banner392

Sakarya’da hukuk skandalı

Sakarya Bölge İdare Mahkemesi 3 ay içerisinde 2 farklı karar verince dava sahibi Bölge İdare Mahkemesi Başkanı ve bir hakimi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet etti.

Sakarya’da hukuk skandalı
Kaymakamlık izni
İbrahim Murad AKBAŞ’ın babası İzzeddin AKBAŞ 13 Aralık 2009 tarihinde yaşamını kaybettik den sonra, babasının hastanede ihmal yüzünden öldüğünü öne süren Akbaş, sorumlular hakkında dava açmak istedi. Cumhuriyet Savcılığı, suçlanan Yenikent Devlet Hastanesi yetkilileri ve suçlanan doktorlar hakkında Adapazarı Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni istedi. Adapazarı Kaymakamlığı da soruşturma için aralarında suçlanan hastanenin Başhekim yardımcısını MUHAKKİK(Araştırmaraportörü) olarak atadı. Muhakkik de kendine şikayet edilen hastanenin doktorlarından 3 kişiyi BİLİRKİŞİ yapmış, doktorlardan bir tanesi TEDAVİ EDEN doktor.Bu doktorların hazırladıkları raporda ihmal olmadığını belirttiler. Rapor üzerine Adapazarı Kaymakamlığı ölümde ihmalleri olduğu öne sürülen 5 DOKTOR (3’ü Bilirkişi 1’i bilgisine başvurulan doktor) hakkında soruşturma izni vermedi. Kaymakamlık Bilirkişiyi suçlanan doktorlar zannedip soruşturma izni vermedi.
İtiraz davası açtı
Bunun üzerine İbrahim Murad AKBAŞ Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak Adapazarı Kaymakamlığı’nın kararına itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi, 23 Mart’taki değerlendirmede başkan Yılmaz ENGÜR, hakim üyeler Necla ALTINÖZ ve Hasan KABADAYI aldığı karar ile Adapazarı Kaymakamlığı’nın 5 doktorun yargılanması yönünde aldığı kararını oy birliğiyle bozdu. Bölge İdare Mahkemesi “Merkez ilçede görevli olan ve inceleme yapılanlar hakkında ön inceleme raporu hazırlanarak bir karar verilmesi Sakarya Valiliğine ait olduğundan kararın bozulması gerekir” dedi.
İki farklı karar
Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’nin bu kararına Adapazarı Kaymakamlığı 29 Nisan’da gönderdiği yazı ile itiraz etti. Bu itiraz üzerine Sakarya Bölge İdare Mahkemesi 22 Haziran’da aynı dava için toplandı ve 3 ay önce aldığı kararı “Mahkememiz 23 Mart günü kararı ile kamu görevlileri hakkında, Sakarya Valiliği’nce ön inceleme yaptırıp karar verileceğini belirtmişse de Adapazarı İlçesine Kaymakam atanmak suretiyle merkez ilçe olmaktan çıktığı için bu durumda Kaymakam’ın ön inceleme yaptırıp karar verme yetkisi bulunduğu anlaşıldığından anılan mahkememizin kararının kaldırılmasına karar verildi” denildi.
Karşı oy kullanıldı
Başkanlığını Yılmaz ENGÜR, hakim üyeliklerini Hasan KABADAYI ile Merih ÖZGÜVEN’in yaptığı Bölge İdare Mahkemesi’nin kararına hakim üye Merih ÖZGÜVEN “4483 sayılı yasa uyarınca yetkili merci kararlarına yapılan itiraz üzerine Bölge İdare Mahkemesi’nce verilen kararlar kesin olduğundan anılan kanunun 9 maddesi uyarınca bu kararların yeniden incelenmesine olanak bulunmadığından itirazın incelenmeksizin reddi gerektiği görüşü ile itirazı kabul ederek esasına giren çoğunluğun kararına katılmıyorum” diyerek karşı oy kullandı.
HSYK’ya şikayet etti
Yaşanan durum üzerine mahkemenin iki farklı karar vermesinden dolayı İbrahim Murad AKBAŞ, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yılmaz ENGÜR ile hakim üye Hasan KABADAYI’yı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet etti. Akbaş, dilekçesinde “Mahkemenin bu kararının hukuka aykırı olduğunu söyleyerek mahkeme ilk vermiş olduğu karar yasa gereği kesin olmasına rağmen, mahkeme bu kanun hükmünü göz ardı ederek kendi vermiş olduğu kararı kendisi yeniden değerlendirip yanlış olduğuna karar veremez. Bu karar ile kamu faaliyetlerinin gerek eşitlik gerek liyakat açısından adalet ilkelerine uygun yürütüldüğü hususunda toplumda hakim olan güven ve inanç sarsılmıştır," dedi.
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2010, 21:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
maydanoz
maydanoz - 13 yıl Önce

hsyk ya değil ceza işleri genel müdürlüğüne şikayet edilecek....

SIRADAKİ HABER