Bölgemizde bu günlerde ilkbahar mevsimi ile birlikte çıkan ve özellikle köylüler tarafından iyi bilinen çayırlık alanlarda küçük kümeler şeklinde çıkan Cincile denen ve dikenlik alanlarda çıkan Diken Mantarı çok insan tarafından bilinir. Her yağıştan sonra çayırlık alanlarda ilkbahar mevsiminde bu mantarları bulabilirsiniz.
Ancak yine baharla birlikte çıkan (mart ve mayıs aylarında çayırlık alanlarda) önce yumurta şeklinde görülen büyüdükçe açılan içinde açık kahverengi rengi olan Kuzu Göbeği de (fotoğrafları ile verdiğimiz bu mantar) yenen mantarlar cinsi olarak toplanır, satılır. Özellikle Antalya bölgesinde bu mantarın toplanarak kazanç elde edildiği söylenir. Avrupa da bu mantarın önemli miktarda tüketildiği söyleniyor.
İlk defa bu mantarın görüntülerini pamukovahaber olarak yayınlıyoruz. Yayınlama nedenimiz ise internette yaptığımız araştırmada Kuzu Göbeği (Göbelek) anlatımları doğru yapılmış, fakat açıklama sayfalarına farklı mantar fotoğrafları konmuş, Buna karşı bizde gerçek göbeleği görüntüleyerek doğru mantarı geçmek için yayınlamayı bir görev olarak seçtik.
Mantar yüksek yayla köyünden çekilmiştir. Ayrıca orada bilen köylülerin onayı alınarak yenmiş ve bundan sonra yayınlama kararı alınmıştır.
Yinede yazımız sonunda bir uyarıyı yapmadan geçmeyelim. “Tam bilinmeyen mantarlar hiçbir zaman yenmemeli.”
sakaryali kardeşler bi̇raz gezi̇nti̇ yaptim si̇teleri̇ni̇zde ve çok güzel doğasi olan hari̇ka yerler gezmek ve mantar toplamak i̇çi̇n gelmeyi̇ çok i̇sti̇yorum yardimci olan kardeşler bulabi̇li̇rmi̇yi̇m .kayseri̇