banner392

Pamukova’da Sonbahar Rüzgarları esiyor.

Sakarya’nın en güzel ilçelerinden olan Pamukova şu günlerde kışa hazırlanıyor. İlçede bu sene geçte olsa sonbahar görüntüleri ve telaşı gözle görülür güzellikler sergiliyor.

Pamukova’da Sonbahar Rüzgarları esiyor.

30 binlere çıkan nüfusu ile Pamukova her mevsim kendine özel görüntüler ve kendine özel iklim şartları ve kendine özel ürün çeşitleri ile tanınan mevsimlere göre giyinmesini bilen bir güzel yaşam beldesidir.

PAMUKOVA BU GÜNLER KIŞA HAZIRLANIYOR.

Pamukova cağrafi yapısı ile de çok beğenilen, hem ova bolgesinde verimli ürün yetişen ve organik ürün yetiştermek isteyenlerin alıcı bulduğu içinden geçen Sakarya nehrinin suladığı sulak  arazilerinin kıymeti ve değeri ile kendinden söz ettirirken yüksek yayla mahalleleri (köyleri) de son yıllarda yoğun şekilde beğeni toplamakta 4 mevsimin 2 sini doğrudan yaşayan köy hayıtındakiler Yağışlı Karadeniz karadeniz iklimi yanında Pamukova birde karasal iklimi yaşıyor.

PAMUKOVA KIRLANGIÇLARI GÖÇ ETTİLER.

KARASAL VE KARADENİZ İKLİMİNDE PAMUKOVA DA ZEYTİNDE YETİŞİYOR

Genelde iklimlere göre yetişen ürün çeşitleri bakımından Pamukova çok şanslıdır. Pamukova’nın Adapazarı girişinden Eskişehire kadar esen iklim özelliği Doğancay Boğazına girilip Eskişehire yönlendiği zaman burada karasl iklim başlar. Karasal iklim ise yazları sıcak, kışları kurak şeklinde geçtiği için daha çok Pamukova’nın merkezine yakın bölgelerde önemli miktarda zeytin yetişmektedır. Sıcak iklim bunun yanında hurma gibi, şeftali, üzüm gibi ürünlerin de yetişmesine imkan verir.

YÜKSEK YAYLA KÖYLERİNDE KARADENİZ İKLİMİ HAKIMDİR.

Pamukova’nın 30 tane köyü vardır. (bu köyler artık mahalle oldu) Yayla ve Ova köyleri diye ikiye ayrılan Pamukova köyleri (Yayla köyleri: Kemaliye, Hüseyinli, Çilekli, Bakacak, Gonca, Eskiyayla, Kazimiye, Kadıköy, Ağaççılar) olmak üzere 9 tanadir. Diğer köyler ise Elperek Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Yenice Mahalle (Bunlar aslında ilçeye yapışık 2 mahalledir. Ayrıca Pamukova’nın birde gizli mahallesi daha vardır. Göreler Mahallesi. Bu Mahalle de yoğun bir şekilde göç almakta fakat nedense Pamukova girişinden başlayan Devlet Hastanesi altındaki bu malelleye ne köy ne de mahalle statüsü verilmemiştir. Ova köyleri ( Mahalleleri) Mekece Mahallesi, İsabalı Mahallesi, Şeyvarmaz Mahallesi, Hayrettin Mahallesi, Pınarlı ve Bacı Mahaleleri, Oruçlu Mahallesi, Karapınar Mahallesi, Eğirçay Mahallesi, Fevziye Mahallesi, Özbek Mahallesi, Çardakköy Mahallesi, Paşalar Mahallesi, Turgutlu Mahallesi, Gökgöz Mahallesi, Teşfikiye Mahallesi, Bayırkçaşehir Mahallesi,

PAMUKOVA TURİZM

Pamukova genelde günübirlik turizm gezileri (trikingi v.s) gibi doğa yürüyüşları yanında doğa turizm alanlarının genişletilmesini beklemekte. Özellikl Son Bahar da açık havalarda yüksek yaylalardan Bursa Uludağ görüntülerini daha yakalayabilmekte. Yüksek yayla köylerinde piknik alanları ve günü birlik doğal parklar pek bulunmamakta ve bunların geliştirilmesi gerekmekte.

KÜLTÜR TURİZM NE DURUMDA

Pamukova Kültür Turizmi bakımından elinde bulurnan var olan tarihi yapıları hoyratça kullandığı için bölgede müze ve tarihi anıtlar gibi gezilecek yerler yoktur.

Pamukovaheber.

Mahmet Yavuz

Mehmet

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER