banner392

Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümü kutlandı.

Tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale Deniz Zaferinin 98. Yıl dönümü Pamukova da coşkulu bir şekilde kutlandı.

Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümü kutlandı.
 Sabah saat 9.00 da Tören alanına gelen Kaymakam, Belediye başkanı, Garnizon komutanı, Jandarma bölük komutanı, daire amirleri ve okul müdürleri, öğrenciler, parti temsilcileri yanında vatandaşlarında katıldığı resmi törenle Atatürk anıtı önüne kaymakamlık, belediye ve garnizon komutanlığı çelenkleri kondu.
Çelenk töreninden sonra Pamukova Belediyesi Atatürk Kültür Merkezine günün anlam ve önemi ile ilgili okul öğrencileri tarafından düzenlenen çeşitli etkinlikler yapıldı. Deniz Zaferi ile ilgili okular tarafından hafta boyunca yapılan çeşitli etkinliklerde başarılı olan öğrencilerin eserleri ödüllendirildi.
Hafta ile ilgili mesajlar yayınlandı. Belediye başkanı günle ilgili belediye internet sitesinden ve anonslarla mesaj yayınladı.
“Tertemiz bir vatan ve kutsal değerlerimiz için Çannakkale'de kahramanlık destanı yazarak Şahadet şerbetini içen tüm Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükran duygularımla yad ediyorum.
Ruhları şad mekanları cennet olsun.. "
 

ÇANAKKALE ZAFERİ NASIL KAZANILDI 

Çanakkale Cephesi I. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmış bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yapıldığı Çanakkale Cephesi’nde Türk ordusu olağanüstü bir başarı göstererek onbinlerce şehit vermesine karşın düşmana geçit vermemişti.

İngiliz savaş gemileri, Nusret mayın gemisi ile bir gece önce gizlice döşenen mayınlara çarparak, Boğazın derinliklerine gömülmüştü (18 Mart 1915).

Mustafa Kemal, Anafartalar, Arıburnu, Conkbayırı ve Kilitbahir’de düşmanı yenerek önemli başarılar elde etmiştir. “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” sözünü Türk askerine söyleyerek, savaşın ne pahasına olursa olsun kaybedilmemesi gerektiğine işaret etmişti.


TARİHTEKİ VE ULUSAL YAŞANTIMIZDAKİ YERİ

3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı'nda cereyan eden bir seri deniz savaşlarıyla Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan 1915 - 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan kara savaşları, Türk tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran birer zafer destanıdır.

Çanakkale Zaferini, büyük Türk Ulusuna, Atatürk gibi dahi bir lider hediye etmiştir. Türk bağımsızlık savaşının temelleri, Çanakkale'nin sularında, Conkbayırı'nda ve Anafartalar'da atılmış, bu zaferler Türk Kurtuluş Savaşına maya çalmıştır.

Türk Ulusu İstanbul'u kurtaran Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşayı Çanakkale'den tanımış 19 Mayıs 1919'da O, Samsun'a çıktığı gün Suriye ve Filistin cephelerinden terhis olarak Anadolu'ya dönen Türk halkı, "bu benim kahraman komutanımdı" diyerek O'nun etrafında kenetlenip İstiklal Savaşı'na katılmıştır.

Türk Ulusu ve dünya O'nu böylece tanırken, O da Conkbayırı'nın, Kocaçimen'in kan deryası can pazarında ulusunun ve Türk askerinin asıl cevherini yakından tanıyarak daha sonra girişeceği Bağımsızlık Savaşını kesin zaferle sonuçlandıracağı kanaatini daha o zamandan edinmiştir. 18 Mart zaferi kazanılmasaydı, düşman donanması, daha 1915'in Mart ayında İstanbul'a girerek Osmanlı İmparatorluğu 'nu çökertebilecekti.

Çanakkale Boğazı'nı denizden aşıp İstanbul'a giremeyen İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915'ten başlayarak 8-9 Ocak 1916'ya kadar süren Çanakkale kara savaşlarında Mustafa Kemal tarafından durdurulamasaydı, Birinci Dünya Savaşında Çarlık Rusyası en kısa yoldan müttefiklerinin yardımlarına kavuşacağı için yıkılmayacak, muhtemelen Ekim 1917 Bolşevik İhtilali de olmayabilecekti. Bu durumda Almanya'nın yenilgisi hızlanacak ve 1. Dünya Savaşı belki de 1915'te sona erecekti. Çanakkale Zaferi harbin 4 yıl sürmesine, üç imparatorluğun (Osmanlı, Çarlık ve Avusturya/Macaristan İmparatorlukları) tarih sahnesinden silinmesine neden olmuştur. Gelibolu Yarımadası'nda düşmana kesin darbeler vurarak onları yenilgiye uğratan Alb. Mustafa Kemal'in Anafartalar tepesinde yaktığı zafer meşalesi, Kurtuluş savaşımızın da yolunu aydınlatmıştır.


Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2013, 17:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER