banner392

Mühürpınar Boşa Akıyor? Pamukovalılar yeni döşenen borulara bakıyor.

Bir iki gündür Pamukova da başlayan su boruları haberinden sonra bir yorumcunun uyarısı üzerine bu haberimizi özellikle Pamukova’nın suyu üzerine yapmak için onlarca km giderek suyun başından alıp yazalım Pamukovalıların içtikleri suyu gözler önüne serelim istedik.

Mühürpınar Boşa Akıyor? Pamukovalılar yeni döşenen borulara bakıyor.

İŞTE PAMUKOVALILARIN İÇTİĞİNİ SANDIKLARI SU OLAN (MÜHÜRPINAR) HAKİYESİNİ SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.

Ayrıça bu haberimiz adını yazmadan bizim içme suyu haberlerimizi eleştiren ve bizi bu dünyanın birde öbür tarafı vardır diye üstü kapalı ahretle korkutan ama kendisi mutlaka Sular idaresi ile ilgili biri gibi görünen (Hoca) atma rumuzlu ve 07/10/2015 tarihli aynı gün gecenin saat 23.39 unda üşenmeyen ve bizi insanları doğru bilgilendirmemiz konusunda da uyaran okuyucumuzun da eğer Pamukova da oturuyorsa büyük ihtimal Pamukova da oturuyor çünkü yazdığı bilgisayar IP si Pamukova’yı gösteriyor. Haberimizi ona da gelsin.

 

HEBER BAŞLIĞI :

Pamukovalılar nasıl su içiyorlar öğrensinler;

Pamukova da 50 yıl öncesi o günlerin belediye başkanı olan Muharrem Çuhallar döneminde Pamukova’nın ihtiyacı olan içme suyu getirilmiştir. Keltepe’nin (Şimdiki adı. Kartepe’nin) güneyinde Pamukova ya takriben 30 km kadar uzaklıktaki dağlardan zor şartlarla getirilen Mühürpınar denen içme suyu bilek gücü ile getirildi dense abartılı olmaz. Yere döşenen su borularının daha sonraki yıllarda aspesli olacağını kimse bilemezdi. Nitekim aspqesli borularla getirilen su mühürpınar şimdilerde can çekişiyor. Çünkü borular iflas etti. Birçok arazi içinden geçen elle döşenmiş borular heyelanlar nedeni ile çok yerinden kırıldı, patladı ve su kaçırır oldu.

 

Yine aynı Mühürpınar suyunu getirmek için kullanılan boruların çaplarının küçük seçildiği iddiaları üzerine ve büyüyen nüfusu artan Pamukova da suyun yetmez olması yüzünden Eskiyayla bölgesinde (suyun başına en az 5 km uzaklıktaki) tahminen bundan 10 yıl öncesi belediye başkanı Cevat Keser tarafından ikinci bir hat döşenerek Karapınar bölgesinden getirilen mühürpınar yıllar içinde unutuldu. İlçe Pamukova’nın su ihtiyacını karşılamak için artezyen suları devreye girdi. Nitekim çayırdan çıkarılan artezyen günümüzde Pamukova’nın içme suyunun önemli bir miktarını oluşturmakta.

 

Pamukovalılar çeşmelerinden akan içme suyunu tercih etmedikleri için her gün Karapınar da dağlardan gelen Mühürpınar için bırakılmış bir çeşmeden sularını almaktalar.

 

Bu arada unutmadan 50 yıl önce imkansızlıklar içinde getirilen su borularının kazılması ve döşenmesi işi tamamen elle yapıldı. Ağır ve hantal olan borular engebelli arazilerden sırtla, atla, eşekle, öküz arabaları ile taşındı, Açılan ve borulardan sonra kapanan yerler olmayan köy yolları için patika yollar olarak kullanıldı.

 

Ayrıca ilçenin içindeki taşıma boruları da aynı işin devamı olarak yapıldı. Şimdi ise hala yerden aspesli borular çıkmaktadır.

 

Pamukova’nın 50 yıl gibi geçmiş bir döneminden gelen şimdiki yer altıdaki değiştirilmeye başlanan yeni su boruları ancak sadece ilçenin içinde dolaşacak, ama boruların yeri döşenmesinden sonra içinde hangi su akacak.?

 

Yeni borulardan artezyen suyumu, yoksa Mühürpınar suyu mu akacak?

 

Bunun yanıtını veren yok.

 

Kartepeden gelen mühürpınar suyu Büyükşehir belediyesinin Akçay Barajı diye başlattığı ve Pamukova ve Geyve ye yüzü bakan dağların ortasından , Gümüşdere, Domuzdere, Acısu, ve bu sulara bağlı çok sayıda küçük derecik Akçay Havzasında toplandıktan sonra Sakarya ya götürülmek için her türlü çalışma başlatıldı ve yasal işlem yapıldı. Akçay da dere tepe indi, sular gitmek için yere çelik borular döşendi. Saski tarafından sık sık haberler yapılarak Adapazarı’nın Akçay Barajı ile 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı yazılıp çiziliyor.

 

Saski bir ara Pamukova ve Hendek ve bazı ilçeler için Artezyen açma projeleri hazırladıklarını da haber yapmıştı.

 

Pamukova’nın yakın gelecekte içme suyu olarak artezyen sularına alışması gerekiyor. Çünkü Sapanca Gölünün sularının dibe vurduğu derelerin kuruduğu haberleri yapıldıkça Akçay’dan Pamukova, Geyve, Alifuatpaşa ve onlarca köy için içme su verilmesinin zor olduğunu söyleyebiliriz.

 

Zaten Akçay Barajı için ÇED raporlarının hazırlandığı yıllarda sözde Pamukova ve Geyve için su verileceği söyleniyordu. Artık oda söylenmez oldu.

 

İŞTE HABERİMİZ BUNUN ÜZERİNE YAZILDI.

Dün Mühürpınar ın dışarıya akan görüntülerini çektiğimizde birisi deposunun içinden akan suyun yapmış olduğu derecik dikkatle bakıldığında görülecektir. Bizler belki yıllarca videoda akan Mühürpınar suyunun sanki bilinçli şekilde dışarıya bırakıldığı kanısına kapıldık.

 

Bir yıl öncede yine eski suyolundan gelen Mühürpınar suyunun dışarıya aktığını yetkililere iletmiştik. Ancak bizim bildirimimiz bir yıl sonra yerine getirildi ve dışarıya akan su borusu onarıldı.

 

Şimdi yine Pamukova ya en az 20 km uzaklıktaki ve su deposundan dışarıya tahliye şeklinde verilmiş bu akan suyu biz anlayamadık.

 

Su deposu üzerinde kilit var. Birilerinin içire girebilmesi için mutlaka o su deposunun kilidini kırıp girmesi ve içerden vanayı dışarıya çevirmesi gerekiyor. Ancak kilit kırık değil. Suyun aktığı yatak ise aylar ve beklide yıllarca akan suyun oluşturduğu yatak gibi görülüyor.

 

Sadece bu akan yer değil, Çok hat boyunca gittiğimiz yerlerde çok sayıda dışarıya akan patlamış, sızıntılar gördük. Tabi ki onları da fotoğrafladık. Burada sadece en çok akan yer olan bölümü okuyucularımızla paylaşıyoruz.

 

Yetkililerden bu haberden sonra bizimde bir iki soruya yanıt vermelerini rica ediyoruz.

 

1-Akçay Barajından Pamukova ya su verilecek mi?

2-Pamukova da içme suyu olarak şehir dışından gelen borular aspesli mi? Değil mi?

3-Tüm köyler Saski tarafından vatandaşların imece ile getirdikleri suları paralı hale getirildi. O sular yenilenecek mi? Yani vatandaşa daha sağlıklı su içirmek için paralı hale getirilen köylülere yeni sular temin edilecek mi?

 

BU HABER İÇİN BİZE ÖNERİDE BULUNAN ‘HOCA’ RUMUZLU YORUMCUYA DA YANITIMIZ OLSUN.

Pamukova ya 20 km uzaklıkta olan yerden dışarıya akan mühürpınar suyu dereye akıyor vatandaşlar Karapınara tatlı su için sıra oluyor.

 

İŞTE O SU (alttaki viedoyu izle göreceksin) 
Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2015, 01:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
...
... - 9 yıl Önce

bu haberler yerel deği̇l ulusal haber
tebri̇kler pamukova haber...

p.ovalı
p.ovalı - 9 yıl Önce

karapınar suyu nasıl yosunlaşıyor ya ben ordan getırıyrum 1 ay evde duruyor su hıcbırsey olmuyor suyu koydugun bıdonlar ıyıse hıcbırsey olmaz.

Murat
Murat - 9 yıl Önce

Pamukovada su ıcılmez ıcınden kucuk kucuk taslar cıkıyor. Karapınar desek oranın suyuda temiz sayılmaz 2 gun icinde yosunlasıyor. Bu isteyen kabul eder isteyen etmez ama gercek bu pamukovada cesmeden su ıcılmezzzzz....

SIRADAKİ HABER