banner392

4+4+4 teklifi tekme tokat kavgayla geçti

4+4+4 düzenlemesinin görüşüldüğü Milli Eğitim Komisyonu’nda AKP’li vekiller salonu işgal etti. Arbedenin sürdüğü sırada bütün maddeler komisyondan geçirildi.

4+4+4 teklifi tekme tokat kavgayla geçti
4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin görüşüldüğü komisyon AKP'li milletvekillerinin akınına uğradı. AKP'li milletvekilleri CHP'li milletvekillerinin kürsü önünde toplanmasını engellemek için sandalye taşıyarak kürsünün sağ ve sol kısımlarını tuttu.
İşte ’Zorunlu Eğitim Yasa Tasarısı’
AKP, 4+4+4'ü milli eğitim komisyonunda kürsüyü muhalefete kapatarak kabul etti. AKP'liler CHP'li vekilleri engellemek için sandalye taşıyarak kürsünün önünü tuttu. CHP'lilerin itirazı üzerine tartışma kavgaya dönüştü. CHP'li Engin Altay yerde tekmelendi; Engin Özkoç yumruklandı, sandalyeler kırıldı. Arbede sürerken teklif AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi.
Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu toplantısı başlamadan bir saat önce AKP'li 100'e yakın milletvekili salonu doldurdu. CHP'li milletvekillerinin kürsünün önünde toplanarak komisyon çalışmalarına engel olmasına karşı da kürsünün önünde barikat kuruldu.
Komisyonunun başlama saatine dakikalar kala çok sayıda CHP'li milletvekili salona geldi. Ancak salon dolu olduğu için içeri giremediler. CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi zorlukla içeri girerek oturdu. Komisyon üyeleri ise dışarıda kaldı. CHP'li milletvekilleri "İşgal yaşanıyor" diye bağırdı.
AKP'li Ünal, "Bunu işgal olarak değerlendirmeyin. 100 CHP'li komisyon toplantısına gitti haberlerini okuyunca bizim arkadaşlar da buraya gelmiş. Komisyon üyelerine yer vereceğiz" diyerek komisyon üyesi olan 6 CHP'li milletvekilinin oturması için yer gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise "Önce işgali kaldırın" diye bağırarak öneriyi reddetti.
Bu arada Komisyon Başkanı Nabi Avcı salona gelerek toplantıyı açtı. Avcı kameramanların dışarı çıkmasını istedi. Bu arada sözlü olarak atışan milletvekilleri arasındaki tartışma arbedeye döndü. İteklemeler yaşanırken yumruklar konuşmaya başladı. Milletvekilleri birbirini yumruklarken arada kırılan bir sandalye de komisyon masanın ortasındaki boşluğa bırakıldı.

Kameraman dövüldü
Kapının önündeki yığılma nedeniyle kameramanlar dışarı çıkamadı. Bu arada AKP'li milletvekilleri kameramanlara tepki gösterip bağırmaya başladı. Bazı milletvekillerinin "CHP medya ile yönetmeye çalışıyor" diye bağırdığı duyuldu. AKP'li bir milletvekili bir kameramanı yumruklayarak itti, ardından salondan dışarı attı. Bu arada kameramanın yere düştüğü ve tekmelendiği de görüldü.
Kapıdaki bu gerilimden kadın milletvekilleri de nasibini aldı. Arada kalan Nur Serter'in acı içinde bağırdığı görüldü.


Arbede sürerken maddeler onaylandı
Kameramanlar dışarı çıktıktan sonra da salondaki gerilim devam etti. Milletvekilleri ayakta birbiriyle tartışıp itişmeler yaşanırken komisyon başkanı toplantıyı başlattı. Yaklaşık 30 AKP'li milletvekili de kürsünün önüne giderek burada adeta barikat kurdu. Komisyon Başkanı tek tek maddeleri oylamaya başladı. Maddeler oylatılırken CHP'li milletvekilleri söz istedi, ancak komisyon başkanı Avcı "Söz yok" dedi.

'Faşizme karşı omuz omuza'
Maddelerin konuşulmadan oylanması üzerine salondaki tansiyon iyice yükseldi. CHP'li milletvekilleri "Kahrolsun faşizm" "Faşizme karşı Omuz Omuza" "Kahrolsun AKP Diktatörlüğü", "Eşkıya Dünyaya hükümdar olmaz" sloganları atmaya başladı

CHP'liler terk etti
İtirazlarının dikkate alınmaması üzerine CHP'li milletvekilleri "AKP'yi diktatörlüğü ile baş başa bırakıyoruz" diyerek salonu terk etmeye başladı. Salonda sadece CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce kaldı. İnce sık sık "Söz istiyorum" diye yüksek sesle bağırdı, ancak söz verilmedi.

MHP'li Şandır barikata takıldı
Bu arada madde oylamaları devam etti. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de "Bu faşizm" diye bağırdı. AKP Eskişehir Milletvekili Ülker Can, Yeniçeri'nin itirazına "Kim faşist. Kaç gündür verdiğimiz demokrasi sana çok bile" diye seslendi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da maddelerin konuşulmadan oylanmasına itiraz ederek kürsüye doğru yöneldi, ancak burada barikatı aşamadı. Kürsü önündeki AKP'li milletvekilleri Şandır'ın ilerlemesine izin vermedi. Şandır'ı itekleyerek uzaklaştırdılar.

Alkışlarla kabul edildi
Tartışmalar sürerken maddelerin oylaması tamamlandı. AKP'li milletvekilleri oylamanın bitmesini alkışlarla karşıladı.
Toplantının bitiminde Komisyon Başkanı Avcı'nın elindeki metal selo bant makinesi dikkat çekti. Avcı arbede sırasında kendisine bu makinenin atıldığını, omzuna çarptığını, atanı görmediğini ama tespit ederse suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Yarım saatte 19 madde kabul edildi
AKP'nin yeni eğitim teklifinin görüşmeleri 23 Şubat'ta başlamıştı. Alt komisyon çalışmaları sonrası 5 Mart'ta da maddeler görüşülmeye başlandı. 6 günde 6 madde geçti. Bugün saat 14.30 civarında başlayan komisyon toplantısında jet oylamalar ile kalan 19 madde yarım saat gibi kısa bir sürede geçirildi. Toplantı 15.30 civarında son buldu.

NUR SERTER EZİLME TEHLİKESİ GEÇİRDİ
AK Parti'li milletvekilleri, CHP'lileri salon dışına çıkarmaya çalıştı. Bu sırada aralarında CHP'li Nur Serter'in de bulunduğu bazı kadın milletvekilleri ezilme tehlikesi geçirdi.
Bu arada, itişmeler sırasında bir sandalyenin kırıldığı görüldü.

MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK YORUM YAPMADI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor Toplantıları'nın 7'ncisi için bulunduğu Antalya'dan ayrılırken havalimanında Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan gerginlikle ilgili "Ak Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında arbede yaşanıyormuş?" sorusu üzerine, "'Muş' üzerine bir açıklama yapmam. Gerçeği bilmem lazım" dedi.
Focushaber.com
Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2012, 00:11

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER