banner400

Yeni enerji üretim sistemlerimiz RES’leri biliyor muyuz?

Dünya da en başta gelen gerekli kaynaklardan olan enerjinin önemli bir kısmını oluşturan RES ler (Rüzgar Enerji Santralleri) gün geçtikçe çoğalıyor. HES lerin ne olduğunu anlatmak için Çanakkale, Balıkesir gibi yerlerde incelemeler yaptık. İşte Türkiye de RES leri durumu.

Yeni enerji üretim sistemlerimiz RES’leri biliyor muyuz?

Çanakkale de, Balıkesir de bu potansiyel gün geçtikçe büyümekte. Sakarya / Geyve ilçesinde de kurulan 2 tane RES şimdilik bölgenin enleri oldular.

Balıkesir / Edincik bölgesinde kurulan ve hala rüzgara açık bölgelerde, (tarlalarda kıraç alanlarda) bile kurulan RES ler gün geçtikçe çoğalmaktalar.

Bizim Bölgemizde de (Sakarya) kurulabilir mi onu ancak biz bu haberimizi yazdıktan sonra konunun uzmanları ve yatırımcıları görür ve “ HES (Hidro Elektrik Santraller) yerine RES (Rüzgaz Erenjisi Sistemleri) güzgar güllerini üretmeye başlarlar.

HES ler için Dereler gerekirken, RES ler için Rüzgarlar gerekmekte.

İŞTE TÜRKİYE DE BUGÜNE KADAR KURULMUŞ OLAN RES LER VE DURMALARINI KONU ALAN YAZIYI OKUYUCULARIMIZLA PAYLAŞIYORUZ

GMKA (Güney Marmara Kalkınma Ajansı) tarafından yayınlanan bilgilere göre

Balıkesir ve Çanakkale illeri özellikle Rüzgar Enerjisi bakımından ülkede öncü konumda yer alıyor. Yakın çevresi ile birlikte düşünüldüğünde ülkemiz üretiminin yaklaşık üçte ikisinin yapıldığı bir ekonomik alanın merkezinde olan Balıkesir ve Çanakkale, sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen rüzgar enerjisi merkezleri durumuna geldi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yayınlanan Türkiye Rüzgar Enerjisi Ocak 2019 İstatistik Raporu’na göre, Türkiye’de işletmede bulunan Rüzgar Enerjisi Santralleri’nin (RES) kurulu güç bakımından (MW) illere göre dağılımına bakıldığında İzmir’den sonra Balıkesir %15,24 ile 2.Çanakkale ise %4,92 ile 5. sıradadır. İnşa halindeki RES’lerde ise kurulu güç bakımından (MW) Çanakkale % 34 ile 1.Balıkesir ise % 21 ile 2. sıradadır. Çanakkale lisanslı RES kurulu gücü bakımından da ülke genelinde 2. sırada yer almakta.

Bölgede, işletmedeki RES sayısı Balıkesir’de 24 ve Çanakkale’de 12 adet olmak üzere toplam 36 adet olup 1486 MW kurulu güç ile TR22 Bölgesi Türkiye'de işletmelerdeki toplam kurulu gücün yaklaşık % 20’sini oluşturmaktadır. Mevcut kurulu rüzgâr gücü ve yapım aşamasındaki 6 adet yatırım birlikte değerlendirildiğinde, bölgenin enerji talebinin sürdürülebilir bir şekilde karşılanması ve ülkemizin enerji güvenliğinin sağlanmasına rüzgâr enerjisi ile önemli katkı sağlanması öngörülmekte.

Enerji Santralleri bakımından Türkiye de durum nedir.

1 Çanakkale. 2 Balıkesir. 3 İzmir. 4 Denizli. 5 Konya. 6 Tekirdağ. 7 Malatya.

8 Kayseri. 9 Amasya. 10 İzmit

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 26. toplantısında Türkiye’de 20.000 MW olan rüzgar enerjisi üretimi hedefine % 80 oranında yerli teknoloji ile ulaşılmasına karar verilmiştir. Güney Marmara Bölgesi’nin, yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirildiği bölge olacak şekilde uzmanlaşarak bu katma değerden en yüksek payı alması bekleniyor.

Bölgede büyüyen rüzgar enerjisi sektörü ile birlikte rüzgar enerjisi teknolojisi değer zincirinde faaliyet gösteren işletmelerin de sayısı hızla artmakta.

BALIKESİR BANDIRMA EDİNCİK MEVİİNDE BİR RES SANTRAL NASIL KURULUR ADIM ADAM ANLATALIM.

//www.makina-market.com.tr/cpt TARAFINDAN KURULMU YAPILAN

Hareket, Balıkesir Edincik RES kapsamındaki türbin, kanat, kule ve diğer aksamların taşıma ve montaj çalışmalarına devam ediyor. Proje kapsamında 11 adet Nordex R91 N117 tip türbin ve uzunluğu 57 m'yi bulan kanatlar şantiye alanına taşınırken, 7 türbin montajı tamamlandı.

Ülke çapında rüzgar enerji santral montajlarında görev alan Hareket, Balıkesir Edincik RES kapsamındaki türbin, kanat, kule ve diğer aksamların taşıma ve montaj

Ana vinç seçimini 600 ton kapasiteli Terex CC2800NT paletli vinçten yana kullanan Hareket ekibi, ana vinç bom konfigürasyonunu ise 96 m ana bom ve 12 m gaga bom olarak belirledi.

Nordex R91 N117

Projeye taşıma işlemleriyle başlayan Hareket, kule parçalarını Bandırma Gesbey Fabrikası'ndan, kanat ve diğer aksamları ise Çanakkale Kepez Limanı'ndan teslim alarak şantiye alanına nakletti. Proje öncesi yol etütleri yapılan güzergahlar üzerinden taşıma yapan Hareket, 11 adet Nordex R91 N117 tip türbinin yanı sıra uzunluğu 57 m'yi bulan kanatları başarıyla taşıdı. Projenin taşıma ayağında toplam 10 adet 4,5,6 ve 8 akstan oluşan hidrolik dorseler kullanılırken, taşınan en ağır yükün ağırlığı 70 tonu buldu. Yüklerin teslim edilmesinin ardından ise 17 kişilik montaj ekibiyle birlikte montaj operasyonlarına başlandı.

Vinç seçimi

Montaj işlemleri öncesinde şantiye alanında da ön çalışmalara imza atan Hareket mühendisleri, hazırlanan raporlar sonucunda; montajı yapılacak türbin tipi, kaldırılacak yükseklik, zemin ve çevre şartları gibi unsurları dikkate alarak ana vinç seçimini gerçekleştirdi. Ana vinç seçimini 600 ton kapasiteli Terex CC2800NT paletli vinçten yana kullanan Hareket ekibi, ana vinç bom konfigürasyonunu ise 96 m ana bom ve 12 m gaga bom olarak belirledi. Hareket, Terex CC2800NT paleti vincin yanı sıra 1 adet 200 ton kapasiteli Demag AC200 mobil vinç, 2 adet 100 ton kapasiteli Liebherr LTM1100 mobil vinç ve 1 adet 4 ton kapasiteli Manitou telehandlerı montaj çalışmalarında kullandı.

Kullanılan ekipmanlar:

600 ton kapasiteli Terex CC2800NT paletli vinç

200 ton kapasiteli Demag AC200 mobil vinç

2 adet 100 ton kapasiteli Liebherr LTM1100 mobil vinç

4 ton kapasiteli Manitou telehandler

10 adet 4,5,6 ve 8 akstan oluşan hidrolik dorseler

BALIKESİR DE 25 TANE KURULUŞUN HİZMETE SOKTUĞU RES LER ENERJİ ÜRETİMLERİNE VE YENİ RES LERİ KURMAYA DEVAM EDİYORLAR.

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER