banner392

Çanakkale Zaferinin 97. Yılı törenlerle kutlanacak

Çanakkale Deniz Zaferinin 97. Yılı Tüm yurtta olduğu gibi Pamukova’da da törenlerle kutlanacak. Sabah saat 9.00 Pamukova resmi tören alanında Atatürk büstü önünde kaymakamlık ve resmi kurum ve kuruluşların çelenkleri konduktan sonra günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapılacak.

Çanakkale Zaferinin 97. Yılı törenlerle kutlanacak
Çanakkale Savaşları ve sonuçları…
Çanakkale Zaferi, İtilaf Devletleri’nin Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakarak, Almanya’nın güneydoğudan kuşatılmasını amaçlayan stratejisini boşa çıkarmış, böylece savaşın en az iki yıl daha uzamasına neden olmuştur.

Çanakkale Boğazı’nın kapatılıp Rusya’ya geçit verilmemesi, onu müttefiklerinin silâh ve malzeme yardımından yoksun etmekle kalmamış, yarım milyonu aşkın İngiliz ve Fransız askerini üzerine çekmekle, bu kuvvet Alman cephesinden uzak tutulmuş ve Almanya’nın doğu cephesindeki harekâtını kolaylaşmıştır.

Çanakkale’de Türk savunması aşılabilseydi eğer, Rusların Deli Petro’dan beri izledikleri, açık denizlere ulaşma politikası gerçek olacaktı.

Çanakkale Zaferi, İngiliz ve Fransızların yardımının Rusya’ya ulaşmasına olanak tanımamış, mahsur kalan Çarlık Rusya’sı içerden çökmüş, ardından Bolşevik ihtilali ortaya çıkmıştır.

Çanakkale Cephesi deniz ve kara harekâtıyla birlikte mütalaa edildiğinde görülür ki, bu cephede geçen muharebelerde İngiltere ve Fransa’nın bir yıl boyunca Gelibolu Yarımadası’nda yarım milyondan fazla bir kuvveti tutmak zorunda kalmasına neden olmuştur. Bu şekilde Çanakkale cephesi İtilaf Devletlerinin diğer cephelere kuvvet kaydırmasına engel olmuş dolayısı ile savaşın genel seyri etkilenmiştir.

İtilaf Devletleri’nin Çanakkale’deki başarısızlıkları henüz savaşa katılmamış olan Balkan Devletleri’nin tutumlarını da farklı yönlerde etkilemiştir. Bulgaristan, İttifak Devletlerinin yanında yer alırken, Romanya, Yunanistan ve İtalya bir süre daha savaşa tarafsız kalmıştır.

Boğazın aşılamaması İngiltere ve Fransa’nın, siyasi ve askerî prestijini bir hayli sarsmış, özellikle İngiltere’nin denizlerdeki tartışılmaz üstünlüğü imajı ortadan kalkmıştır. Bu durum, adı geçen devletlerin sömürgelerinde bağımsızlık ve özgürlük akımlarının doğuşuna ve dolayısıyla dünya siyasi haritasını değiştiren bazı gelişmelere yol açmıştır.

Türk ulusunun tarihini süsleyen çok sayıdaki zaferlerine, Çanakkale’de eklenmiştir.
T
ürk tarihinde yerini alan Çanakkale Muharebeleri, Mustafa Kemal gibi bir lider doğurmuştur.

Bu zafer Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminden hemen sonra başlayacak olan Millî Mücadeleye esin kaynağı olmuştur.

Bu cephedeki savaş yüz binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olmuştur.
Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2012, 22:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER