak pliler in tepkisi üzerine oturuma 5 dakika ar verildi.

Son dakika. Mecliste gerginlik……
MECLİSTE DAKİKA DAKİKA GÖRÜŞMELER.
 
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, gündem dışı konuşmalara geçildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan salona girdi. Genel Kurul'da çok sayıda bakanın yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

TBMM Suriye Tezkeresi okunmasıyla açıldı. Oturumun kapalı olması konusunda muhalefetten tepki geldi. Ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tezkere toplantısının kapalı yapılması konusundaki tezkeresi okundu.

'ESAD'IN CANI CEHENNEME'

CHP'li Muharrem İnce, "Esad’ın canı cehenneme. Bu bir kaza mıdır, bu bir saldırı mıdır? Siz bunun cevabını veriniz. Siz doktora sendikacıya onların hepsine ama Türkiye’nin dış politikası efelenmekle olmaz. Bakın memleketi ne hale getirdiniz. Fakir fukara anneler şu an kara kara düşünüyor. ‘Savaşa girecek miyiz, çocuğum savaşa girecek mi?’ diye…" şeklinde konuştu.

CHP'li Muharrem İnce oturumun kapalı olmasına karşı çıkarak söz aldı. İnce şunları söyledi:

'NİYE MİLLETTEN SAKLAYACAĞIZ BUNU?'

"Hükümetin kapalı bir oturumda gizli bilgi vermesini anlayabiliriz. Bizim söleyeceklerimiz açıkta olsun millet bilsin. Niye milletten saklayacağız bunu. Bu ülkeyi savaşa soktuğumuz zaman sizin çocuklarınız mı savaşa gidecek fakir fukaranın çocukları mı gidecek? Bu millet çocuklarını savaşa gönderecek ama neden yolladığını bilmeyecek.

Siz bu mecliste sekiz kez tezkere aldınız ne işe yaradı. Bu millet de şey zannetmesin kapalı oturumda çok özel bilgiler veriliyor milletvekillerine. Arınç 1 Mart tezkeresini kapalı oturumda yönetti. Ben orada bulunmuş milletvekillerinden biriyim. Çok özel bilgiler veriliyer sanmasın millet. Palavra. Milleti kandırmaya gerek yok. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz burada bir kapalı oturumda TRT Genel Müdürü’nün maaşını bile öğrenemedik ki savaşla ilgili konuları söyleyeceksiniz."

DAVUTOĞLU'NA SERT ÇIKIŞ

İnce konuşmasına Davutoğlu'nu eleştirerek devam etti; "Siz bunlardan sonra siz Türkiye’yi gelmiş geçmiş en çapsız dışişleri bakanının maceralarıyla maceraya sokuyorsunuz. Siz Kaddafi’den ödül aldınız, sonra onun linç edilmesine ortak oldunuz.Türkiye’nin başını belaya sokmayın. 1 Mart’taki gibi dik ve onurlu olun."

'ANAYASAYA AYKIRI'

Silahlı saldırı yok, eşiğindeymiş. O zaman anayasaya aykırı bu tezkere. O zaman milletlerarası hukukun meşru saydığı hal değildir. Anayasa 92. maddeye aykırıdır.
Siz suçluyu bulmuşsunuz. Suriye Hükümeti kesin. Nerde bu kesin? Bu kadar net mi?

Sınırı belli değil. Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Okuma yazman varsa bir oku. Okuma yazman var da anlayıp anlamadığını bilmiyorum.

Bundan önceki tezkerelerde Irak’ın kuzeyi diye net şekilde belirtilmiştir. Suriye Hükümeti de ‘saldırdım’ demiyor, olayları araştırıyorum diyor. Ayrıca özür de diliyor.

VURAL: DIŞ POLİTİKA İFLAS ETMİŞTİR

MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural da aleyhte söz alarak şunları söyledi:

"Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği açık. Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmak yerine ilave tehditler yönelttiği açık. Dış politika başarısız olmuştur, iflas etmiştir.

Bu diplomasiyle halledilemeyen bir konunun kaba güç ve silah gücüne dönüşmesidir. TBMM’den bir irade isteniyor.
Diplomasi iflasıdır söylenmesi gereken.

Diplomasinin halletmesi gereken hususları tehdit olarak geçiyorsa PKK’ya karşı etkili bir mücadele sürdürüp onlarla müzakereyi seçen hükümetin bu ikilemi açıklaması zordur.

MHP olarak şu ya da bu komplekse kapılmadan sadece Türkiye’nin menfaatleri konusunda görüşlerimizi açıklayacağız.
Bizi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açık.

Tezkereyle ilgili görüşlerimizi ifade edeceğiz.

Herhangi bir değerlendirme yapılmış da değildir.

Gerekçe ile bizim tavır oluşturmamız isteniyorsa Suriye’de olanları, oldu bittileri hepsini değerlendireceğiz.
Ben bu görüşlerimi açık bir şekilde paylaşmak istiyorum."



TOPLANTIDAN ÖNCE GELEN NOTLAR

Türkiye Büyük Millet Meclisi Cemil Çiçek, toplantıdan önce yaptığı açıklamada "Vatandaşlar tedirgin olmasın, TBMM işin başında. Soğukkanlı ve tedbirli olmalıyız inşallah ülkemiz için hayırlı olur" dedi.

KAPALI OTURUM YAPILACAK


AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'la yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Canikli, Suriye konusunda verilen tezkerenin görüşmelerinin, TBMM Genel Kurulu'nda, kapalı oturumla yapılacağını bildirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye konusundaki tezkereye ilişkin, 'Soğuk kanlı ve tedbirli olmalıyız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur' dedi.


Egemen Bağışise şunları söyledi: "Bu kararlar kolay kararlar değil. Bu işler savaşa evet ya da savaşa hayır gibi romantik söylem sahiplerine bırakılacak kadar basit kararlar değildir. Hiçkimsenin toprağında gözümüzü yok. Ama kendi halkına yaptığı gibi komşularına zulüm yapmaya kalkan dikta rejimlere karşı çok dik bir duruşumuzu vardır olacaktır.

AK Partili Ömer Çelik TBMM’deki kritik tezkere görüşmesi öncesinde gazetecilere açıklama yaptı.

Krizi bizzat Başbakan’ın yönettiğini söyleyen Çelik şu mesajları verdi:

Türkiye, karşı taraftan gelen saldırı karşısında cevap verme hakkına sahip olmalıdır.

CHP diyor ki ‘’Angajman kuralları değiştiği için tezkereye gerek yok.’’

Bazen angajman kurallarının yetmediği zaman olur. Bunu bir savaş tezkeresi olarak nitelemek kınanacak bir durumdur. Bu, doğrudan milli egemenlik haklarımızı korumakla ilgilidir. Türkiye savaş isteyen bir ülke değildir.

”KRİZİ BİZZAT O YÖNETİYOR”

Bu konuda Meclis’teki tüm partilerin tek ses olarak hükümetin arkasında durması gerekir. Bunu başka yerlere çekmek Suriye üzerinden Türkiye’ye verilmek istenen mesaj konusunda başka odakların yanında saf tutmak anlamına gelir.

Krizi Başbakan bizzat yönetmektedir. Hükümetimiz, Meclis işin başındadır. Tek bir ses olarak bu tezkerenin arkasında durmasını bekliyoruz

SURİYE’NİN AÇIKLAMALARI

Suriye ile ilgili bütün haklarımızı saklı tutuyoruz. Suriye’den gelen hiçbir açıklamanın doğru olmadığını biliyoruz. Şu ana kadar ki açıklamaları zaman kazanmak içindi. Suriye’de devlet yok, katliam şebekesi var. Bu şebekenin hiçbir sözünü ciddiye almak zorunda değiliz.
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2012, 11:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER