banner392

Acısu Mağarası Yok olma tehlikesi altında.

Sakarya / Pamukova – Akçay Barajına hazır beton üretmek için Geyve- Doğancay Orman Bölge şefliği sahası içinde kalan 17 nolu Orman bölge sahasının Taş ocakları ve (beton üretimi) alanı için ruhsat verilmesinden sonra Acısu mağarası yok olma tehdidi altında kaldı.

Acısu Mağarası Yok olma tehlikesi altında.

2008 yıllarından ilk defa zamanın Sakarya valisi Nuri Okutan tarafından basın yolu ile tanıtımı yapılan Akçay’daki Acısu Deresi üzerinde bulunan Acısu Mağarası yapılacak baraj için gözden çıkarılmış gibi görülüyor.

 

Mağaranın kapısına dayanan iş makinelerini durdurmak için çok sayıda doğasever bugün Akçay a gelerek yapılan çalışmaları yerinde gördüler.

 

Sakarya CHP İl Başkanı Ayça Taşkent, Pamukova BBP İlçe Başkanı Orhan Sever, BBP Sakarya Milletvekili adayı ve eski ilçe başkanı Gürbüz Pertev, Sakarya Eğitim-Sen başkanı Ali Yavuz Köse, üyeler Recep Doğan, Eğitim sekreteri Hüseyin İzmir, Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği başkan Kamuran Tan, Sakarya Kültürel ve  Doğal Kaynakları Koruma  Derneği Kurucu Başkanı  Fehmi Duman, Pamukova Eskiyayla Köyü Rumeli Balkan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma derneği Başkana Mehmet Yavuz, Çanakkale Kent Konseyi başkanı Av. Ali Aydın Çalıdağ, İstanbul dan doğasever Hakan Dinler, Pamukova dan Abdullah Tarakçı

 

Bugün Akçay da bir araya gelen doğaseverler, yetkililere seslendiler. Ortak sesleri ise doğal kültür varlıklarının herkesin ortak malı olduğu vurgusu yapıldı.
2008 yılında Nuri Okutan Bu mağrayı basına tanıtmıştı.
 

CHP İl Başkanı Ayça Taşkent;

“Bence: Yolu her yerde yapabilirsiniz, Taşı her yerden alabilirsiniz, Ama böyle bir mağarayı sıfırdan yapamazsızın. Bunu anlayabilecek zekaya sahip zihniyetler önemlidir.” Dedi.

 

BBP İlçe Başkanı Orhan Sever;

“Bugünkü gördüğüm olayda doğanın yok edildiğini gördüm. Mağaranın bozulduğunu gördüm. Yetkililerden gerekenin yapılmasını ve doğamıza sahip çıkılmasını istiyorum.” Dedi.

 

BBP ve Sadet Partisi Sakarya Milletvekili adayı Gürbüz Pertev;

Pertev mağaranın 2007 ve 208 yıllarından Zamanın valisi Nuri Okutan a gösteren kişi olduğunu söyledi. “Ancak bugünkü manzara karşısında şok oldum. Her yer bozulmuş, mağara tahrip edilmiş.” Dedi.

 

Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği başkan Kamuran Tan;

“Yöresel olarak Üfleyen Mağara diye bildiğimiz buraya ilk geldiğimizde mağara içinden üfler gibi bir hava çıkıyordu. Bizde üfleyen mağara dedik. Bunun hemen yakınında başka bir mağara daha var. Oraya da ilk geldiğimizde içerde ayı ile karşılaştık. Bugünde buruya geliş sebebimiz ise Akçay Barajı çalışmaları altında bir kısım hukuka aykırı ilişkiler yapıldığını gördük. Mağaralar doğal koruma sit alanlarıdır. Kimsenin babasının malı değildir. Doğmamış çocukların bu mağarayı görme ziyaret etme hakları vardır. Burada Akçay Barajı İnşaatı sırasında ben kendini bilmezler diyorum, iş makineleri ile mağarayı yok edecek bir faaliyetin içine girmişler Bu mağaranın bu ağaca da ihtiyacı var, burada köknarlar vardı. 100 yaşında, 80 yaşında köknar ağaçları nerde, Dokunmayacaklarını söylüyorlar mağaraya  ama bizim gördüğümüz manzara çok üzücü. Dokunmuşlar.”dedi.

 

Sakarya Eğitim-Sen başkanı Ali Yavuz Köse;

“Doğadaki yaban hayvanlarının yaşam alanlarını ancak filmlerde izleyecekler gibi geliyor. Şimdi geleceklerini düşünmeden bugün duygularımızla, düşüncelerimizle hareket ettiğimizde yarını yok ediyoruz. Yarın aslında bizim mirasızım diye düşünüyorum. Bu mirası yok edenler torunlarına acaba ne bırakacaklar diye düşünüyorum..” dedi 
BUGÜN DOĞASEVERLER AKÇAY DA ACISU MAĞARASI ALANINA GİRDİLER.
Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2015, 00:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER