banner392

10 iş günü içinde tebliğ edilmeyen Trafik Cezasını mahkeme iptal etti.

Sakarya Valiliği Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimler sırasında hız ölçen trafik aracı ile hız sınırını aştı diyerek kesilen para cezası tespit tutanaklarının geç gönderilmesi gerekçesi ile mahkemeden döndü.

10 iş günü içinde tebliğ edilmeyen Trafik Cezasını mahkeme iptal etti.
 25 Eylül 2013 tarihinde V. Belen'e ait 25 TR 418 plakalı aracın hız sınırını aştı gerekçesi ile Sakarya Bölge Trafik ekiplerince kesilen 166 tl lik para cezasını Pamukova Sulh Ceza Mahkemesi iptal etti.

Trafik ekipleri tarafından yapılan denetimler sırasında aracına aşırı hız gerekçesi ile ceza kesildiğini ancak kesilen idari para cezası makbuzunun kendisine 71 gün sonra tebliği edilmesinin yasal olmadığı için mahkemeye başvurduğunu söyleyen  V. Belen mahkemenin verdiği kararı olumlu bulduğunu söylerek “Adalet yerini buldu. Herkesin yasal olarak hakkını araması lazım.”dedi.

Pamukova Sulh Ceza Mahkemesi nin verdiği gerekçeli karar ve hüküm şöyle:

06/04/2011 tarih 27897 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kara Yolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkındaki Yönetmeliğin 10/3-b maddesinde araçların tescil plakasına göre ilişkin düzenlemeler getirilmiştir. Söz konusu maddeye göre “b tebligat işlemlerine 10 (on işi günü) içinde başlanır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (EK-6) içine konularak, Karayolları Trafik Kanunun 116. hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yolu ile tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idari para cezasına ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinde itibaren Kabahatler Kanunun ilgili maddesinde belirtilen süre ve şartlar doğrulutusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurabileceği ve bu süre içersinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir.” Hükmü gereğince tescil plakalarına göre düzenelenen idari trafik para cezası tutanaklarının tanzim edildiği tarihten 10 iş günü içinde tebligat işlemlerine başlanması gerekmektedir.Yasada belirtilen tebligat işlemlerine başlanma deyiminde tebligatın posta idaresine teslim edildiği tarihin anlaşılması gerekir. Şöyle ki idari para cezasını tanzim eden kurumun  tebligat evrakının hazırlandığı tarih ile tebliğin yapıldığı tarih arasında geçen sürelerin farklılık gösterdiği, ceza tanziminden aylar sonra ilgililere tebligatların ulaşma ihtimalı bulunduğu, bu işlemlerin kişilerin mağduriyetlerine neden olabileceği, kaldı ki hazırlanan tebligatların posta idaresine veremesi ile başlayacağı diktate alınarak GZ 574139 neru numaralır trafik idari para cezası suç tutanağının posta idaresine teslim edildiği 05/12/2013 tarihli ceza tutanağının tanzim edildiği 25/09/2013 tarihi arasında 71 gün geçtikten sonra tebligat işlemlerine başlanmış olduğu anlaşıldığından başvurunun talebinin kabulü ile 25/09/2013 tarih GZ 574139 seri numaralı ve 166 tl tutarındaki trafik idari para cezası şuç tutanağının iptaline karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurumuştur.

HÜKÜM : Yukarıdaki açıkanan gerekçeler ile

1-Başvurunun itarazının kabulü ile Sakarya Böl. Trafik Düz. ve Dent. Br. Amirliği’nce düzenlenen 25/09/2013 tarih GZ 574139 seri sayılı Trafik İdari Para Cezası Karar Sayılı tutanağının İPTALİNE

2-Kararın ilgilere tebliğine

3-Yapılan giderlerin kamu üzerine bırakılmasına

Dair; tarafların yokluğunda 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 28/10 maddesi gereğince kesin olarak karar verildi. 04/02/2014 


Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 23:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER