banner392

T.C nin temellerinin atıldığı Çanakkele den görüntüler.

Çanakkale Deniz Zaferi sonrası (18 Mart) dünya devletlerinin bile hayranlıkla izlediği Türkiye Cumhuriyetinin varoluşunda Deniz Şavaşları'nda denize döşediği 20 tane mayınla savaşın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi şu günlerde ziyaretçilerine açık. Her yerden gelen ziyaretçilere Deniz müzesindeki görevli askerler tarafından gezdirilen gemide o günlere ait cinevizyon şeklinde sunumlar yapılıyor.

T.C nin temellerinin atıldığı Çanakkele den görüntüler.
 “Çanakkale Geçilmez”  sembolü olan boğazın en dar kıyılarında demirlenmiş olan gemide savaş günlerine ait fotoğraflar ve çeşitli savaş araçlarını ziyaretçiler görebiliyor
 
Birinci Dünya Savaşında tüm güçleri ile boğazdan geçmek için saldıran İtilaf Devletleri güçleri (İngiltere, Fransa ve yanlarında getirdikleri Avustralya askerleri (Anzaklar), ) mağlup olmuş. İngilizlerin bu savaşta 200 bin asker kaybı, Fransızların 47 bin ve Anzaklar'ın da kayıpları ile toplam 200 bin kayıp vererek mağlup şekilde çekildikleri Türklerin ise bu savaşta 200 bin şehit verdiği biliniyor.
 
Ülkesini savunmak için çekinmeden savaşan Türk askeri destan yazarak evlatlarına bu vatanı bırakmasını bilmiş ve tarihe geçmiştir. Daha sonra da Osmanlı İmparatorluğu yerine şimdi üzerinde yaşadığımız bağımsız vatanımız olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasının tohumları orada atılmıştır.
 
Şimdi Çanakkale bu şehitlerin gölgesinde ve onların bıraktıkları vatanı korumanın bilinci içinde yaşamımıza bağımsız olarak devam ediyoruz.
 
BU SAVAŞTA ŞEHİT SAYISI BÖLGELERE GÖRE ŞÖYLE:


Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2013, 15:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER