Sapanca da Kamulaştırılan evlerinin yerine ev yapamayan Toki Romanlarıevinden etti.
Romanlar verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorlar. “ Tayip baba duy sesimizi” diye seslenen Sapanca da kentsel dönüşüm mağduru 120 kadar aile Mülteci kamplarından daha beter şehir dışında bir alanda terk edildiler.
Evleri yıkılan yerine yeni konutları yapılmayan Sapancalı Romanların kaldıkları derme çatma çadırdan bile daha sağlıksız, korunaksız yerlerde yaşayan 100 ün üzerinde aile havaların dahada soğumasından korkuyorlar.
Kendilerine daha önce modern hayat sözü verildiğini söylüyorlar
“Biz bu ülkede çocuklarımızı askere gönderdik. Dağa çıkmadık. Ülkemizi hep sevdik. Okula gidecek çocuklarımız var. Şehire 3 km uzaklıktaki İtalyan Kampı denen yere bizi attılar. Elektrik yok, su yok, kömür yok, eşlerimizin işi yok, çamur içinde yaşıyoruz. Biz Tayip Babayı çok seviyoruz. Bize Tayip baba daha önce söz vermişti. “ Ne olur Tayip baba sesimizi duy” diye seslendiler.
Sapancada Kentsel dönüşüm mağduru Romanlar Suriyeli Mülteciler den daha kötü barınaklarda kalıyorlar.
Her biri derme çatma bir yerde kalıyor. Evlerinin kapıları bile tam değil, kapının dışından evin içi görülen yerden bir karnı burunda kadın sesleniyor. “Çamurda yaşıyoruz. Suyumuz yok, ceryanımız yok. Çilede yaşıyoruz” diyor.
Başka bir kadın; “ Bizde insanız. Bizim çocuklarımız okumak istiyor. Karanlıkta ders çalışamıyor çocuklarımız. Yazık, günah bize, Bizde bu vatanın insanıyız” Yemek ekmek istemiyoruz. Sıcak bir yuvaya ihtiyacımız var” diyor.
Başka bir baba ise, “ Biz gerçekten cumhurbaşkanımızı, vallahi de billahi de. Çok seviyoruz. Gerekten çok seviyoruz” diyor.
Başka bir anne ise hasta kızının kolunu tutarak “ Çocuklarımız çamurda savaşıyor.” diyor.
Daha önce İtalyan kampı olarak bilinen merkeze (önceki yaşadıkları yere) 3 km kadar uzakta kalan bu çöplük ve mezberelik yerde insanlarla iç içe yaşayan tavuklar, ördekler at ve eşekler bile çöp yemeye alışmış. Bu kadar sağlıksız bir ortamda soğukta yinede çocukların yüzü gülüyor. Ancak biz çekim sırasında çocuklar üşümesin onları içeri alın dediğimizde bile sorunlarını iletebilmek için “ Olsun onlar bu kötü şartlara alıştı. Yanımızda dursunlar biz sizlerden durumumuzu yetkililere iletmenizi bekliyoruz. Bir an önce soğuklar daha da artmadan bizi görsünler” diyorlar. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan'dan daha çok yardım bekliyorlar. Cumhurbaşkanı bu durumlarını görürse sorunlarını cözebileceklerine inanıyorlar.
Yine en öne çıkan bir genç olayı baştan anlatıyor;
“Toki den gelen yetkililer Bize bu evlerden çıkın. Biz sizlere yeni bir yaşam sunacağız. Size okullar yapacağız. Çocuk oyun alanları, parklar yapacağız” dediler. Bizi şu iki dağın ortasına bir hayvan gibi attılar. Çocuklarımız okul okuyamıyor. Kadınlarımız, çocuklarımız gece yatarken biz erkekler nöbet tutuyoruz. Gündüz biz yatıyoruz. Gündüz nöbetini eşlerimiz, çocuklarımız tutuyorlar.” dedi.
YAPILAN EVLER YETMİYOR
“183 talep var. Yapılan konut ve verilen konut sayısı 63 geri kalan 120 tane hane nereye gidecek? Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz. Bizi şu çileden kurtarmasını bekliyoruz.” diyor
AİLELER 3 E BÖLÜMÜŞ
Daha önce Sapanca içinde Stadın yanında yaşayan aileler yeni ve modern yaşam vaad eden yetkililerin verdikleri sözleri yerine getirmediğini söyleyenler şimdi de 3 e bölündüklerini kendilerinin parçalandığını söylüyorlar. İlk yaşadıkları yerde kalanlar da evleri yıkıldığı için derme çatma yerlerde kalıyorlar, 183 aileye söz verildiği ancak sadece 63 aileye ev yapıldığını söylüyorlar.
Kentsel Dönüşüm ile Sapanca da yaşayan Roman vatandaşlara geçtiğimiz yıllar gelerek yeni bir yaşam vaadi yapılmış. 2 katlı bir evi olan bir ailenin evi 50 bin tl alınmış. Anacak kamulaştırma yapılıp iki katlı evinden çıkan aile şimdi derme çatma evlerde yaşaya başlamışlar. Sapanca da ki Roman vatandaşlar şimdi bölünmüş şekilde mülteci gibi yaşıyorlar. Elektrik yok, su yok, dertleri çok. Şimdiye kadar birçok televizyon, gazete ve haber siteleri bu konuyu yazmış söylemiş. Hala yetkililere ulaşamamışlar. Şimdi sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanından yardım istiyorlar.
İŞTE SAPANCA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURU OLAN ROMANLAR DERME ÇATMA YERLERDE SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORLAR. (videoyu izlemek için alttaki videoya tıklayın)
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2016, 20:27