banner392

Şaban Koludra CHP lilere Ekonomi dersi verdi

Mali Muşavir, CHP’nin eski il başkanı ve Sakarya Kızalay Derneği başkanı Şaban Koludra CHP lilere Ekonomi dersi verdi. Türkiye ve Dünya ekonomisinden örnekler veren Koludra: “Türkiye yabancı para tecavüzünden kurtarılmalıdır” dedi.

Şaban Koludra CHP lilere Ekonomi dersi verdi
CHP nin düzenlediği Siyaset Okulu programına konuşmacı olarak katılan Şaban Koludra ABD ekonomasinde yapısal bozukluların ortaya çıkmaya başlaması ile birlikte başka ülkeleride derinden etkilediğini söyledi.
 
“Dünya çok daha büyük sarsıntılar geçerecektir. Bunun ilk sarsıntısı oldu. Artçı sarsıntı tüm dünyayı etkiledi. Dubai, Yunanistan, Macaristan ve İspanya bunların sadece küçük ölçekli olanlarıdır. Daha büyükleri yoldadır.” Dedi.
 
“ABD nin dünya ekonomisinde çok etkin bir yerde” diyen Koludra şunları söyledi.
“Bugün dünya ticaretinin Yüzde 67 si dolarla yapılmaktadır. ABD ise dolar basmaya devam etmekte. Piyasalarda 50 trilyon dolar kaıt para bulunmaktadır. Halbu ki ABD nin gerçek anlamda 15 trilyon dolar gibi bir rezervi bulunmakta. Bu demekki üç kat daha fazla kaıt dünya üzerinde dolaşmakta. Bu kaıtlar değer ifade etmiyor. Ne zaman ki paranızı dolara çevirirseniz ozaman ABD kazanıyor. Bu gidişten ileri gelen sanayileşmiş ülkeler rahatsızlar. Bazı ülkeler dolar yerine başka para kullanılmasını konuşmaktalar. Çin gibi ülkeler bunu istiyorlar. Hatta İsviçre’de merkez bankaları birliği olan yerde bu işin yapılması konuşuluyor. Ancak bu açık verecek olan ABD nin işine gelmiyor. O zaman riski paylaşacak ülkelerin çıkması gerekiyor. Aksi taktirde tüm dünya yı kaos bekliyor” dedi.
 
Türkiye gibi ülkelerin elinde zorunlu dolar bulundurduğunu da söyleyen Şaban Koludra:
“Her ülkede o kadar büyük miktarlarda dolar var ki (Türkiye’de 58 milyar dolar) bu kadar parayı kendilerine bir zarar vermeden elden çıkarmaya çalışmaları mümkün değildir. Ayrıca bu parayı satıp ne alacaklar. Dünya da bu para kadar ne altın, ne gümüş, ne de euro vardır.
İşte tam bir zurnanın zırt değdi yer durumu. Saydığımız bu sebeplerden dolayı ya gözü kararmış bir ülke çıkacak zararı göze alıp bu işten kendini kurtarmaya bakacak (Çin deniyor) fakat bu durum diğerlerinden çok kötü etkileceğinden izin vermeyeceklerdir. (Avrupa ve petrol ihraç eden Arap devletlerinin Çine vermediği gibi) İşte bunu kimse bilmiyor.
Bu konuyla ilgili olarak benim tahminim ise merkezi İsviçre Basel’de bulunan BIS adlı (merkez bankalarının merkezi bankası) kuruluşun öncülüğünde dünya finansal sistemine yepyeni bir şekil verileceği yönündedir. Fakat bu duruma insanları razi edebilmek, önce onlara ölümü göstermek sonra sıtmaya razi etmekten geçer” dedi.
Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2010, 02:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
ders zili
ders zili - 13 yıl Önce

Evet bılınclı sıyaset yapmak lazım ama bu derslerı 3 yıl dır baska bır partı verıyor onlar uc yıl once bu dersı verdıklerıne gore ekonomıyede bı onlem bulmuslardır chp ye kalırsa yandı gulum keten helva

SIRADAKİ HABER