2000 Yıllarında Emay adındaki bir firma yetkilileri Pamukova Karapınar bölgesine gelerek 1999 da Sakarya Depremini de bahane ederek, Karapınar Mahallesinin eski köy yerinde Keştepe denen mevkisinde Taş Ocağı işletmesi için Pamukova Kaymakamlığına dilekçe verdiler, böylece ilk Taş Ocağının bölgeye girmesini sağladılar.
1-PAMUKOVA DA İLK DEFA TAŞ OCAĞI AÇILACAĞI KONUSUNDA DUYUM ALDIKLARINI KAYMAKAM A YAZAN GÜNÜN BELEDİYE BAŞKANI CEVAT KESER OCAKLA İLGİLİ OLUMSUZ RAPOR YAZMIŞ.
2- TAŞ OCAĞI AÇMAK İSTEYEN EMAY TARAFINDAN KAYMAKAMA VERİLEN İLK DİLEKÇE ÖRNEĞİ.
3-DİLEKÇE İLE İLGİLİ ZAMANIN KAYMAKAMI İZZETTİN KÜÇÜK’ÜN BELEDİYEDEN YENİ BİR GÖRÜŞ BİLDİRMESİNİ İSTEYEN YAZISI.
4-BELEDİYEDEN ÇEVRE BAKANLIĞINA VE MAL MÜDÜRLÜĞÜNÜ OCAĞIN AÇILMAMASI KONUSUNDA GÖRÜŞ BİLDİREN YAZILAR.
5-BU DEFA PAMUKOVA BELEDİYESİNİN ŞARLI ONAY VERİLMESİ YAZISI
6-YİNE BELEDİYENİN ŞARTLI ONAY VERDİĞİ YERİ GÖSTEREN KROKİSİ
Ocak izni için vaatlerde bulunan Taş Ocağı adına firma Kaşesi ile istenen izin dilekçesinden dikkat çeken taahhütler.
Yukarıda Özellikle Emay Şirketinin süreli aldığı izin ve izini alabilmek için 1999 Marmara Depremini izin almana kadar nasıl dil döktüğü sözler verildiği yukarıda dilekçede de görüleceği gibi.
Pamukova’nın kuzeyine bakıldığında, Pamukova kuzeyinde Taş Ocağı olmayacaktır. Şu anda bizim belirlediğimiz noktada daha ilerde çalışma olmayacaktır. Bu çalışma ise Karapınar köyü ve yolunda görülmekte, Pamukova’dan bakıldığından görülmemektedir. Aksine şirket olarak çalışma yaptığım bölgenin etrafı ağaçlandırılmaktadır. Dağ Turizmi amaçlı bu bölgede henüz bir hareket yoktur. İleride bağlı bir çalışma olursa firma olarak üst seviyede tedbir ve önlem olarak çalışma yapılmayacaktır.
İlçemizin hakim rüzgar yönü kuzey değil güney-kuzeydir. Buna rağmen bizim çalışma sistemimiz taş tozunu bile değerlendiren sistem olduğu için hava kirliliği olmayacaktır. Çalışma yapılan yolları şirketimize ait su tankeri ile sürekli sulanmaktadır. Şayet bahsedilen taş tozu meydana gelirde idare tarafından verilen her türlü Ceza-i müeyyideye razı olduğumuzu beyan ederim.
Galemiz Pamukova ya zarar vermek değil, depremde zarar gören Sakarya ilinin ait yapısına katkıda bulunmak ve yaptığım yatırım ve istihdam ettiğim insanları korumak ve memleketimiz ekonomisine katkıda bulunmaktır. …… Diyerek dilekçesini tamamlayan Emay İnşaat Harfiyat Nakliyat Madencilik Petrol San ve Tic Lmt Şti
Maalesef bu şirket yukarıda verdiği sözleri yerine getirmediği gibi. Bölgenin çölleşmesine önemli ölçüde katkıda bulundu ve bulunmaya devam ediyor.
İleri teknoloji kullandıklarını Taş Tozunu bile değerlendirdiklerini, (yani şu anda bölgede tozdan dumandan görülmez olan bağların, üzümlerin üzerlerine yüklendikleri tozların nereden geldiğini araştırmak lazım. Yoksa başka bir etken mi bu çevreyi kirletiyor onu bulmak lazım.) vaatlerinden söyleyen şirket yetkilileri acaba bölgede oluşan toz dumanı görmüyorlar mı onu çevrede yaşayanların takdirine bırakıyoruz.
Tabi ki firma kendi işini kurabilmek için çok farklı diller dökmüş ve sonunda Pamukova Belediyesini ve kurumlarının onayını alarak ruhsat almış ve hala devam eden çalışmalar sayesinde bölgede olumsuz çevre oluşmasına katkıda bulunmuştur.
Ayrıca çevrenin kirlenmesinden etkilenen ocağa yakın bölge olan Karapınar mahallesi sakinleri yanında Pamukova’nın batısında kalan Cumhuriyet Mahallesinde olumsuzluklardan en çok etkilenen yerleşim yeri olmuştur. Cumhuriyet mahallesinde oturan vatandaşların bir kısmı ocağa karşı bir zamanlar tepki gösterip eylem yaptılar. Ancak mahalle eylem konusunda ikiye bölündü ocak sahibinin hemşerileri olduğunu yapılacak eylemin hemşerilerine zarar verebileceğini bile ilere sürerek eylem e katılanları caydırmaya bile çalıştılar.
İŞTE O GÜNLERDE YAPILAN EYLEM GÖRÜNTÜLERİ.
//www.dailymotion.com/video/xeuyuh_tas-ocaklarina-halk-tepkisi_news
Taş Ocağı Sakarya Depremi sonrası yer bir olan Sakarya ya destek ve yardımcı olabilmek için ruhsat istediğini verilecek belirli süreden sonra bozulan yerlerin eski haline getirilerek doğal haline getirecekleri konusunda da söz verdiği halde yıllar geçti. Delerin altından sular geçti. Ocak hiç durmadan Keştepe yi dinamitledi. Milyonlarca yılda oluşmuş olan ekolojik dengeyi yerle bir etti.
Taş Ocakları her yeni gelen belediye başkanının gündemi konusu oldu. İlk defa seçilen 2009 tarihine kadar 1 dönem Belediye Başkanı olan Ferudun Turan da ocakla muhatap oldu. Onunu zamanında da ocak haberleri gündeme geldi.
Hatta Adapazarı Mekece Duble yolu yapımı çalışmaları başladığı günlerde Taş Ocağı adını değiştirerek Join Loing + Mapa İnşaat ve Limited Şt. Oldu.
Eski adı Emay olan şirket yeni adla Duple yola taş satmak için ruhsatı uzatmak için adını değiştirdi. Çünkü bu adla müşterisi olan devlet garantisi ve danışmanlığı gibi bir avantajla büyük bir işe başladılar. Zamanın yeni başkanı H. Ferudun Turan dan da izin almayı başardılar.
Hatta o günlerde alttaki izin belgesinde görüleceği gibi Başkan Ferudun Turan’an Bakanlığa talimat verir gibi bir yazı ile ocağa izin istemesi bazıları tarafından gündem olmuştu.
İŞTE H. FERUDUN TURAN IN TAŞ OCAĞINA VERDİĞİ İZİN BELGESİ VE KROKİSİ
2009 MART SEÇİMLERİNDEN 3 DEFA YENİDEN GELEN CEVAT KESER DÖNEMİ BAŞLAMIŞTI.
2009 Yerel seçimlerinden yeniden belediye başkanı seçilen Cevat Keser bu defa ilk iş olarak Taş Ocaklarından başlamıştı. Belediye avukatına verdiği onay ile Taş Ocağını İdare Mahkemesine götürmüş.
Özel İdare nin verdiği Mapa ortaklığı yeni Taş Ocağı şirketinin yaptığı çalışmaların yürütmesinin durdurulması yönünde karar çıkmasını sağlamıştı.
SAKARYA İDARE MAHKEMESİ OCAĞA İZİN VEREN VALI YARDIMCISISININ KARARINI DURDURMUŞ OCAK İZNİNİ İPTAL ETMİŞTİ.
Ancak arka arkaya gelen yeni gelişmeler ve fırsatlar bu defa Pamukova dan geçecek olan Hızlı Tren yolu çalışmalarının başlamasından sonra yeniden Taş Ocağının yararına olmuş ki yeniden izin alan Taş Ocağı verilen Yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen bugün hala söz konusu taş ocağı çalışmalarına devam etmektedir.
Bugün on yıllardır Bölgeyi yaşanmaz hale getiren ocaklara izin veren yetkililer ve yine izin çıkmasında onayları olan Belediye Başkanı Cevat Keser in ilk fırsatta bu ocakları kapatacağı söylenmekte, ancak bu kadar genişleyen izin süreleri bittiğinde yerle bir edimleş doğal yapının yeniden eski haline getirilmesi gerektiği ruhsatlarla belirtilmişken hatırlatalım ve haberimizin sonunda şunu soralım.
On yıllardır Keştepe de bölgenin iklimini bile değiştiren düzenli yağan yağmurların sel olup akmasına neden olan, Pamukova da eskiden sapsarı kavun. Tatlı üzüm, sulu şeftali si yerine tozla kaplanmış meyveler (armut, erikler, üzüm vb) yetişecek mi? Acaba eski doğal yapılarına döndürülebilecek mi? Düzensiz yağışlara neden olan bozulan doğal denge eski haline dönecek mi?
Tüm bu olumsuzluklarda parmağı olanların vijdanları rahat edecek mi? NOKTA
(NOT GELECEK YAZIMIZ) BÖLGEYE KİMYASAL ATIK ATARAK OLUMSUZ KATKI YAPAN DİĞER TAŞ OCAĞI KONUMUZ OLACAK)
taş ocaklarına kimin döneminde izin verildiği belli imzaları var pomukovanın halkına hiç bir şey olmaz her gün dua dinliyoruz