banner392

‘Fetih yapmışız gibi çek panpa’

Süleyman Şah Türbesindeki 44 Askerin tahliyesi ve Türbenin Türkiye sınırına yakın yere taşınması ile ilgili haberi Odatv de böyle gördü.

‘Fetih yapmışız gibi çek panpa’

İŞTE ODATV HABERİ

Süleyman Şah Türbesi askerlerin alınmasından sonra terk edilirken, türbenin imha edildiği öğrenildi.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Suriye içindeki Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi’ne bu sabaha karşı “yıldırım operasyonu”gerçekleştirerek 8 aydır karakolda "rehin" olduğu iddia edilen 44 askeri Türkiye’ye getirdi.

 

Süleyman Şah Türbesi askerlerin alınmasından sonra terk edilirken, türbenin imha edildiği öğrenildi.

 

Süleyman Şah Türbesi Türkiye'nin yurtdışındaki tek Türk toprağı olarak biliniyordu. Bölgenin terk edilmesiyle Türkiye, tarihinde ilk kez toprak kaybetmiş oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Davutoğlu, "Herhangi bir istismara meydan vermemek için manevi emenatler alındıktan sonra geride kalan yapılar kullanılamaz hale getirilmiştir." dedi.

 

Ancak kafa karıştıran diğer detay ise bayrağın nakledilmesiyle ilgiliydi.

 

DAVUTOĞLU: BAŞKA YERE BAYRAK DİKTİK

"Manevi değer taşıyan tüm unsurlar"ın Süleyman Şah'tan alındığını ve Türk bayrağının buradan alındığını belirten Davutoğlu, "Dün akşam iki operasyon başlatılmıştır. Güçlerimiz sınırdan geçerek Süleyman şah karakoluna gitmişti. Aynı anda tank birliğimiz Eşme bölgesinden geçerek bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı bu toprak parçası üzerinden dalgalandırmıştır." dedi.

 

Nasıl yani? Süleyman Şah'ı terk edip başka bir yer mi fethetmiştik?

Basına yansıyan fotoğraflarda da birkaç askerin bir bayrak dikip selam verdiği görülüyor.

 

Yine TSK'dan yapılan açıklamada "Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

 

Yani Süleyman Şah'ı terk edip sınıra yakın olan başka bir bölgeyi "kontrol altına" aldık.

 

Ancak askerler Türkiye'ye getirildi. Yani kendi topraklarımızı boşaltıp, yeni bir yerde bayrak dikmiş olduk.

 

EFKAN ALA 24 SAAT SONRA YALANLANMIŞ OLDU

Yapılan operasyon, çok değil, 24 saat önce açıklama yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı yalancı çıkarmış oldu. Efkan Ala, Süleyman Şah Türbesi’ndeki Türk askerlerinin IŞİD tarafından rehin alındığı yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirterek, "Böyle bir şey yok" demişti.

 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın "IŞİD’in Süleyman Şah Türbesi’nde askerlerimiz rehin aldığı dair haberler konuşuluyor. Bu bilgi kirliliği içerisinde kanun tasarısı görüşülmesine hakarettir. Önerim gerekirse bir kapalı oturumda hükümetin Genel Kurulu bilgilendirmesidir" deyince, söz alan İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Son derece önemli bir mevzuyu gazete dedikodularıyla alarak böyle demek yanlıştır. Dışişleri Bakanlığı resmi açıklama yaptı. Lütfen sitelerden okuyunuz. Böyle bir şey yoktur" demişti.

 

Ancak operasyon bu iddiaları doğrulamış oldu.

 

IŞİD'E VERİLDİ İDDİASI

Kafa karıştıran bir diğer olay da aylar önce basına yansıyan iddialar ile ilgiliydi.

Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’ndaki 49 personeli rehin alan IŞİD'in, bunların serbest bırakılması karşılığında 928 yıllık Süleyman Şah Türbesi’ndeki Türk askerlerinin çekilmesini istediği geçtiğimiz Ağustos ayında basında yer almıştı.

Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'nin Musul Başkonsolosluğu personelinin serbest bırakılması karşılığında IŞİD'e verileceği iddiasına ilişkin, "Musul Başkonsolosluğu personelinin rehin alınması konusu‎ etrafında ortaya atılan asılsız iddialar büyük bir sorumsuzluk örneğidir" açıklamasını yapmıştı.

Ancak gelinen noktada toprakların terk edildiği görüldü.

 

ANF: YPG İLE ORTAK OPERASYON

Operasyonla ilgili ilk haberler Türk medyasından değil, YPG'ye yakın kaynaklardan kamuoyuna duyuruldu.

Yeni Şafak ve Türkiye gazeteleri dün akşam operasyonun haberini verdikten bir süre sonra haberleri geri çekti. Ardından da resmi açıklama yapılana kadar operasyon haberi verilmedi.

 

PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı ise operasyonu YPG ile Türk ordusunun ortak operasyonu olarak duyurdu.

 

ANF'de yer alan haberde "Türk ordusu Kobanê Kantonu Savunma Konseyi izni ile Kobanê topraklarına resmi bir şekilde girerek, YPG güçleri ile Süleyman Şah türbesine ortak bir operasyon düzenledi."ifadeleri kullanıldı.

 

Haberde şöyle devam edildi: "Dün gece Demokratik Özerk Yönetim Savunma güçleri YPG ile Türk ordusu Süleyman Şah Türbesine ve 3 mezarlığın güvenliğini alan Türk askerilerini bölgeden kuratarmak amaçlı ortak bir operayon gerçekleştirdi. YPG’ye yakın kaynakların doğruladığı bu operasyonun dün akşam saat 21.00’da gerçekleştiği ve başarılı bir şekilde askerlerin kurtarıldığı belirtildi.

 

YPG’ye yakın kaynaklar dün geceden beri Türk telefon şebekelerinin kapalı olduğunu belirtti.

 

Operasyonun ayrıntılarına ilişkin önümüzdeki saatlerde YPG’den bir açıklama yapması bekleniyor."

 

Kısacası PKK'nın açıklamasına göre Türk Ordusu, PKK'nın Suriye kolu YPG ile ortak operasyon gerçekleştirmişti. 

 

TSK, PKK'dan izin alarak bölgeye girip askerlerini YPG'nin desteğiyle kurtarmıştı.

Elbette bu PKK'nın propagandası olabilir.

 

Ancak TSK'nın Suriye'ye girişini Türk devlet kurumlarının ya da basınının değil PKK'nın duyurduğunu hatırlarsak tüm bu sorular izaha muhtaç görünüyor. 
Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 20:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER