banner392

‘Dur yolcu bilmeden bastığın bu topraklar bir devrin battığı yerdir’

Bir tanıdık anlatmıştı. Japonlar okul çağındaki öğrencilerini önce Nagazaki’ye, daha sonra Hiroşima’ya götürüp Amerika’nın attığı atom bombaları ile yerle bir olmuş şehirlerini gezdirip çocuklarına unutmaması için anlatırlarmış. Sakın unutmayın size ders olsun” derlermiş.

‘Dur yolcu bilmeden bastığın bu topraklar bir devrin battığı yerdir’

Bizim tanıdık da Japonlara sormuş “Peki biz çocuklarımızı nereye götürelim de onlar tarihten ders alsınlar. Bizim Hiroşima’mız, Nagazaki’miz yok ki” demiş.

İşte Japon’un verdiği yanıt şu olmuş. “Siz Türkler de çocuklarınızı Çanakkale ye götürün. Çanakkale onların ders alması için yeter” demiş.

Bir sohbet sırasında tanıdığım o insan bir mühendis ti. Çok şaşardım. “Bende o günden sonra Çanakkale ye çocuklarımı alıp gittim. Hala fırsat buldukça gidiyorum. Meğer benim de ders almam gereken çok şey varmış. Her gittiğimde ders alıyorum” demişti.

İşte iki gün önce Çanakkale ye bir vesile ile gittiğim Tüm dünya ya ders verecek nitelikteki Çanakkale’den Pamukovahaber okuyucuları için sıcak görüntüler.

Çanakkale de bahar havsı esiyor. Hiçbir yerde kar yok. Belediye çalışanları parkları bahçeleri düzenleme ile meşguller. Sahilde yeni çalışma yapılıyor. Yürüyüş alanları daha çok Arnavut kaldırımı ile döşeniyor. Sahilde yarı açık çay bahçeleri insanlarla dolup taşıyor.

Çanakkale iskelesi yenilenmiş, İskeleden Eceabat geçecek arabalar yolcu vapuruna bindirilerek karşıya geçirilmeye çalışıyor.

Lapseki den Gelibolu’ya  yine arabalı vapurla geçiliyor. Çanakkale artık meraklılarının akın akın gelmesi ile nüfusu artmaya başlamış bile; sokaklarda gezen yabancılar bir taraftan şehir içinde aynalı çarşıya girip geziyor ve hediyelik eşyalar almaya çalışıyorlar. Çanakkale içinden ayrılmadan mutlaka Deniz Müzesi geziliyor. Deniz müzesi Çanakkale’nin en dar alanlarına yakın bir yerde kurulmuş, Müzenin önünde çalışmalar var. Her zaman olduğu gibi Çanakkale’yi geçilmez yapan Nusret Mayın Gemisi tamda yerinde capcanlı denizden gelecek düşman gemilerini bekliyor.

1915 Çanakkale Savaşlarında düşman gemilerinden bırakılan mayınlar, parçalanmış denizaltılar. Mayın tarayıcılar, Her ülkenin menşeini ve tarihi ile müzeye çekilmiş deniz mayınları insanı hayrete düşürüyor.

Eskiden savaşın bile mertçe yapıldığı, göğüs göğse savaşıldığı. Havadan insansız uçaklar yerine insanların bire bir süngü ile savaştıkları Çanakkale tabyalarında şehit düşmüş Mehmetçikler. Kandırılarak Avustralya’dan getirilmiş Anzaklar. Savaş bittikten sonra kandırıldıklarını anlamışlar ama artık çok geç olmuş. Anzaklar için Mustafa Kemal Artık onlar bize emanettirler. Mehmetçikle koyun koyuna yatıyorlar” dememiş miydi?

İşte Kış uykusundan uyanan Çanakkale de bahar gelmiş ve misafirlerini bekliyor. Bizde sadece iki gün önceki Çanakkale den Pamukovahaber adına çektiğimiz görüntüleri sizlerle paylaşıyoruz.

Bir İlginç not daha. Çanakkale de Her tepede rüzgar enerjileri var. Biga ve Bandırma yolu üzerinde tepeler Rüzgar enerjileri ile bölgeye enerji veriyor. Çanakkale de 95 tane çevreye zarar vermeyen Rüzgar enerjisi olduğunu öğrendik.

(Haber ve fotoğraflar: Pamukovahaber.com) a ittir. 

 

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2018, 10:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
AHMET ŞEN
AHMET ŞEN - 12 yıl Önce

ÇANAKKALE ZAFERİ BİZE ŞUNU GÖSTERİYORKİ, ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN HAKKIN HERZAMAN VE ŞARTLAR NE OLURSA OLSUN BATILIN KARŞISINDA GALİP GELECEĞİNİN BİR GÖSTERGESİDİR.

GAZZELİ
GAZZELİ - 12 yıl Önce

DÜNYANIN SİLAHLARI, DONANMASI, ASKER SAYISI BAKIMINDAN EN GÜÇLÜ ORDULARIYLA BOĞAZI GEÇMEK VE İSTANBULUMUZU DÜŞÜRMEK İÇİN ACIMASIZCA SALDIRMIŞLAR AMA BİZİM İMAN DOLU ASKERİMİZİN KARŞISINDA BOZGUNA UĞRAMIŞLARDIR İŞTE BU BAŞARIYI KAZANAN ÇANAKKALE RUHUDUR. BU VESİLE İLE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.

SIRADAKİ HABER