banner392

TZOB Bayraktar; ‘ Ovalarımız Kurtuluyor’ dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım açısından çok önemli 184 büyük ovanın tarımsal SİT alanı kapsamına alınacağını belirterek, “Bu ovalar arasında Sakarya’mızın ovaları da yer alıyor, ovalarımız kurtuluyor” dedi.

TZOB Bayraktar; ‘ Ovalarımız Kurtuluyor’ dedi.

Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 13 Haziran Pazartesi günü Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın birlikte organize ettiği programla Toprak Bayramı’nın kutlandığını hatırlattı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Toprak Bayramı’nda yaptığı konuşma da dahil, yıllardır, verimli tarım topraklarının tarım dışı kullanımının, çiftçilerimizi ve ülkemizin gıda güvencesini tehdit ettiğini ifade ettiklerini belirtti.

Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu nedenle, verimli tarım arazilerimizin korunmasını sürekli olarak Hükümetimizden talep ettik. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, bizim de talebimizle çıkarıldı. Ancak, imara açılan arazilere baktığımızda, bu Kanunun da yeterli olmadığı görüldü.

‘Kamu yararı’, istismar edilerek verimli tarım arazilerimiz, amaç dışı kullanılmaya devam edildi. Sanayileşme, şehirleşme, turizm ve karayolları için verimli tarım arazileri kullanılması, bu alanların, bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde elden çıkmasına neden oldu.

Arazilerin tarım dışı kullanımının, Sakarya’nın yanı sıra Çukurova, Gediz, Menderes, Tarsus ovalarında, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Kocaeli, Düzce, Trakya, Konya, Samsun gibi verimli tarım arazilerinin bulunduğu yerlerde yoğunlaştığını, bu durumun ülkemizin gıda güvencesi için bir tehdit olduğunu sürekli vurguladık. Türkiye’de son 25 yılda 4 milyon hektar tarım arazisini kaybettik.”

 

“Su ve toprak zengini değiliz“

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığı gibi,  toprak zengini de olmadığının altını çizen Bayraktar, sözlerini şeyle sürdürdü:

“Çünkü ülkemizde işlenen tarım alanı içinde her türlü tarım yapılabilen birinci sınıf tarım arazisinin payı sadece yüzde 6’da kalıyor. Bu nedenle hayati öneme haiz olan bu alanların korunup kollanmasının boynumuzun borcu olduğunu ifade ettik.

Verimli tarım arazilerinin korunmasında Büyükşehir Belediyelerine büyük sorumluluk düştüğünü, köy ve beldelerin büyükşehir belediye sınırları içine alınması, mahalle konumuna dönüştürülmesi nedeniyle buralardaki tarım arazilerinin korunmasında daha dikkatli olunması gerektiğini, belediyelerin tarıma daha fazla kaynak ayırmasının önemine vurgu yaptık.

Valilikler ve büyükşehir belediyeleri, verimli tarım arazilerinin korunması konusunda çok hassas hareket etmeli, Toprak Koruma Kurulları verimli arazileri koruyacak şekilde çok etkin çalıştırılmalıdır, dedik.

Toprağın sahibi olan çiftçilerimizin yasal temsilcisi Ziraat Odalarının alternatifsiz şekilde Toprak Koruma Kurullarında yer alması gerektiğini ifade ettik.”

 

“Mücadelemizin karşılığını almanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz”

Verimli arazilerin tarım dışı kullanılmasının önüne geçilmesi konusundaki görüşlerini, hükümet nezdinde, bakanlıklar nezdinde ve diğer her platformda dile getirdiklerini bildiren Bayraktar, “Bu verdiğimiz mücadelenin karşılığını almanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti:

“Sayın Bakan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin Ankara’da ortak bir programla gerçekleştirdiği Toprak Bayramı’nda yaptığı açıklamada, ‘Toprağın siyaseti, politikası olmaz. Bir karış toprağı hep beraber korumalıyız. Her yıl 50 bin ila 100 bin hektar arasında toprak kaybediyoruz. Bu kadar araziyi kaybetmenin neticesi saksıya dönmektir. Tarımda her bakımdan dışa bağımlı hale geliriz. 184 büyük ovanın tarımsal SİT alanı olarak ilan edilmesi konusunda sunumumuzu gerçekleştirdik ve bütün bakanlar Kurulu üyeleri buna evet dediler. İnşallah 184 ovamızı koruma altına alacağız’ demiştir.

Böylece Sakarya ovalarının da içinde bulunduğu 184 ova, SİT alanı olarak ilan edilecektir. Bu yolla da bu ovalarımızın tarım dışı kullanılmasının önüne geçilmiş olacak. Bu karar dolayısıyla Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e de teşekkür ediyoruz.” 





Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2016, 00:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
hasan PAŞ
hasan PAŞ - 8 yıl Önce

sayın konuşmaci siz bu söyledi̇kleri̇ni̇ze i̇naniyormusunuz.

SIRADAKİ HABER