banner392

'Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi'

Fransız meclisinde dün kabul edilen soykırımı inkar yasa teklifi ardından Türkiye'nin Fransa'ya tepkisi ve yaptırım uygulama kararı, İngiliz gazetelerine 'öfke, hiddet, hışım' gibi sözcüklerle yansıyor.

'Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi'
Guardian, "Türkiye'nin meclisteki oylamaya hiddetli tepkisi, NATO müttefikleri arasındaki ilişkinin benzeri olmayan bir düzeye inmesine yol açtı." diyor.
Tatbikatların iptali, askeri uçakların iniş izninin kaldırılması gibi yaptırımları sıralayan Guardian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu adımların henüz başlangıç olduğu; aşamalı şekilde artacağı ve ilişkilerdeki yaranın zor kapanacağı şeklindeki sözlerine yer veriyor.
Guardian, Fransız Dışişleri bakanı Alain Juppe'nin "Türk dostlarımızın aşırı tepki göstermesini istemiyoruz" dediğini, teklifi "faydasız ve yapıcı değil" diye niteleyerek gerilimi hafifletmeye çalıştığını belirtiyor.
"Juppe, Türkiye'nin gururlu bir ulus olduğunu, bellek ve tarih konusunda çalışması gerektiğini, ancak bunu sağlamanın yolunun, Fransa'nın cezai yaptırımları olmadığını söyledi." diyor Guardian...
Aynı ifadelere yer veren Daily Telegraph da, kararın Fransız sağını böldüğü yorumunu yapıyor. Ancak Juppe'nin "Türkiye aşırı baskı uygulamaktan kaçınmalı. Bu kadarı yeter." şeklindeki uyarısına da dikkat çekiyor.

Times
"Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi" ifadesini kullanıyor.
Alain Juppe'nin, kendilerine verdiği mülakatta, yasa teklifiyle arasına mesafe koymaya çalıştığını belirten Times, Türkiye'nin tepkisi karşısında Fransa'nın geri adım atabileceği tahmininde bulunuyor.
"Meclis Başkanı, teklifin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce meclisin her iki kanadında da onaylanmasının pek olası olmadığını söyledi. Gerek Cumhurbaşkanı Sarkozy gerekse Sosyalist rakibi François Hollande, kamuoyu önünde teklifi desteklemiş olsalar da, yorumcular son noktada geri adım atabileceklerini belirtiyor."
"Le Monde, başyazısında Türkiye'nin Orta Doğu'da kilit bir müttefik ve Suriye konusunda stratejik ortak olduğunu belirterek, 'Fransa için bugün Ankara'yı karşısına alması saçma olur'diye yazdı. Fransa, altıncı büyük ithalat pazarında boykotu da kolay kolay göze alamaz." diyor Times.

BBC.Türkçe
Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2011, 21:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER